Gebrekkige ventilatie blijft grootste strafpunt

Bij energiezuinig wonen komen heel wat spelregels kijken. Wie bouwt of grondig verbouwt, moet voldoen aan de EPB-eisen. Wie verkoopt, is dan weer verplicht een geldig EPC-attest te hebben. Lukt dat niet, dan volgt een boete. In 2016 legde het Vlaams Energieagentschap (VEA) 12 % meer boetes op dan het jaar voordien. Zo lezen we in De Morgen. De krant haalt de cijfers uit een navraag door Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

  • 1000euro

Meer boetes, maar minder zwaar

In totaal vielen vorig jaar 1.656 boetes bij overtreders in de bus. Gemiddeld gezien bleken de boetes wel minder zwaar te zijn. De laagste boete was goed voor 250 euro, de hoogste voor meer dan 11.000 euro.

Slechtste leerling bleek de ventilatie. Of beter, het gebrek eraan. “Niet alleen wordt er geen of onvoldoende ventilatie geplaatst, ook in het ontwerp loopt het al vaak fout”, benadrukt Robrecht Bothuyne.

Dat ventilatie vaker het probleem is, bleek al uit een gesprek dat onze redactie vorig jaar voerde met Marijke De Meulenaer van het VEA. Maar liefst 84 % van alle uitgedeelde boetes hadden volgens haar te maken met ventilatie. In een woning waar een ventilatiesysteem volledig afwezig is, kan zo’n boete zelfs oplopen tot 3.000 euro.

Een EPB-boete kan je tot vijf keer toe vermijden tijdens je bouwavontuur. Hoe? Dat lees je hier!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media