Gebrekkige ventilatie levert 2 miljoen euro aan boetes op

Sinds dit jaar ligt de nadruk extra hard op een goed werkend ventilatiesysteem. Maar dat er nog heel wat werk aan de winkel is, tonen nieuwe cijfers in Het Nieuwsblad aan. Zo zijn er in Vlaanderen de afgelopen twee jaar 2.000 boetes uitgeschreven aan gezinnen die geen of een ontoereikend ventilatiesysteem hebben geïnstalleerd. Goed voor een totale inning van 2 miljoen euro.

  • ventilatie batibouw 2016 - duco
    Foto Duco Ventilation & Sun Control

Gemiddeld kost zo’n boete dus 1.000 euro. In een woning waar een ventilatiesysteem helemaal afwezig is, kan de boete soms zelfs oplopen tot wel 3.000 à 4.000 euro.

Strengere eisen

Aangezien de energie-eisen, en dus ook de isolatienorm, steeds strenger worden, groeit het belang van een goed werkend ventilatiesysteem jaar na jaar. Hoe luchtdichter de woning, hoe groter namelijk de nood aan een verse luchtcirculatie.

Bij nieuwbouwwoningen is een uitgebreid ventilatiesysteem verplicht. Bij renovaties zijn er verschillende mogelijkheden. Toch laat de installatie nog vaak te wensen over, zien ze bij het Vlaams Energieagentschap (VEA): “We stellen vooral vast dat de geplaatste systemen niet volledig voldoen aan de vereisten qua toevoer van verse lucht of de afvoer van verontreinigde lucht.” Dit terwijl een precieze afstelling van je roosters en debieten noodzakelijk is.

Benieuwd wat een ventilatiesysteem kost? Lees het in volgend artikel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media