Integratie, installatie en oplevering van het ventilatiesysteem

Als je, al dan niet samen met je architect, de knoop hebt doorgehakt over de keuze van het systeem, is de volgende stap om de hele installatie zo efficiënt mogelijk in je woning te integreren. En aangezien er veel partijen betrokken zijn bij het hele ventilatietraject, is een goede communicatie en opvolging tussen alle partijen noodzakelijk.

Systeem A minst ingrijpend

Doorstroomopeningen vormen doorgaans geen probleem: in de meeste gevallen volstaat een kier van één cm onder de deuren. Alternatieven zijn deur- en binnenmuurroosters. 
Als je voor systeem A kiest, blijven de gevolgen voor het binnenvolume van je woning relatief beperkt. De architect moet beslissen hoe hij de debieten verdeelt over de verschillende regelbare toevoeropeningen en waar hij die plaatst. Verder is het belangrijk om het afvoerkanaal zo verticaal mogelijk te bouwen om een optimale natuurlijke trek te garanderen.

C en D: (dubbel) kanalennet

Of je nu voor C of D kiest, het is belangrijk dat het kanalentraject op voorhand wordt vastgelegd. Probeer het kanalennet tot een minimum te beperken. In de eerste plaats om de kostprijs laag te houden: hoe meer buizen, hoe meer je moet betalen.

Ten tweede omdat een complex net het gevaar op lawaai vergroot, en ten derde omdat al die buizen plaats innemen. Groepeer de natte ruimtes daarom in de mate van het mogelijke.

Eén systeem, verschillende partijen

Ook al werken de geïntegreerde systemen zelf optimaal en is het ontwerp in orde, dan kan een slechte installatie een optimale werking nog in de war sturen. De planning, de voorzieningen voor en de eigenlijke integratie van een ventilatie-installatie liggen in de handen van verschillende partijen.

De architect staat tijdens het uittekenen van het ontwerp in voor de planning van de hele installatie. Een buitenschrijnwerker zorgt dan weer voor de RTO’s van systeem A en C, terwijl de toevoerventielen van systeem D in handen zijn van de installateur zelf.

Dakdoorvoeren zijn dan weer de verantwoordelijkheid van de dakwerker. De binnenschrijnwerker moet dan weer rekening houden met de doorstroomopeningen. Ook bij de buizen komt er heel wat boor- en klopwerk kijken.

Coördinatie en opvolging essentieel

De eigenlijke ventilatie-installateur zal zijn ding pas naar behoren kunnen doen als alle voorafgaande werken correct uitgevoerd zijn. Een goede coördinatie en opvolging tussen de verschillende partijen is daarom enorm belangrijk.

Oplevering

Voordat je je ventilatiesysteem in gebruik neemt, is er de oplevering. Tijdens deze oplevering gaat de installateur na of het systeem in de praktijk presteert wat er in theorie was vooropgesteld.

Laat je ook informeren over hoe het systeem nu precies werkt en wat je allemaal zelf kan regelen. Het gebruik van de installatie wordt immers minder eenvoudig naargelang het ventilatiesysteem complexer is. Hou daarom bij de keuze tussen de verschillende merken en fabrikanten rekening met de gebruiksvriendelijkheid.

Vraag bij de oplevering wat het effect is als je bijvoorbeeld de regelbare toevoeropeningen van een systeem A of C bijregelt of wat er nu precies gebeurt bij het overschakelen tussen de verschillende ventilatorstanden.

Onderhoud

Maak tijdens de oplevering ook duidelijke afspraken over hoe het onderhoud van je systeem precies in zijn werk gaat. Die richtlijnen worden vastgelegd in het onderhoudscontract.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media