Hoe maakt vraaggestuurde ventilatie het verschil?

Het grootste deel van de ventilatiemarkt wordt vandaag ingenomen door de C- en D-systemen. Ondertussen ken je de grootste verschillen al. Een groot deel van die geïnstalleerde C-systemen in België werkt vandaag vraaggestuurd. Femke Heens van Renson legt uit wat dit precies betekent en wat de mogelijkheden zijn van vraaggestuurde ventilatie.

Wat is vraaggestuurde ventilatie?

  • badkamer bad badkraan
    Foto GROHE
  • Healthbox ventilatiesysteem
    Foto Renson

In een notendop komt het erop neer dat je de hoeveelheid lucht gaat afvoeren in functie van de luchtkwaliteit. Dat kan heel basic gebeuren, zoals met een externe aanwezigheidsdetector op het toilet die extra ventilatie in gang zet. Of een decentrale ventilator in je badkamer die reageert op vocht.

Maar het kan ook heel wat uitgebreider, zegt Heens: “In ons geval bijvoorbeeld, ontwikkelden we een slim, communicerend systeem tussen de verschillende ruimtes in je huis en een centraal ventilatiesysteem. Zo'n compleet, doorgedreven vraaggestuurd systeem zorgt de klok rond en helemaal automatisch voor gezonde lucht in je woning.”

Hoe werkt doorgedreven vraaggestuurde ventilatie?

Sensoren aan het centrale afvoersysteem meten de luchtkwaliteit per ruimte in je woning. Een voorbeeldje: “Neem je een bad of douche, dan meet de sensor het verhoogde vochtgehalte in je badkamer. Het centrale afvoersysteem pikt dat op en gaat enkel in je badkamer extra lucht afvoeren. En niet in je andere ruimtes, waar het op dat moment niet nodig is.”

Afhankelijk van de aard van de ruimte, meet de sensor andere waarden. Zo kunnen ze ook het CO2- of VOC-gehalte meten. Dat laatste gaat over storende geuren of schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld bouwlijmen. “In slaapkamers meet de sensor bijvoorbeeld de CO2-waarde, en in het toilet enkel de VOC-waarden.”

"Minder verwarmen"

De gezonde luchtkwaliteit in elke ruimte is hoofddoel nummer één van het vraaggestuurde ventilatiesysteem. Maar volgens Femke Heens springen er nog drie andere voordelen uit: “De motor van je ventilatiesysteem draait niet constant op volle toeren, dus je verbruikt minder elektriciteit."

"Minder kracht, betekent ook minder geluid. De warmere lucht blijft langer in je woning behouden, waardoor je minder moet verwarmen in de winterperiode. En bovendien kan je ook heel wat E-punten winnen.”

Ook geschikt voor D-systeem?

Om doorgedreven vraaggestuurd te ventileren, ga je dus overal zowel lokaal detecteren als lokaal reageren. En net daarom is het zo geschikt voor een ventilatie C-systeem. Maar ook bij D-ventilatiesystemen zou je vraaggestuurd kunnen ventileren, door middel van sensoren centraal aan de unit of met externe sensoren per ruimte. Hier zit de extra winst – door de aanwezigheid van de warmterugwinning - hem vooral in de mindere stroomkosten.

Wat met renovaties?

Kan je vraaggestuurde ventilatie, ten slotte, zowel bij nieuwbouw als bij een grondige renovatie installeren? “Dat kan perfect in beide situaties”, besluit Heens. “Het voordeel is dat je maar een enkelvoudig leidingennetwerk moet wegwerken, wat bij grondige renovaties vaak alleen maar kan via wanden en valse plafonds."

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media