livios logo

Zorgt thermostaat voor domoticarevolutie?

De slimme Nest-thermostaat belooft een energiebesparing van 14 tot 29 %. Maar wat is Google-dochter Nest Labs nog van plan in jouw woning? Wij vragen het aan Lionel Paillet, verantwoordelijke voor Nest in Europa, en polsten ook bij enkele andere specialisten naar hun mening over de trendy vormgegeven producten.

Nest thermostaat

De Nest-thermostaat maakt programmeren overbodig.


© Nest Labs  

Nest rookmelder

De Nest-rookmelder waarschuwt je niet alleen met een hels geluidssignaal, maar brengt je ook op de hoogte via de Nest-app.


© Nest Labs  

Lionel Paillet

Lionel Paillet, verantwoordelijk voor Nest in Europa: "Wij willen dat je woning meer doet voor jou, dan jij voor je woning."


© Nest Labs  

Nest rookmelder

De Nest-rookmelder bevat een ingebouwde bewegingsmelder en geeft licht als je er onderdoor loopt. Ook dat is veiligheid.


© Nest Labs  

Nest en Mercedes

Nest werkt samen met Mercedes: navigeer naar huis met je Mercedes-GPS en je huis is warm tegen dat je thuiskomt.


© Mercedes  

Nest Labs werd voor 3,2 miljard dollar ingelijfd door Google. Het bedrijf maakt furore met de Nest Learning Thermostat en Nest Protect, een rook- en CO-melder. De thermostaat kan je vanop afstand regelen via de Nest-app en hoef je niet te programmeren. Zet de temperatuur hoger en lager en na een week is je verwarming afgestemd op jouw leefpatroon. Zo zou je tot 29 % besparen.

Compatibel met bijna elke ketel

De Nest-thermostaat kost 219 euro (incl. btw) en werkt volgens de makers met 90 % van de bestaande cv-installaties. De compatibiliteitschecker biedt uitsluitsel. De installatie laat je best over aan een vakman, vanwege de netvoeding van 230 volt.

Slimme rook- en CO melder

De Nest Protect (109 euro, incl. btw) kan je wel zelf installeren. Het toestel maakt een hels geluid in geval van rook of een hoge CO-waarde en stuurt een bericht naar je smartphone. Het apparaat geeft ook licht als je er onderdoor loopt, bijvoorbeeld om 's nachts naar het toilet te gaan.

Door de ingebouwde bewegingsmelder vormt Nest Protect de ideale aanvulling op de Nest-thermostaat. Hoe meer ruimtes je uitrust met een rookmelder, hoe beter het systeem je aan- of afwezigheid registreert.

Let op de plaatsing

Een terugkerende kritiek is dat één apparaat moeilijk rook én CO kan registreren. Een rookmelder plaats je best tegen het plafond, terwijl een CO-melder idealiter anderhalve meter hoog hangt. Nest Labs geeft wel aan dat je het toestel zowel tegen het plafond als de wand kan bevestigen.

Geen complexe systemen …

"Wij willen dat je woning meer doet voor jou, dan jij voor je woning", vat Lionel Paillet de filosofie van het bedrijf samen. "Traditionele domotica is nooit een succes geworden. Die systemen zijn complex, duur en zitten vol verouderde software. Daar geven mensen geen geld aan."

… maar geweldige producten

Waaraan dan wel? "Alles begint bij geweldige producten. Er zijn zo veel apparaten in huis die je elke dag gebruikt, maar nooit verder ontwikkeld zijn. Daar brengen wij verandering in."

Het Nest-netwerk uitbreiden

Naast de eigen producten, werkt Nest Labs ook aan het 'Works with Nest'-programma, een netwerk van producten die met Nest communiceren. Zo is er een samenwerking met Mercedes. Als iemand naar huis navigeert met zijn Mercedes-GPS, warmt de woning alvast op.

LG en Whirlpool lanceerden voor Nest een ecomodus voor wasmachines en droogkasten. Merkt de thermostaat dat je niet thuis bent, dan kiest de droogkast een energiezuiniger programma. Al 36 partners brengen producten op de markt voor Nest. Zo wil Nest Labs je woning op termijn volledig automatiseren.

Nest versus traditionele domotica?

Legt dat zogenaamde internet of things de traditionele domotica het vuur aan de schenen? Niet volgens Geert Lemarcq van Gira. Hij pleit voor een klassieke installatie met een buskabel op basis van de wereldwijde KNX-standaard. "Daarmee ben je volledig fabrikantonafhankelijk. Meer dan 370 fabrikanten ontwikkelen producten voor KNX. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een oplossing voor." Lees ook Domotica voor dummies: kies het juiste systeem.

Nest Labs wijst op de hogere kostprijs van domotica. Lemarcq countert: "Je krijgt dan ook meer in de plaats en gaat zo ver als je zelf wil. Wil je alleen je verwarming aansturen, geen probleem. Maar je kan ook je verlichting, rolluiken, zonwering en tal van andere zaken automatiseren. Hoe meer mogelijkheden je integreert, hoe lager de kostprijs in verhouding." Meer weten over het kostenplaatje van domotica?

Nest versus traditionele verwarmingstechnologie

Hoe staan gevestigde spelers in de verwarmingsbranche tegenover Nest? "Ik ben blij met de extra aandacht voor verwarming: het wordt bijna speelgoed", zegt Patrick O, CEO van Viessmann.

Maar Patrick O wijst ook op een lacune. "De Nest-thermostaat heeft niet de mogelijkheid om de ketel te laten moduleren. Het is aan of uit. Gevolg is dat je niet altijd bespaart, zoals Test-Aankoop al aangaf."

De consumentenorganisatie raadt daarom aan om vooraf advies in te winnen bij een verwarmingsspecialist.

Je leefgewoontes onder de loep

En dan nog een laatste bedenking: Nest Labs maakt deel uit van Google. Een bedrijf dat winst maakt door persoonlijke informatie te verzamelen om advertenties te verkopen.

Paillet nuanceert: "Sinds onze oprichting hebben we een eigen privacybeleid en dat is ook na de overname door Google ongewijzigd. Mensen moeten onze producten toelaten in huis. Daarvoor is vertrouwen cruciaal. Daarom zijn we transparant over wat we doen. We werken met verbindingen op het niveau van internetbankieren en verzamelen of verkopen geen persoonlijke gegevens."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/smarthome/domotica/zorgt-thermostaat-voor-domoticarevolutie/