livios logo

Mag ik ventilatiesysteem achterwege laten?

Vraag

Ik ben aan de opbouw van mijn eigen woning bezig, maar ben zelf geen voorstander wat het verplichte ventilatiesysteem betreft. Krijg ik een boete en moet ik achteraf die vooropgestelde EPB-eisen toch alsnog verplicht uitvoeren?

Antwoord

Indien je - ondanks de voorgestelde EPB-eisen - beslist om toch geen ventilatiesysteem te voorzien, dan moet je een eenmalige boete betalen. Deze kan tot een paar duizend euro oplopen.

Je bent niet wettelijk verplicht om een ventilatiesysteem te integreren in je woning, maar vergeet niet dat hier ook heel wat onaangename gezondheidsrisico's aan vasthangen: ongezonde lucht, fors verhoogde kans op schimmelvorming in je woonst, met alle gevolgen van dien. Ook bij een doorverkoop van je woning later kan dit problemen geven.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Ventilatieregelgeving

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatieregelgeving/vraag/33247/mag-ik-ventilatiesysteem-achterwege-laten/