livios logo

Ventilatierooster in badkamermuur zuigt lucht aan: kan dit?

Vraag

In mijn badkamer werd een eenvoudige elektrische ventilatie geïnstalleerd voor extractie van vochtige lucht. Aan de buitenzijde werd een muurrooster geplaatst. Voor mij is het een evidentie dat dit regen en tocht moet buitenhouden. Nu blijkt dat bij wind mijn ventilatie spontaan begint te draaien. In plaats van gestuurde afvoer heb ik dus natuurlijke toevoer. De aannemer staat niet te springen om dit aan te passen. Zijn er uitvoeringsregels waarnaar ik kan verwijzen? Bescherming tegen tocht en regen lijkt me zo evident dat dit uiteraard niet gespecifieerd is in de offerte.

Antwoord

We vroegen het even voor je na bij Patrick Van Beeck van Vasco Belgium: "Dit is een mogelijk nadeel van dit systeem. Er zijn diverse merken met verschillende kwaliteiten en daaraan gekoppelde investeringen. Oplossing is om een terugslagklep te laten bijplaatsen in de aansluiting naar buiten toe. Meestal past deze ronde terugslagklep perfect in de ronde buis. Een andere mogelijkheid is een extractieventilator met ingebouwde terugslagklep."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/vraag/33475/ventilatierooster-in-badkamermuur-zuigt-lucht-aan-kan-dit/