livios logo

Last van winterblues? Dit doe je eraan!

Het is elke winter hetzelfde liedje. En nee, daarmee bedoelen we niet de klassieker van Mariah Carey die ze elk jaar opnieuw grijsdraaien op de radio. Eens het kwik daalt, zijn we vermoeider dan anders. Hoe komt dat? Is het doordat de dagen korter zijn? Doordat we minder buiten komen? Of worden we loom van de verwarming? Stefan Van Loon van Pixii, het Kennisplatform Energieneutraal Bouwen, vermoedt alvast waaraan het kan liggen.

Daardat we minder daglicht krijgen, kampen we met een gebrek aan vitamine D. Het resultaat is dat we sneller vermoeid zijn. Maar er zijn nog factoren die meespelen..."


  

"Open verwarmingssystemen trekken lucht uit de binnenomgeving en blazen die verbrandingslucht naar buiten via een rookgasafvoerkanaal. Om die vervuilde lucht naar buiten te krijgen, moet de schoorsteen wel voldoende trek hebben."


  

Best streef je naar een volwaardig ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie zorgt niet alleen voor energiebesparing maar ook voor een verhoging van het comfort.

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

“Het kan te maken hebben met het feit dat we minder daglicht krijgen,” steekt Van Loon van wal. “Daardoor kampen we met een gebrek aan vitamine D. Het resultaat is dat we sneller vermoeid zijn. Maar er zijn nog factoren die meespelen. Al is dat niet altijd wetenschappelijk bewezen…”

Een verouderde verwarmingsinstallatie

“Tal van woningen beschikken nog over open verwarmingssystemen. Deze trekken binnenlucht uit de binnenomgeving en blazen die verbrandingslucht naar buiten via een rookgasafvoerkanaal. Om die vervuilde lucht naar buiten te krijgen, moet de schoorsteen wel voldoende trek hebben”, weet Van Loon. “Maar we bouwen steeds luchtdichter, dus waar moeten we dan die verbrandingslucht halen?”

“Het wordt nog erger wanneer we dan een traditionele dampkap inschakelen. Hierdoor komt een luchtdichte woning in onderdruk te staan. Het gevolg? Lucht kan aangezogen worden via de schoorsteen. Zelfs wanneer de kachel niet aanstaat, komen er roetdeeltjes terug naar binnen en stijgt het fijnstofgehalte. En dat is nefast voor je gezondheid.”

Gebrek aan ventilatie

“Het feit dat mensen hun bestaande woning steeds luchtdichter maken is een goede zaak, weliswaar op voorwaarde dat ze ook een ventilatiesysteem implementeren. Dit laatste ontbreekt echter maar al te vaak. Hierdoor wordt er onvoldoende verse lucht toegevoerd in de ruimte en stijgt het CO2-gehalte. Sommige mensen openen zo nu en dan een raam of deur om te verluchten. Maar dit is ruim onvoldoende en komt niet eens in de buurt van een degelijk ventilatiesysteem.”

“Hoe hoger het CO2 gehalte, hoe slechter we presteren. Wetenschappelijk onderzoek in scholen en kantoorruimtes bewees dat al. Al is deze vaststelling niet voor 100% te associëren met wintermoeheid. Want ook in de zomer doet dat fenomeen zich voor.”

Foutief gebruik ventilatiesysteem

“Comfort is belangrijk. Mensen hebben het graag warm”, klinkt het. “Oude gebouwen moeten we niet verplicht ventileren. Hier houden ze in de winter de ramen en deuren krampachtig toe omdat de energie heel duur is. En dus stijgt het CO2-gehalte…”

“Maar zelfs als er wél een ventilatiesysteem aanwezig is, loopt het ook wel eens fout. Zo sluiten mensen toevoeropeningen af wanneer er teveel toch of lawaai is. Maar wanneer je een ventilatiesysteem niet gebruikt zoals het hoort, doet het natuurlijk niet veel af.”

Tips tegen wintervermoeidheid

  1. Vervang je oud verbrandingstoestel door een nieuw. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Deze toestellen werken sowieso een stuk efficiënter en bereiken dus een hoger rendement met minder energieverlies.
  2. Verwarm je je woning met biomassa? Stook dan volgens de regels van de kunst. Het hout moet voldoende droog zijn, anders verbrandt het slecht. Zorg ook steeds voor voldoende luchttoevoer. Het heeft geen zin de zuurstof beperkt open te draaien zodat het hout niet te snel opbrandt. Bij voorkeur kies je voor een systeem met automatische zuurstoftoevoer.
  3. Neem voldoende daglicht op en zet te temperatuur niet té hoog. Daar worden we mak van. Een voordeel van een uiterst goede gebouwschil is dat men de oppervlaktetemperaturen van de materialen kan doen stijgen en waardoor men eenzelfde daling van de binnenluchttemperatuur kan realiseren zonder dat er comfort verloren gaat.
  4. Het tijdelijk openen van ramen en deuren heeft slechts een kortstondig effect op de binnenluchtkwaliteit. Best streef je naar een volwaardig ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie zorgt niet alleen voor energiebesparing maar ook voor een verhoging van het comfort.  

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/43654/last-van-winterblues-dit-doe-je-eraan/