livios logo

Ventalis: zelfregelende ventilatiesystemen voor ramen en deuren

Reynaers Aluminium heeft zopas zijn eerste zelfregelende ventilatiesystemen voor ramen en deuren op de markt gebracht. Het bedrijf komt hiermee tegemoet aan de vraag van architecten en constructeurs naar elegantere en efficiëntere ventilatiesystemen. Het systeem, de Ventalis gedoopt, zit geïntegreerd in de bestaande aluminiumprofielen voor ramen en deuren.

In moderne gebouwen gaat de aandacht voor isolatie vaak ten koste van een goede ventilatie, omdat een efficiënt energieverbruik primeert. Hierdoor verhoogt het risico op condensatie op muren en plafonds in slecht verluchte ruimtes. Er was dus nood aan een regelbaar systeem dat voldoende toevoer van frisse lucht garandeert zonder de voordelen van een goede isolatie teniet te doen.

Het principe achter regelbare ventilatie is dat zuurstofrijke lucht naar vochtige ruimtes als badkamer, toilet of wasruimte gestuurd wordt vanuit droge ruimtes via tussenliggende ruimtes (hal, trappenhuis). Normaal zoekt deze luchtstroom zijn weg door muurroosters en kieren onder deuren. De luchttoevoer moet onder controle blijven, want te veel ventilatie leidt tot koude tocht, droge lucht en energieverlies. Ten slotte wordt de vochtige, vervuilde lucht vanuit vochtige ruimtes weer naar de atmosfeer afgevoerd. Bij natuurlijke ventilatie verloopt dit hele proces op natuurlijke wijze, op basis van verschillen in temperatuur en luchtdruk.

Zelfregelende elementen

Het Reynaers-systeem bestaat uit zelfregelende elementen die je monteert aan de bovenkant van ramen of deuren in droge ruimtes. Het is mogelijk om de elementen op verschillende wijzen te combineren afhankelijk van het gewenste uitzicht of van de luchtstroom die vereist is volgens de geldende regelgeving. De zelfregelende elementen openen of sluiten de luchtinlaat automatisch naarmate de windsterkte hoger of lager is. De instroom blijft bijgevolg constant. De ventilatieklep heeft vijf verschillende standen zodat de gebruiker de verluchting vlot kan aanpassen aan veranderlijke omstandigheden. De zelfregelende elementen houden de luchtstroom in elke stand op het gewenste niveau. De ventilatiesystemen zijn insectenwerend en regenbestendig.

Gebruiksvriendelijke montage

Voor constructeurs vormt de gebruiksvriendelijke montage een van zijn grootste troeven. Je kan de elementen in de ruimte tussen het ventilatieprofiel en het raamwerk monteren. De vereiste hoeveelheid luchttoevoer bepaalt het aantal ventilatie-elementen per toepassing. Dit vereenvoudigt niet alleen de montage, maar ook de reiniging en het onderhoud. De Ventalis-roosters kan je zowel aan de boven als aan de zij- en onderkant van het raam monteren. De frames kan je eveneens onopvallend wegwerken achter buitenmuren of gevelbekleding. Het is niet nodig om dikker of duurder glas te monteren.
Reynaers Aluminium


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/20883/ventalis-zelfregelende-ventilatiesystemen-voor-ramen-en-deuren/