livios logo

Is er genoeg ruimte boven douchewanden voor verluchting?

Vraag

We willen bij de aankoop van een woning, de bestaande hoekinstapdouche in de wasruimte behouden door de douchewanden te vervangen, zonder te veel breekwerk. Aangezien de douchebak nog in goede staat is, wensen we deze te behouden.

Deze douchebak komt vrij hoog (15cm). We hebben nu goede douchewanden gevonden voor een hoekinstapmodel van 90x90 cm (geplaatst op 87cm), maar zitten wat in met de hoogte van de douchewanden. Deze zijn 195 cm hoog. Hierdoor hebben we maar een 4 cm grote speling tussen de douchewand en het plafond.

Onze prangende en dringende vraag is of dit voldoende is voor luchtaan- en afvoer en bijgevolg condensatie bij het douchen? Het is geen erg kleine ruimte (25cm²) maar er is dus niet veel speling boven de douchewanden (4cm) tot aan het plafond. Is dit voldoende voor luchtaan- en afvoer voor de persoon die de douche neemt? Is dit voldoende voor vochtverspreiding?

Antwoord

Architect Paul De Maesschalck raadt het volgende aan: "Best is een ventilator in de doucheruimte te plaatsen, liefst met vochtsensor. Die trekt voldoende lucht aan via de beperkte spleet boven de douchescherm om het vocht af te voeren."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/vraag/33446/is-er-genoeg-ruimte-boven-douchewanden-voor-verluchting/