De blowerdoortest: hoe werkt het?

Met een blowerdoortest of luchtdichtheidstest meet je de luchtdichtheid van een woning. Het basisprincipe van de test bestaat uit het creëren van een drukverschil tussen binnen en buiten, waarna in kaart wordt gebracht hoeveel lucht doorheen de gebouwschil dringt.

1. Voorbereiding

Om de blowerdoortest te kunnen uitvoeren, wordt een buitendeur ‘vervangen’ door een frame met daarin een luchtdicht doek en een ventilator. De ventilator is verbonden met een laptop die de snelheid regelt én de gemeten waarden registreert. Voor een efficiënte luchtdichtheidsmeting moeten alle ramen en eventuele ventilatieroosters op de ramen dicht zijn, de mechanische ventilatie uitgeschakeld, alle toevoer- en afvoermonden afgedicht en alle binnendeuren opengezet om de luchtcirculatie te bevorderen.

2. Uitvoering

Daarna wordt de woning in onderdruk en in overdruk geplaatst, telkens met een verschil van 50 pascal (Pa). De laptop meet het luchtvolume dat de ventilator aan- of afvoert om het drukverschil constant te houden. Dat luchtvolume komt overeen met de luchtlekken van de woning. Dat zijn gebreken in de luchtdichtheid ter hoogte van de aansluitingen tussen verschillende wanden, de ramen, een schouw… Om te kunnen zien waar deze luchtlekken zich precies bevinden, wordt (witte) rook in het gebouw geblazen. Op de plekken waar de rook door kieren en spleten ontsnapt, is de luchtdichtheid niet gegarandeerd.

3. Resultaten van de meting

Het resultaat van de blowerdoortest wordt uitgedrukt met de V50-waarde. Die komt overeen met het effectief gemeten lekdebiet (in kubieke meter per uur) bij een drukverschil van 50 Pa. Door de V50-waarde te delen door het verwarmd volume van de woning, bekom je de n50-waarde, ofwel de hoeveelheid lucht die per uur vernieuwd wordt in een gebouw. Deze luchtverversingswaarde is ook de basis voor de vergelijking van de luchtdichtheid van verschillende gebouwen. De ventilatienorm NBN D50-001 schrijft bij mechanische ventilatie een n50-waarde van maximum 3 voor, of drie luchtwisselingen per uur. Bij ventilatie met dubbele stroom en warmterecuperatie bedraagt de n50-waarde 1: het luchtvolume in de woning wordt dan één keer vervangen per uur.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt zelfs een n50-waarde van maximum 0,6 per uur voor nieuwbouw (passiefnorm) en van maximum 0,72 per uur voor ingrijpende renovaties die worden gelijkgesteld aan nieuwbouw. In Wallonië en Vlaanderen gelden geen specifieke luchtdichtheidseisen.

4. Toegevoegde waarde

Een nieuwe of gerenoveerde woning met een goed isolatieniveau en een minimum aan aandacht voor de luchtdichtheid haalt zonder problemen een V50-waarde tussen 1 m3/h en 2 m3/h. Deze waarde heeft een positieve impact op het resultaat van de EPB-berekening. Zeker als je weet dat de EPB-aangifte standaard een V50-waarde van 12 m3/h hanteert, wanneer het exacte resultaat niet gekend is. Deze waarde is streng genoeg om bouwheren aan te zetten bijzondere aandacht te besteden aan de luchtdichtheid en om een blowerdoortest te laten uitvoeren om het juiste luchtdichtheidsniveau te meten.

Voordelen van een goede luchtdichtheid

  • Beperkt de warmteverliezen en de indringing van koude lucht
  • Verhoogt de doeltreffendheid van de isolatie
  • Verbetert het rendement van de verwarmings- en ventilatiesystemen
  • Vermijdt schade aan de woning (vocht, schimmel…) doordat warme en vochtige lucht door de wanden dringt
  • Vermijdt tocht en verhoogt het comfort in de woning
  • Houdt omgevingsgeluiden beter tegen en zorgt voor meer akoestisch comfort

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media