livios logo

Welke kringen moet je uittekenen voor domotica?

Vraag

Ik lees online vaak dat de 24V-sturingskringen voor domotica niet getekend moeten worden voor de keuring van de elektrische installatie. Echter vind ik hier nergens een officieel document van dat dit kan bevestigen.

Ik heb domotica-input(s) die werken op 24V (druknop en sensor) die dan een uitgang op 24V of 230V sturen. Voorbeeld is een virtuele drukknop om via een contactor het stopcontact buiten aan en uit te zetten zodat onbekenden niet zomaar stroom kunnen stelen via een verlengkabel.

In hoeverre moet je dit uittekenen omdat de input op 24V zit en de uitgang 230V is?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij Elke De Keyzer van Bticino:

"In principe dienen alle componenten op het schema te  staan, wat voor het eendraadsschema betekent dat voor domotica-installaties de voedingen, interfaces en actors moeten vermeld staan.

De fysieke domoticabedieningen dienen op het situatieschema vermeld te staan als domoticabediening, voor virtuele bedieningen is er in de Belgische regelgeving niets gespecificeerd aangezien deze niet in de installatie aanwezig zijn.

Aangezien domotic bedieningen niet altijd gebonden zijn aan een uitgang raden wij wel aan om een adresseringslijst bij te houden waar alle bedieningen met hun locatie, ID, en adressering vermeld staan. Dit spaart later veel tijd uit als er een wijziging moet gebeuren of er een fout in het systeem moet gezocht worden. 

U kan altijd contact opnemen met uw keuringsorganisme om zeker te zijn dat u niets vergeet."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/vraag/32747/welke-kringen-moet-je-uittekenen-voor-domotica/