Hoe gecontroleerd ventileren?

Nu de EPB-eisen een betere isolatie en strengere luchtdichtheid voorschrijven, moeten we op een systematische en dus gecontroleerde manier gaan ventileren.

De Belgische ventilatienorm hanteert enkele vuistregels voor dat gecontroleerd ventileren. Hoe en waar komt lucht de woning binnen? Langs waar verlaat ze de leefruimtes? En hoeveel lucht moet er minimaal ververst worden om een gezond binnenklimaat te creëren?

Van droge naar natte ruimtes

De ‘richting’ van de luchtcirculatie ligt vast. Toegevoerde lucht komt de woning binnen via droge ruimtes als de woonkamer en slaapkamer. Via doorstroomopeningen verplaatst de lucht zich naar natte ruimtes als badkamer, keuken en wc, waar ze wordt afgevoerd.

In = uit

In = uit. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid toegevoerde lucht gelijk moet zijn aan de hoeveelheid afgevoerde lucht. Geen toevoer zonder afvoer, maar dat gaat ook vice versa op. Dat is zo voor het hele huis, maar even goed voor de kamers apart. Blaas je een bepaalde hoeveelheid lucht je living in, dan zal die ook afgevoerd moeten worden.

Minimum- en maximumdebiet

Verder is het verplicht om per uur per vierkante meter vloeroppervlakte 3,6 kubieke meter verse lucht toe te voeren en af te voeren. 3,6m³/h per m² is dus de absolute minimumeis. Per leefruimte is er ook een minimumdebiet waaraan voldaan moet worden, zelfs al ligt het berekende debiet aan de hand van de 3,6m³/h per m²-formule lager. De normen voor basisventilatie leggen ook een maximumdebiet op: zelfs als de berekeningen op een hoger getal uitkomen, mag je het debiet tot dit maximum beperken. Let op: voor de ruimte met de centrale verwarming gelden er speciale eisen.

Aanpassen aan de situatie

Dit minimum- en maximumdebiet creëren wat bewegingsruimte om voor elke specifieke leefsituatie een zo aangepast mogelijk ventilatieplan te maken. Een grote leefruimte in een huis met twee bewoners heeft immers andere ventilatienoden dan een kleine leefruimte van een gezin met drie kinderen.

Architect als ontwerper

Het is aan de architect of de ventilatieaannemer om voor jouw woning deze ventilatieberekeningen te maken. De fabrikanten bieden trouwens online gratis berekeningsprogramma’s aan waarmee je architect die berekeningen vlot kan uitvoeren.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media