livios logo

Wie installeert jouw domoticasysteem?

Zou jij wel een domoticasysteem willen in jouw nieuwe of bestaande woning, maar weet je niet bij wie je daarvoor terecht kan? Dit zijn je opties!

1. Vertrouw op je elektricien

Je architect is meestal het eerste aanspreekpunt als je bouwt of verbouwt. Als hij weet dat je geïnteresseerd bent in domotica, kan hij je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vakman. In veel gevallen is dat een elektricien.

Let wel: niet alle elektriciens zijn even vertrouwd met domotica. Bovendien specialiseren sommige elektriciens zich in één specifiek systeem dat misschien niet de beste oplossing is voor jouw behoeften.

Hou daarom rekening met deze tips:

  • Breng in kaart wat je wil doen met je gebouwbeheersysteem. Zo krijgt de elektricien een goed beeld van jouw verwachtingen.
  • Vraag aan je elektricien met welke domoticamerken hij werkt en ga na of deze garanties bieden op langere termijn.
  • Werkt je elektricien met gebruiksvriendelijke software, zodat je achteraf zelf eventuele aanpassingen kan doen? Anders zit je misschien met extra kosten omdat je elektricien voor de kleinste aanpassing moet langskomen.

2. Kies voor een integrator

De uitwerking van een gebouwbeheersysteem is een vak op zich. Eerst moet worden nagegaan welke functies jij wil integreren, vervolgens moet alles worden geïnstalleerd en ten slotte geprogrammeerd. Die groeiende complexiteit heeft de weg vrij gemaakt voor een nieuwe partner in het bouwproces: de integrator.

Dit kan een elektricien zijn die zich heeft gespecialiseerd in domotica. Maar er zijn ook gespecialiseerde domoticabedrijven die zich toeleggen op het ontwerp en de ingebruikname van de domotica-installatie. Het uitvoerende werk laten ze dan over aan een elektricien.

Een goede integrator vormt het cement tussen je architect en andere bouwpartners (elektricien, cv-installateur, alarminstallateur …). Hij geeft objectieve informatie, weet welk domoticasysteem geschikt is voor jou en hoe je dat later kan uitbouwen.

3. Doe het zelf

Ben je een beetje handig en heb je tijd om je te verdiepen in de techniek achter domotica? Dan kan je zelf je domoticasysteem plaatsen. Ook hier heb je meerdere mogelijkheden.

Zelfbouwfirma’s

Je kan je laten begeleiden door een firma die gespecialiseerd is in zelfbouwsystemen. Naast pakketten voor sanitair, verwarming, ventilatie en elektriciteit, bieden deze ook oplossingen aan voor domotica. Je krijgt dan op verschillende manieren ondersteuning:

  • Je krijgt extra uitleg en begeleiding (eventueel ter plaatse);
  • De domoticamodules worden vooraf in de elektriciteitskast gemonteerd;
  • Een specialist komt het systeem ter plaatse bij jouw programmeren. Opgelet: zorg ervoor dat je alles begrijpt, zodat je achteraf zelf aanpassingen kan doen.

Domoticabedrijven

Daarnaast bieden ook sommige domoticabedrijven doe-het-zelfoplossingen aan. Hiervoor werken ze eventueel met vereenvoudigde systemen, zodat je de installatie ook zonder complexe software naar wens kan regelen.

Let wel: de bekabeling van een domoticasysteem ziet er anders uit dan bij een traditionele elektrische installatie. Je hebt niet alleen een voedingskabel nodig (220 volt), maar ook een extra laagspanningscircuit voor het transport van informatie.

Bovendien werk je niet meer met klassieke schakelaars (dit zijn bij een domoticasysteem eigenlijk gewoon printplaatjes). Het aan- en uitschakelen van de verschillende toepassingen (zoals verlichting) gebeurt via de domoticamodules in de elektriciteitskast.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/wie-installeert-jouw-domoticasysteem/