livios logo

Wat kost domotica?

Hoeveel kost het om je woning te automatiseren? Wat is het prijskaartje van een standaard domotica-installatie? En hoeveel kost het om bijvoorbeeld ook je verwarming te koppelen? Jurgen Van Zaelen van fabrikant Legrand Group telt het voor je uit.

Om een precies prijskaartje te plakken, vertrekken we van een vastomlijnde situatie. In dit geval een standaard nieuwbouwwoning met drie slaapkamers. In domoticatermen: een huis met tien zones en veertien lichtkringen.

Reken voor een standaardinstallatie op zo'n 3.850 euro. In dat pakket: alle bekabeling, extra's in de zekeringkast en de automatisatie van je rolluiken en verlichting.

Foto BTicino
  

Of je nu voor een klassieke installatie gaat of domotica: bekabelen moet je altijd. Bij domotica komen er wel wat extraatjes kijken in je zekeringskast.

Foto Luminus
  

Dat basispakket kan je verder uitbreiden. Door je verwarming op je systeem te koppelen bijvoorbeeld. Kostprijs in dit scenario: zo'n 900 euro.

Foto Vasco
  

Heeft ook invloed op je eindfactuur: de afwerkingsgraad van je bedieningsknoppen.

Foto Legrand
  

Elektrische installatie: 550 euro

"Een standaard elektrische installatie met dubbele stopcontacten, tv-distributiepunten en datastopcontacten komt voor die woning neer op 550 euro. Exclusief btw. Puur voor het schakelmateriaal", begint Van Zaelen. 

Mét domotica: 3.850 euro

"Als je die installatie wil automatiseren, komt daar 2.650 euro bij. Plus nog eens 600 à 700 euro voor de extra's in je zekeringskast." Totaalsom: zo'n 3.850 euro voor een standaardinstallatie domotica.

Rolluiken en verlichting

Wat krijg je daarvoor? Wat verstaan we onder een standaardinstallatie? "De automatisering van je rolluiken en verlichting. Inclusief scenario's waarmee je met één druk op de knop verschillende acties bundelt." Denk bijvoorbeeld aan een scenario 'tv-kijken'. Eén keer duwen en je laat je rolluiken zakken en dimt alle verlichting.

Verwarming: + 900 euro

Wat als je extra functies wil toevoegen? "In diezelfde standaardwoning, komt er voor de koppeling van je verwarming zo'n 900 euro bovenop. Dan regel je vier zones apart met je domoticasysteem."

Alarm: + 1.500 euro

"Wil je je alarm integreren? Reken dan op een meerprijs van 1.500 euro. Dan beveiligt je installatie twee zones. Je inkom en leefruimte, bijvoorbeeld", vertelt Van Zaelen.

Audio: + 2.000 euro

"Om ook je muziekinstallatie te bedienen met domotica, betaal je 2.000 euro meer. Daarvoor krijg je vier zones met dezelfde muziekbron."

De afwerking

Hoe uitgebreider je domotica-installatie, hoe hoger het kostenplaatje. Logisch toch? Maar een prijsbepaler waar je misschien niet bij stilstond, is de afwerking. Al de prijzen tot nu toe zijn voor een afwerking met de standaard witte pvc-plaatjes. "Die kosten 2,5 euro per plaatje. Maar met een metalen afwerking zit je al aan 10 euro." Al blijft de impact op je eindfactuur natuurlijk relatief beperkt.

Installatiekosten

"Kan ik echt niet op antwoorden", zegt Van Zaelen meteen. "Dat hangt af van hoe snel je installateur werkt en aan welk uurtarief. Maar is vergelijkbaar met de installatiekosten van een klassieke elektrische installatie. Voor een standaardwoning betekent domotica misschien één dag extra werk."

Renovatie versus nieuwbouw?

Betekent dat een verschil? "Ja. Renovatie zal altijd wat duurder uitkomen. Misschien niet qua werkuren, maar wel de materiaalkosten. Draadloze componenten zijn duurder", besluit Van Zaelen. Meer weten over de mogelijkheden van domotica voor jouw renovatie?

De eindafrekening?

Reken op zo'n 4.000 euro voor een domotica-installatie die je verlichting en rolluiken beheert. En waarmee je scenario's kan programmeren. Exclusief btw en plaatsing. 

Wil je extra functies toevoegen?

  • Verwarming: + 900 euro
  • Alarm: + 1.500 euro
  • Audio: + 2.000 euro

 Slotsom: voor 8.400 euro heb je een installatie met alle toeters en bellen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/wat-kost-domotica/