livios logo

Luchtdicht, maar dampopen bouwen

Foto ISOVER
  

Goed isoleren en ventileren is maar nuttig wanneer je luchtdicht bouwt. Dat wil zeggen dat je met oog voor detail zoveel mogelijk kieren en spleten moet afdichten. Je vermijdt zo tocht en warmteverlies, wat het comfort aanzienlijk verhoogt.

Luchtdicht bouwen begint met de plaatsing van een luchtscherm aan de binnenzijde (warme zijde) van de constructie. Aan de buitenkant komt een windscherm dat ervoor zorgt dat er geen koude lucht in de constructie stroomt.
Het luchtscherm aan de binnenkant van de constructie werkt bovendien als damprem (bouwpapier, kunststoffolies, …) of als dampscherm (aluminium, plastic, bitumen, …). Het is dan ook belangrijk om de hoeveelheid vocht in de constructie te beperken. Vochtig isolatiemateriaal isoleert minder goed, maar kan ook condensatieproblemen, schimmelvorming of bouwschade tot gevolg hebben.

Vocht kan op allerlei manieren in de constructie binnendringen. Er is het bouwvocht, afkomstig van beton en mortel of van vochtig constructiehout. Verder is er waterdamp die langs kieren en spleten kan binnendringen. En ten slotte is er vocht dat in de vorm van waterdamp toch door de damprem of het dampscherm kan dringen (denk maar aan een fietsband die stilaan af gaat, zonder dat er een gat is), maar de hoeveelheid vocht die op die manier binnendringt, is te verwaarlozen.

Vocht beperken


  

Om de hoeveelheid vocht die langs kieren en spleten in je constructie dringt te beperken, is een luchtdichte uitvoering van de damprem of het dampscherm dus absoluut noodzakelijk. Besteed daarom voldoende aandacht aan de luchtdichte afdichting van spleten, kieren, overlappingen van twee stroken luchtscherm en aan de aansluiting van het luchtscherm met de rest van de ruwbouw (dak(vensters), vloeren, aanpalende constructie-elementen, …). Behalve PU-schuim voor kieren en spleten is luchtdichte tape het belangrijkste hulpmiddel om de constructie luchtdicht te krijgen.

Aan de buitenzijde van de constructie geldt het tegenovergestelde. Daar moet het windscherm zo dampopen mogelijk zijn, zodat eventuele waterdamp niet condenseert in de isolatie, maar naar buiten toe weg kan. Daarom moeten het onderdak en het isolatiemateriaal ook waterdampdoorlatend zijn.
In de zomer komt het voor dat vocht in de isolatie in de vorm van waterdamp naar binnen zal willen migreren. Indien er een dampscherm is toegepast, bestaat het gevaar dat de waterdamp hier niet doorheen kan trekken en hiertegen zal condenseren. Een vochtgestuurde damprem zal daarentegen wel toelaten dat de constructie kan uitdrogen naar binnen. Een goed werkende damprem is daarom in de meeste gevallen interessanter dan een echt dampscherm waar nagenoeg geen waterdamp doorheen kan.

Op sommige isolatiematerialen is er in de fabriek al aluminiumfolie als lucht- en dampscherm aangebracht. In dat geval moet je er vooral op letten dat je de voegen tussen twee isolatierollen of -platen luchtdicht afwerkt met tape. Als het isolatiemateriaal niet voorzien is van een luchtscherm, moet je nadien een afzonderlijk scherm tegen het isolatiemateriaal voorzien aan de binnenzijde. Dit biedt het voordeel dat het luchtscherm in grotere stroken geplaatst kan worden. Je moet dan minder naden (overlappingen tussen twee stroken) luchtdicht afwerken en de aansluitingen met de ruwbouw zijn ook makkelijker luchtdicht te maken.

Niet te vlug boren

Foto Rockwool Belgium nv
  

Hou er ook rekening mee dat het doorboren van een luchtscherm voor bedradingen of omwille van andere redenen nefast is voor de luchtdichtheid van het geheel. Daarom kan je beter (elektrische) leidingen e.d. in een aparte leidingenspouw plaatsen zodat de luchtdichting niet onnodig doorboord wordt.

Spouwmuren zijn luchtdicht afgewerkt met het pleisterwerk van de stukadoor aan de binnenzijde van de binnenmuur. Wanneer het metselwerk van het binnenspouwblad echter zichtbaar blijft, laat je het binnenspouwblad aan de buitenzijde (de kant waar de isolatie zit) best vertinnen. Bij een spouwmuur is een extra dampremmende laag niet nodig.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/21827/luchtdicht-maar-dampopen-bouwen/