livios logo

Waarom je je ventilatie maar best onderhoudt

Hoofdpijn, sufheid, allergische reacties … het zijn maar enkele van de gevolgen als je je ventilatiesysteem niet goed onderhoudt. Maar (hoe) pak je dat zelf aan en hoe vaak is dit nodig? Hendrik Dejonghe, marketingmanager bij Duco, weet raad.

Goede werking waarborgen

Naast een goed ventilatievoorontwerp en een degelijke installatie is het onderhoud de derde belangrijke pijler van een gezond ventilatiesysteem. “Alleen met een regelmatig onderhoud blijft de goede werking van je ventilatiesysteem gegarandeerd”, vertelt Hendrik Dejonghe van Duco.

“Niet alleen blaas je bij een ventilatiesysteem D anders vervuilde lucht in je woning binnen, ook het toerental van je ventilator zal verhogen. Dat zorgt voor een hoger energieverbruik en meer geluidsoverlast. Een ventilatiesysteem met rechtstreekse toevoer via ventilatieroosters, type C, vraagt minder onderhoud en is hierin een stuk gebruiksvriendelijker."

Slechter binnenklimaat

“Bovendien neemt ook de capaciteit van je ventilatie af als je niet tijdig een onderhoudsbeurt inlast”, legt Hendrik uit. “De lucht kan dan minder goed doorstromen waardoor je een aanzienlijk slechter binnenklimaat krijgt en je ventilatiesysteem inefficiënt zal gaan werken.”

Gezondheidsklachten voorkomen

Als de lucht in huis in kwaliteit afneemt, merk je dit ook aan allerlei gezondheidskwaaltjes. “Vervuiling in luchtkanalen en ventilatieroosters vormt inderdaad een hygiëneprobleem voor jou als bewoner”, bevestigt Hendrik. “Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot meerdere gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, sufheid, irritaties van ogen, huid en slijmvliezen. Ook schimmels, huisstofmijten, aandoeningen aan de luchtwegen en zelfs allergische reacties zijn een mogelijk gevolg.”

Onderhoud per systeem

Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, met elk hun eigen onderhoudsvereisten. Aangezien systeem A en B minder van toepassing zijn, overlopen we hoe je best systeem C en D onderhoudt.

Systeem C

Bij systeem C gebeurt de toevoer van lucht natuurlijk via regelbare toevoeropeningen. De afvoer verloopt mechanisch via extractieventielen in natte ruimtes en soms ook slaapkamers. Voor het onderhoud van dit systeem moet je dus ook het kanalennet, de afvoerventilator en -ventielen proper (laten) maken. De kanalen zijn bij dit systeem wel beperkt, en dus ook het onderhoud daarvan.

Als je ventilatieroosters niet onderhoudt en reinigt, kan dit leiden tot een kleinere hoeveelheid verse lucht in huis en schade aan interne onderdelen van je ventilatiesysteem.

Systeem D

Systeem D is een volledig mechanisch systeem met warmterecuperatie, zowel voor de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht. Hier is onderhoud dan ook erg belangrijk. Je hebt hier een dubbel kanalennet: één voor de toevoer met ventielen in de leefruimtes en één voor de afvoer met ventielen in de natte ruimtes. Voor gezonde lucht in huis, moeten de filters, ventilatoren en het kanalennet aan de toevoerzijde proper zijn. Anders blaas je vervuilde lucht je woning binnen. Hiervoor doe je dan ook best een beroep op een specialist. Je kan daarvoor een onderhoudscontract afsluiten.

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/waarom-je-je-ventilatie-maar-best-onderhoudt/