livios logo

Wat kost een ventilatiesysteem?

Ademen, zweten, koken, …  Dagelijkse zaken die heel normaal zijn, maar wel de lucht in je woning vervuilen. Je huis ventileren, is dus belangrijk. Maar hoeveel betaal je voor gezonde lucht? Raf Milis van Vasco Group helpt ons met de berekening.

Je ventilatie-unit is maar een deel van de totale kost.

Foto Vasco Ventilation Concepts
  

De rest van het prijskaartje: kanalen, ventielen en werkuren...

Foto Begetube
  

... en voor een systeem C: de raamroosters.

Foto Reynaers Aluminium
  

Unit C en D

Voor de unit van een ventilatiesysteem C reken je best op minimum 380 euro. De unit van een systeem D start vanaf 1.650 euro. Dit zijn de adviesprijzen voor de standaardmodellen. Hier moet je de btw nog bijtellen.

De kostenbepalers

Maar een ventilatiesysteem is meer dan een unit. "De totaalprijs hangt af van verschillende factoren. Luchtkanalen, luchtventielen en plaatsingskosten maken het grootste verschil. Daarom de twee uitersten: 1.000 euro en 7.000 euro voor een geplaatste installatie", vertelt Milis.

Materiaal en werkuren

"De eindprijs is sterk afhankelijk van de grootte van je woning. Hoe groter, hoe meer luchtkanalen er nodig zijn, en hoe hoger de kosten." En hoe meer materiaal je aannemer moet installeren, hoe hoger de werkuren oplopen.

Extra werken

Vergeet ook de kernboringen tussen de verdiepingen niet. Hiervoor moet je aannemer door de welfsels heen boren om de luchtkanalen door te voeren. Tenzij je architect een technische schacht inplande.

Onderhoud

Je ventilatiesysteem moet je onderhouden. Hoe vaak en wanneer je welke onderhoudstaken moet (laten) uitvoeren? Dat advies verschilt van fabrikant tot fabrikant. Bespreek dit met je installateur. Vasco adviseert voor beide systemen minstens één onderhoud per jaar.

Systeem C

Een ventilatiesysteem C vraagt één keer per jaar om reiniging van de raamroosters en de ventilator. Dit kan je zelf doen.

Systeem D

De luchtfilters van een ventilatiesysteem D moet je om de drie à vier maanden stofzuigen. En elk jaar vervangen.

C en D

Na acht jaar moet je het kanalennet laten inspecteren en reinigen. Laat dit over aan een gespecialiseerde firma. Minimumprijs: 350 euro.

Geen idee waarom ventileren nodig is? Wij geven graag meer uitleg.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatie-plaatsen-en-onderhouden/wat-kost-een-ventilatiesysteem/