livios logo

Planning technieken: zo doe je 't!

De aaneensluiting en planning van de verschillende posten is een uitdaging. Zet in de juiste volgorde: verwarming - (uitvul)chape - elektriciteit - ramen - ventilatie - sanitaire leidingen. Moet je het antwoord schuldig blijven? Of ben je niet 100 % zeker? Geen probleem. Wij polsten bij Selfmatic, Kwadro, Dierickx Ventilatie en Technivent naar hun ideale strijdplan.

"Van groot naar klein"

Van groot naar klein, van dik naar dun is zowat de vuistregel. Doorgaans eerst de ventilatie dus...

Foto TechniVent
  

Selfmatic begeleidt zelfbouwers onder meer met het plaatsen van hun verwarming, ventilatie, sanitair en elektriciteit. Hun advies? "Werk van groot naar klein. Eerst de grote buizen." Dus beginnen met de ventilatie? "Wij werken vooral met spiraalkokers die niet in de chape komen. Maar anders staat ventilatie inderdaad bovenaan de lijst. Dan volgen gas, verwarming en sanitair. Als je werkt met radiatoren, tenminste. Want de buizen van de vloerverwarming zijn pas later aan de beurt."

"Maak het jezelf niet moeilijk"

... dan sanitair ...

Foto EasyKit® nv (deze niet gebruiken)
  

"Vervolgens op het programma: de elektrische leidingen. Dit zijn kleine buizen waarmee je al wat makkelijker ergens over of onderdoor kan. Of een andere volgorde tot problemen kan leiden? Als je omgekeerd werkt, maak je het jezelf moeilijker. Misschien leidt het ook tot problemen met de vloeropbouwhoogte."

Laat slijpen niet aanslepen

... en verwarming...

Foto Sack Zelfbouw
  

Maar het is niet omdat het leggen van de elektrische bekabeling achteraan bengelt, dat je moet wachten met de sleuven uit te (laten) slijpen. Dat geldt ook voor je sanitaire leidingen. Maar vergeet niet dat je dan vrij snel moet weten waar je schakelaars, verlichting, verwarming en sanitaire punten komen. Dat impliceert dan weer dat je ruim voor de afwerkingfase moet weten waar in je keuken de vaatwasser komt. Of op welke hoogte je badkamerkraan moet. Of waar en welke badkamer je wilt.

Plannen, plannen, plannen...

... en als laatste de elektrische bekabeling.

Foto Luminus
  

Als je tijd wilt kopen, kan je het slijpen en kappen dan eventueel uitstellen tot na de ramen? Als je werkt met een slijpschijf met stofafzuiging, bijvoorbeeld? "Dat kan. Maar de meeste klanten doen dat allemaal op voorhand", besluiten ze bij Selfmatic.

"Denk niet in hokjes"

Vergeet de voorbereidende werken niet zoals boringen voor ventilatie en spotjes.

Foto Luminus
  

"Je hoort vaak dat je van dik naar dun moet werken: ventilatie, sanitair en dan elektriciteit. Maar je mag niet te hard in hokjes denken", klinkt het bij Dierickx Ventilatie. Zij begeleiden zelfbouwers met hun ventilatievraagstuk. "Als je een techniek plaatst of laat plaatsen zonder dat je weet wat de volgende stap is, loop je achteraf tegen de lamp. Als je alles uitbesteedt zonder dat jij of je architect coördineren, loop je het risico dat de verschillende installateurs geen rekening met elkaar houden. Een verkeerde volgorde kan er bijvoorbeeld toe leiden dat 'de kleine' leidingen de 'grote' barricaderen", zeggen ze bij Dierickx.

Waarom een vierkant niet optimaal is

En voor radiatoren moeten er natuurlijk geslepen en gekapt worden...

Foto Sack Zelfbouw
  

"Ik merk ook dat het vaak misloopt met de technische schacht. Sommige architecten voorzien die op een onlogische plaats, zoals naast de trap. Gevolg: langs één kant kan je met je technieken niet langs de chape gaan. Of ze tekenen een vierkante schacht in. Wat met de leiding die in het midden zit? Hoe geraak je daar mee weg? Een langwerpige schacht is veel logischer."

Eerst boren, dan plakken

... idem voor de elektriciteit.

Foto Luminus
  

"Wanneer de ramen? Heeft natuurlijk ook te maken met veiligheid. Als je leidingen liggen voor de ramen erin zitten, kan iedereen er zomaar aan. Als er nog diamantboringen op het programma staan, voor ventilatie of spots bijvoorbeeld, doe dat dan vóór het pleisterwerk en de ramen. Om die gaten te boren, komt er koelwater aan te pas. Dat maakt soms vlekken op het pleister die je er nog moeilijk uit krijgt."

"Vieze boel"

"Slijpen en kappen gebeurt natuurlijk voor de ramen erin zitten. Dat gruis is een vieze boel. Maar voor je die ruwe werken uitvoert, moet je natuurlijk al weten waar alles komt qua technieken."

"Slijpen en kappen vóór de ramen"

Iets dat ze bij Kwadro ramen & deuren graag zullen horen. "Kap en slijp vóór je ramen erin komen. Want deze werken brengen heel wat fijn stof met zich mee dat tussen profielen, scharnieren en sluitstukken kan komen. Bijzonder moeilijk te verwijderen en bijgevolg slecht voor je schrijnwerk. Het leggen van de leidingen zelf veroorzaakt normaal geen stof en kan dus perfect achteraf."

"Tape glas en profielen af"

"Pas trouwens op als je metaal slijpt in de buurt van je schrijnwerk. De hete metaaldeeltjes kunnen in het glas en de profielen inbranden. Achteraf niet meer te fiksen... Het is sowieso belangrijk dat je je ramen beschermt tegen de werken die volgen. Natte plamuur kan bijvoorbeeld doffe plekken veroorzaken. Hoe je je ramen beschermt? Plastiek ertegen en rondom afplakken. Daar bestaan speciale tapes voor. Vaak zijn die oranje, maar check altijd of ze geschikt zijn voor jouw toepassing. Hoe lang mag je de tape laten hangen? Staat er iets op de verpakking over lijmresten? Voor binnen en/of buiten? Want anders maakt de tape misschien vlekken op je profielen en glas."

"Starten zodra het onderdak ligt"

Het laatste woord is aan Technivent, een installatiebedrijf/begeleid doe-het-zelf voor elektriciteit en ventilatie. "Zodra de ruwbouwwerken erop zitten en het onderdak erop ligt, kunnen wij in principe de ventilatie en de slijpwerken voor de elektriciteit opstarten." Moeten voor je begint aan de elektrische bekabeling en het sanitair de ramen al geplaatst zijn? "Na het slijpen, plaatsen wij de kabels onmiddellijk." Geen probleem dan als het gaat regenen? "Neen, dat kan er wel tegen. Voor het sanitair is er ook geen probleem. Mocht het vriezen geeft dat niet, er zit toch nog geen water in die leidingen."

Bezetten en chappen. Of vice versa?

"Na de ramen zijn de stukadoor en de chapper voor de uitvullaag aan zet. Al kan je de volgorde van die laatste twee ook omdraaien." Meer daarover lees je in het artikel Gipsplaten, pleisteren, chape, … Wat doe je eerst?

Conclusie?

Zo. Een hele boterham. Eerder op zoek naar een snelle snack?

  1. Tijdens de ontwerpfase denk je natuurlijk in de eerste plaats aan hoeveel slaapkamers er moeten zijn. Waar je keuken komt. Hoe groot je berging moet zijn. Maar verlies de praktische kant van de technieken niet uit het oog. Praat hierover met je architect. Waar ziet hij of zij de verwarmingsketel of warmtepomp? Voor welk ventilatiesysteem gaan jullie? Hoe zit het met de zekeringskast? Waar vertrekken de leidingen? Hoe geraken die van het gelijkvloers naar de verdiepingen? Is een technische schacht de goede oplossing?
  2. Je kan er nooit te vroeg aan beginnen. Vind je het een beetje raar om al te gaan keuken-, badkamer- en verlichtingshoppen nog voor er een steen ligt? Wel, zodra je bedrijven en installateurs zoekt om je technieken in goede banen te leiden zullen zij je bovenstaande vragen stellen. En ook al in detail gaan. Waar komt de dampkap? De vaatwasser? Belangrijk voor je elektriciteitsplan. Waar komt de ventilatie-unit? En hoe kan het kanalennet zo efficiënt mogelijk ingepland worden? Hoeveel tappunten komen er in de badkamer? Allemaal knopen die je best op voorhand al doorhakt. Zo kan je de voorbereide slijp- en kapwerken en boringen ook snel opstarten.
  3. Of je nu zelf aan de slag gaat, alles uitbesteedt of voor een tussenoplossing kiest: verlies het totale plaatje niet uit het oog. Vorm een goed beeld over wat eerst moet en hoe de verschillende werken elkaar opvolgen. Vergeet niet dat slijpen en kappen heel wat stof veroorzaken. Als je met meerdere installateurs werkt, zorg er dan voor dat de volgorde juist zit. Overleg met je architect over hoe je de coördinatie het best aanpakt. Zorg ervoor dat de installateurs van elkaar weten waar ze mee bezig zijn. Bijvoorbeeld: als je ventilatie eerst aan zet is, zorg er dan voor dat je installateur verwarming en sanitair kan verder borduren op het ventilatieplan. Zo sluit je misverstanden op de werf uit.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/24909/planning-technieken-zo-doe-je-t/