livios logo

Wat kost een ventilatiesysteem?

Ademen, zweten, koken, …  Dagelijkse zaken die heel normaal zijn, maar wel de lucht in je woning vervuilen. Je huis ventileren, is dus belangrijk. Maar hoeveel betaal je voor gezonde lucht? Bjorn Berger van Vasco Group helpt ons met de berekening.

Unit C of D

Voor de unit van een ventilatiesysteem C reken je best op minimum 410 euro. De unit van een systeem D start vanaf 1.850 euro. Dit zijn de adviesprijzen voor de standaardmodellen. Hier moet je de btw nog bijtellen.

ventilatie-unit ventilatie

Je ventilatie-unit is maar een deel van de totale kost.

Foto Vasco Ventilation Concepts
  

doorklik_ventilatie2_begetube

De rest van het prijskaartje: kanalen, ventielen en werkuren...

Foto Begetube
  

Ventalis ventilatiesysteem

... en voor een systeem C: de raamroosters.

Foto Reynaers Aluminium
  

De kostenbepalers

Maar een ventilatiesysteem is meer dan een unit. "De totaalprijs hangt af van verschillende factoren. Luchtkanalen, luchtventielen en plaatsingskosten maken het grootste verschil", vertelt Berger. Daarom de twee uitersten voor een geplaatste installatie: "1.250 euro voor een basic systeem C zonder vraagsturing en 7.500 euro voor een high-end systeem D. Hou er rekening mee dat bij een systeem C ook nog de prijs komt voor de raamroosters in de droge ruimtes. Hiervoor moet je zo'n 3.500 euro neertellen." 

1. Materiaal en werkuren

"De eindprijs is sterk afhankelijk van de grootte van je woning. Hoe groter, hoe meer luchtkanalen er nodig zijn, en hoe hoger de kosten." En hoe meer materiaal je aannemer moet installeren, hoe hoger de werkuren oplopen.

2. Extra werken

Vergeet ook de kernboringen tussen de verdiepingen niet. Hiervoor moet je aannemer door de welfsels heen boren om de luchtkanalen door te voeren. Tenzij je architect een technische schacht inplande.

Onderhoud

Je ventilatiesysteem moet je onderhouden. Hoe vaak en wanneer je welke onderhoudstaken moet (laten) uitvoeren? Dat advies verschilt van fabrikant tot fabrikant. Bespreek dit met je installateur. Vasco adviseert voor beide systemen minstens één onderhoud per jaar.

  • Een ventilatiesysteem C vraagt één keer per jaar om reiniging van de raamroosters en de ventilator. Dit kan je zelf doen.
  • De luchtfilters van een ventilatiesysteem D moet je om de drie à vier maanden stofzuigen. En elk jaar vervangen.
  • Bij beide systemen moet je na acht jaar het kanalennet laten inspecteren en reinigen. Laat dit over aan een gespecialiseerde firma. Minimumprijs: 350 euro.

Geen idee waarom ventileren nodig is? Wij geven graag meer uitleg.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/wat-kost-een-ventilatiesysteem/