livios logo

Ventilatiebuizen binnen niet-geïsoleerde zolder: probleem?

Vraag

Ik heb momenteel twee zolders in mijn huis. Een 'grotere' zolder waarvan ik het dak zelf ga isoleren met minstens 22cm glaswol. En een kleinere zolder die ik niet ga gebruiken (er is geen vaste trap en ik ga die ook niet voorzien, ik zal hem dus nooit als bergruimte gebruiken).

De hoogte is zeer beperkt (140cm onder de nok) en dus erg moeilijk om in te werken, ook zijn de kepers op zeer onregelmatige afstanden gezet.

Ik had daarom gedacht om in plaats van het dak de zoldervloer te isoleren. Dus gewoon een dampscherm op de houten vloer en daarover glaswol uitrollen. Echter gaat er wellicht door deze ruimte wel een ventilatiekanaal lopen en zal deze dus in extreme temperaturen komen te liggen (eventueel vriezen in de winter en 30° in de zomer) aangezien deze buiten de geïsoleerde schil zal liggen. Is dit een probleem?

De ventilatiebuis moet nog gelegd worden, dus eventueel kan ik deze in het vals plafond verwerken van de ruimte erronder (indien nodig). Of welke opties kan ik nog overwegen?

Antwoord

Wouter Hilderson van Pixii heeft volgend antwoord voor je klaar: "Voor de ventilatiebuis zijn er twee opties. De eerste is zoals je aangeeft om deze buis te integreren in het vals plafond onder de zoldervloer. Dat is op zich denk ik de beste oplossing, maar vraagt wel wat breekwerk aan het plafond. De buis ligt dan volledig in de warme zone, en er gaat geen buis doorheen de isolatie. Die laatste is dan eenvoudiger te plaatsen. Dit compenseert volgens mij een groot deel van het extra werk in het vals plafond."

"Het alternatief is om de ventilatiebuis doorheen de zolder te trekken, maar deze dan zeer goed te isoleren. Je pakt de buis zelf dan letterlijk in met isolatiemateriaal. Standaard vind je dergelijke isolatie kant en klaar in diktes van 2,5cm of 5cm, wat dan vooral dient om buizen die koude lucht aan- of afvoeren te beschermen tegen condens van warme vochtige binnenlucht. Hier zou ik echter opteren voor een veel dikkere isolatie omdat je vooral de warmte wil binnenhouden. Je kan die in minerale wol voorzien, met daarrond een dampscherm dat goed is afgekleefd."

"De buis niet isoleren, is niet aan te raden. Als de buis buitenlucht toevoert naar binnen (dat is wanneer je een ventilatiesysteem D zou hebben, dat is niet helemaal duidelijk uit jouw vraag), zal deze lucht hier afkoelen, waardoor je koudere lucht de ruimte inblaast. Dat maakt de warmterecuperatie minder efficiënt en dus minder zinvol. Als de buis warme en vochtige lucht afvoert (ventilatiesysteem C of D) naar buiten toe, krijg je hier gegarandeerd condensatie in de buis in de winter, en dat is absoluut te vermijden."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/vraag/33388/ventilatiebuizen-binnen-niet-geisoleerde-zolder-probleem/