Vergeet de ventilatieverslaggever niet!

Vlaanderen wil volop inzetten op hoogwaardige ventilatie van woningen. Uit controles van ventilatiesystemen bleek dat de dossiers van bouwheren, EPB-verslaggevers en installateurs vaak niet overeenkwamen. Dat leidde tot een onvoldoende luchtkwaliteit volgens de overheid. Daarom kwamen er een aantal nieuwe verplichtingen bij. Die gelden voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energiebesparende renovaties met een bouwaanvraag of melding vanaf 1 januari 2016.

Verplichting 1: Voorontwerp

Dit moet gebeuren voor de start van de werken. In het ventilatievoorontwerp moet je alles terugvinden over het te kiezen ventilatiesysteem. En over de impact die het op je ruimtes zal hebben. Een taak voor bijvoorbeeld je architect, EPB-verslaggever, installateur ... Dit moet hij ook allemaal visueel overbrengen op plan.

Je voorontwerp moet voldoen aan een algemene norm voor systemen voor basisventilatie in privéwoningen (STS-P 73-1). Pas wanneer dat zo is, mag je het ontwerp mee indienen met je EPB-startverklaring. Geen EPB-verslag zonder dat je voorontwerp de ventilatienorm haalt dus.

Ontwerpspecificaties

Eens de toekomstige eisen van je ventilatiesysteem duidelijk zijn, giet je architect/EPB-verslaggever ze in een document met ontwerpspecificaties.

Met dat document kunnen de ventilatie-installateurs de juiste offertes opstellen voor het gepaste systeem.

Verplichting 2: Prestatieverslag

Eens je woning helemaal af is, moet je in een verslag laten opnemen of je nieuwe ventilatiesysteem wel de vooropgestelde norm heeft gehaald. Dat gebeurt door een erkend ventilatieverslaggever.

Verplichting 3: Verslaggever

En die dien jij als bouwheer aan te stellen. De verslaggever moet op de hoogte zijn van alles. En dus ook alles coördineren en opvolgen. Van keuze van ventilatiesysteem, over de uitvoering (toevoer, doorvoer, afvoer) tot de controle van de prestaties.

Dit kan je architect, EPB-verslaggever, ventilatie-installateur of zelfs een studiebureau zijn. Zolang ze maar bij het bouwproces en de ventilatie betrokken zijn.

Mee in EPB-aangifte

De verslaggever stelt ook een dossier op bij het BCCA (Belgian Construction Cerfication Association). Zonder hem mag je dus evenmin een startverklaring voor je EPB-aangifte indienen. Met de nodige boetes tot gevolg.

De verslaggever moet achteraf ook de gegevens aan de EPB-man bezorgen. Die laatste neemt alles ten slotte correct op in de EPB-aangifte.

Extra kosten

Wat kost zo'n extra verslag? Als je met één ventilatieverslaggever werkt, kost het hem 75 euro, exclusief btw om een verslag in te dienen. Werk je met meerdere verslaggevers, komt er een toeslag van 20 euro (excl. btw) bij kijken.

Maar de prijs voor de bouwheer zelf, die kan hoger oplopen. Denk maar aan werkuren, extra verplichtingen voor de verslaggever, enzovoort. En is ook afhankelijk van wie de taken op zich neemt. Toch verwacht het BCCA dat dit binnen de perken zal blijven, meldt het in een reactie aan Livios.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media