De ventilatie uitzetten in de winter: een slecht idee?

Als het buiten kouder wordt, hebben we de neiging om onze woning zo veel mogelijk af te sluiten, soms tot de ventilatieroosters toe. Sommigen zouden zelfs het volledige ventilatiesysteem uitschakelen om te vermijden dat er te veel koude lucht binnenkomt. Maar is dit wel een goed idee? Het antwoord is heel duidelijk ‘neen’!

Roosters dichten

Sommige bewoners sluiten de verluchtingsroosters of dichten ze af omdat ze willen vermijden dat er – vooral in de winter – te veel koude lucht binnenkomt of ze tocht willen vermijden. Daardoor komt er geen verse, koude lucht meer binnen. Die hoeft dan wel niet meer verwarmd te worden, wat een kostenbesparing oplevert. Maar tegelijk wordt het vochtiger in huis waardoor het comfort daalt. Het gevolg? De verwarming wordt hoger gezet en dat is net wat ze wouden vermijden door de toevoerroosters te dichten. De roosters op de ramen volledig sluiten is bijgevolg nooit een goed idee, ook niet in de winter.

Ventilatiesysteem uitschakelen

Een andere “besparingstechniek” is het mechanische ventilatiesysteem uitschakelen wanneer er niemand in de woning is (al is dit in principe wettelijk niet toegelaten). De lucht wordt dan wel niet vervuild door de bewoners (door te koken, douchen, ademen…), maar de andere bronnen van vervuiling blijven aanwezig. Stofdeeltjes, gassen en (ziekteverwekkende) microben nestelen zich nog altijd in de binnenlucht. Moderne inrichtingen en materialen (kunststof vloerbekleding, meubilair, plastic voorwerpen…) geven vluchtige organische stoffen af die, op lange termijn, giftig kunnen zijn. Schakel je het ventilatiesysteem D bijvoorbeeld uit, dan gaat stof in de kanalen neerslaan, wat op termijn – en zeker in vochtige omstandigheden – een voedingsbodem kan vormen voor bacteriën en schimmels. 

Permanent ventileren

Onthoud goed dat de binnenlucht meer vervuild is dan de buitenlucht. In de steeds betere luchtdichte woningen schuilt dus een gevaar. Daar waar de lucht in een oude woning elke 30 minuten wordt vernieuwd, gebeurt dat in een goed geïsoleerde, luchtdichte woning zonder ventilatiesysteem pas om de 10 uur. Het is dus belangrijk om je woning permanent voldoende te ventileren.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media