livios logo

"Isolatie kan niet zonder ventilatie"

"1 op 3 Belgen investeert liever in isolatie dan in ventilatie." Dat blijkt uit een enquête van ventilatiespecialist Zehnder bij 500 Belgische bouwers en verbouwers. "Bovendien blijkt dat de kennis over ventilatiesystemen nog serieus te wensen over laat. En die onwetendheid is gevaarlijk", klinkt waarschuwend.

Ruim de helft van de Belgen is wel overtuigd van het belang van een goed werkend ventilatiesysteem. Toch heeft meer dan 50 % onder hen zelf geen systeem in huis.

Foto Renson - Ventilatie
  

Meer dan een derde vindt de informatie over ventilatiesystemen trouwens te ingewikkeld, blijkt uit de enquête. "Met als gevolg dat hun keuze heel vaak afhangt van de architect of installateur."

Foto Vasco Ventilation Concepts
  

Ruim de helft van de Belgen is wel overtuigd van het belang van een goed werkend ventilatiesysteem. Toch heeft meer dan 50 % onder hen zelf geen systeem in huis. Volgens de enquête is ook 88 % van de woningkopers niet van plan om een ventilatiesysteem te installeren in huis.

"Onderschatting in nieuwbouw en renovatie"

"We merken dat renoveerders meer investeren in isolatie dan in ventilatie", besluit Zehnder. "Je woning isoleren is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Maar hoe meer je isoleert, hoe belangrijker een gezond binnenklimaat wordt."

En dat wordt wel eens vergeten, zo blijkt. Volgens de enquête zou 41 % van de nieuwbouwers geen ventilatiesysteem installeren als dat niet wettelijk verplicht was. Ramen en deuren openzetten is voldoende. Een op drie ondervraagden vindt ventilatie ook te duur (Wat kost een ventilatiesysteem eigenlijk?).

"Onwetendheid is gevaarlijk"

Maar het probleem reikt verder volgens Zehnder. Een ventilatiesysteem plaatsen is al de helft van het goede werk. "Maar de opvolging laat nog vaak te wensen over."

Zo weet een kwart van degenen die de laatste vijf jaar hebben gebouwd niet welk systeem ze nu in huis hebben, hoe ze het moeten instellen of onderhouden. Minder dan de helft kreeg bovendien uitleg over de werking van het ventilatiesysteem.

Een op vijf zet zijn systeem zelfs regelmatig uit. "Een probleem, want een ventilatiesysteem dat niet op punt staat, verhoogt het risico op verontreinigde lucht. Met mogelijke gezondheidsproblemen tot gevolg. En vergeet ook niet de vocht- en schimmelproblemen."

"Te ingewikkeld"

Meer dan een derde vindt de informatie over ventilatiesystemen trouwens te ingewikkeld, blijkt uit de enquête. "Met als gevolg dat hun keuze heel vaak afhangt van de architect of installateur."

"Daar valt ook op dat installateurs overwegend een ventilatiesysteem C aanbevelen, terwijl systeem D het haalt wanneer (ver)bouwers zelf de keuze maken."

Bij Zehnder pleiten ze dan ook voor meer opleidingen en een kenniscertificaat voor professionals. "Want zij beïnvloeden de koper, die alle baat heeft bij een optimaal systeem." En voor een nauwere samenwerking rond ventilatie vanaf de ontwerpfase van een bouwproject.

Een oproep die snel gehoor lijkt te krijgen. Want vanaf 1 januari 2016 komt er een verplicht ventilatievoorontwerp kijken bij een nieuwbouw of ingrijpende verbouwing.

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/isolatie-kan-niet-zonder-ventilatie/