livios logo

Welke energiebronnen kiezen? Dit zijn de nieuwigheden

Wil je je oude ketel of boiler vervangen? Of wil je extra aandacht besteden aan een gezonde lucht in huis? Fabrikanten pakken uit met heel wat nieuwigheden. We lijsten ze voor je op. Van een geconnecteerde warmtepomp tot een zelfreinigend luchtzuiveringssysteem.

Bereken zelf hoeveel je kan besparen met een zonneboiler

Op www.infozonneboiler.be verzamelt de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar op objectieve, niet-merkgebonden wijze alle relevante informatie over zonneboilerinstallaties. Bouwers en verbouwers vinden op de onlangs vernieuwde website niet alleen technische informatie over de opbouw en werking van het systeem, de verschillende types collectoren, de dimensionering en eventuele premies of subsidies, maar kunnen er voortaan ook meteen berekenen wat ze zouden kunnen besparen met het plaatsen van een zonnenboiler.

Wie zijn bestaande installatie voor de verwarming van sanitair warm water door een zonneboiler vervangt, kan volgens Belsolar tot wel 60 procent op zijn warmwaterfactuur besparen. Hoe groot de besparing precies is, is evenwel afhankelijk van onder meer de energiebron die vandaag instaat voor de productie van warm water, en het jaarlijks waterverbruik. Op basis van deze gegevens berekent de nieuwe online calculator daarom snel en eenvoudig welke besparing eenieder met een zonneboiler kan realiseren. Financieel, maar ook inzake CO2-uitstoot. De online calculator is toegankelijk via de tab “Bereken je besparing” op www.infozonneboiler.be

batibouw 2021 zonneboiler belsolar


© Belsolar  

batibouw 2021 bosch berging verwarming


© Bosch  

Hoog verwarmings- en warmwatercomfort

Met de Condens 8700iW brengt Bosch een nieuw en compact combitoestel op de markt voor de verwarming van de woning én de productie van sanitair warm water. De condensatiegaswandketel heeft een groot modulatiebereik (van 1 tot 10), waardoor hij zijn vermogen automatisch aan de verwarmingsbehoefte aanpast en dus de meest efficiënte en energiebesparende werking garandeert, ook wanneer de warmtevraag beperkt is. De verwarming van het sanitair water gebeurt instant dankzij de geïntegreerde warmwaterbereiding. De ketel zou zo 28 liter warm water per minuut kunnen voorzien.

De Condens 8700iW is daarnaast eenvoudig te installeren en te onderhouden, en ook de bediening verloopt dankzij het interactieve touchscreen met kleurendisplay vlot. In combinatie met de EasyControl CT 200 thermostaat en bijbehorende EasyControl smartphone app, regel je je verwarmingsinstallatie vanop afstand én verhoog je het energielabel van het toestel (A) bovendien naar A+.

Richtprijs: 3.413,04 euro excl. btw en plaatsing

Meer info: www.bosch-climate.be 

Zacht water zonder zorgen

Met de nieuwe BWT Perla Seta komt waterbehandelingsspecialist BWT tegemoet aan de noden van de meest veeleisende watergebruiker. De duplex-waterontharder is namelijk voorzien van twee harskolommen om het water te filteren. Ze werken parallel aan elkaar en de regeneratie gebeurt afwisselend, waardoor het toestel quasi-ongelimiteerd zacht water levert, tot wel 50 liter per minuut. De regeneratie gebeurt bovendien op momenten dat er weinig water wordt afgenomen en, dankzij een precisiepekelteller, met zo weinig mogelijk zout.

Het multi-info touchdisplay, de optionele verbinding met de BWT Best Water Home-app en het AutoCheck-zelfdiagnoseprogramma houden de gebruiker dan weer te allen tijde op de hoogte van eventuele problemen, de zoutvoorraad, onderhoudsintervallen enzovoort. De BWT Perla Seta is trouwens meer dan enkel waterontharder. Door middel van verschillende intelligente veiligheidssystemen waarschuwt het toestel ook wanneer er zich in het toestel of in de sanitaire leidingen in huis een lek voordoet. Indien nodig worden watertoevoer en spoelwaterafvoer automatisch afgesloten.

Richtprijs: 3.590 euro excl. btw en plaatsing

Meer info: www.bwt.com

batibouw 2021 bwt perla seta waterverzachter

Foto BWT (Best Water Technology) Belgium NV
  

Speciale aandacht voor verwarming

De Perfera lucht-luchtwarmtepompen staan in het Daikin-gamma bekend om hun prestaties en rendementen, maar met het nieuwe vloermodel gaat de fabrikant nog een stapje verder. De jongste telg, met koelmiddel R32, is namelijk voorzien van enkele unieke verwarmingsfuncties: de Heat Boost zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur tot wel 14 procent sneller wordt bereikt, Floorwarming optimaliseert de convectie door warme lucht enkel vanuit de onderkant te verspreiden, en Heat Plus garandeert een comfortabele verwarming door 30 minuten lang stralingswarmte te simuleren.

Verder dragen ook de luchtverdeling via zowel de boven- als onderkant van het toestel, de brede beweegbare lamellen en de bewegingssensor bij aan een gelijkmatige en comfortabele verdeling van de warme of koude lucht, en is het toestel voorzien van de nieuwste luchtzuiveringstechnologie. Door het gestroomlijnde design en de verschillende plaatsingsmogelijkheden – tegen de muur of deels ingebouwd – wil de fabrikant het toestel in elke woning laten passen.

Richtprijs: 677 euro excl. btw voor de binnenunit (vloermodel)

Meer info: www.daikin.be

Vraaggestuurd toevoerrooster

Door de gezondheidscrisis kwam het belang van ventilatie opnieuw sterk onder de aandacht. Niet alleen brachten we veel meer tijd binnenshuis door, we werden ons ook extra bewust van het belang van zuivere lucht. Om een optimale binnenluchtkwaliteit te garanderen, wil Duco in 2021 nog meer inzetten op totale ventilatieoplossingen voor systemen C en D, mét aandacht voor de BEN-regelgeving en de noden van de consument.

Een van de nieuwigheden is het TronicVent vraaggestuurd toevoerrooster voor ventilatiesystemen C. In dit systeem komt de verse lucht op natuurlijke wijze binnen via toevoerroosters op de ramen. Bijzonder aan de TronicVent is dat het rooster automatisch gestuurd wordt op basis van CO2- en temperatuurmetingen. De hoeveelheid verse lucht die binnenkomt, is dus perfect afgestemd op de noden van het moment. Op die manier vult het TronicVent toevoerrooster het vraaggestuurde ventilatiesysteem C, waarbij eveneens dankzij sensoren (CO2, vocht, VOC) niet meer geventileerd – en dus verbruikt – wordt dan nodig, perfect aan.

Richtprijs: 250 euro incl. btw (per rooster)

Meer info: www.duco.be

batibouw 2021 airplus solutions luchtzuivering zuivere lucht

Foto AirPlus Solutions
  

Zelfreinigend luchtzuiveringssysteem

We brengen gemiddeld 90 procent van onze tijd binnenshuis door. Maar wist je dat binnenlucht vaak twee tot zelfs vijf keer zo vervuild is als de buitenlucht? Het is dus zaak om goed te ventileren, maar ook een luchtzuiveringssysteem kan helpen om het binnen aangenaam en gezond te houden. De systemen van GPS, verdeeld door het Belgische Egeda, maken gebruik van een gepatenteerde Bipolaire Naaldpunt Ionisatie (NPBI) technologie. Via de luchtstroom in een (bestaand) ventilatiesysteem D brengt het luchtzuiveringssysteem ionen in de ruimte. Die ionen worden samengevoegd met de vervuilende deeltjes in de binnenlucht, die gaan samenklitten waardoor ze in omvang toenemen en makkelijker worden tegengehouden door de filters in de afvoerkanalen van het ventilatiesysteem. Hiermee helpt het systeem dus om het aantal luchtgedragen verontreinigingen, inclusief fijnstof, schimmels, virussen en bacteriën sterk te reduceren. Ook kook-, huisdier- en andere geuren worden afgebroken.

Niet onbelangrijk: het systeem is zelfreinigend en vereist geen vervangende onderdelen, wat het onderhoud uiteraard beperkt. De fabrikant wijst er bovendien nog op dat de technologie veilig is en vrij van ozon en andere schadelijke bijproducten.

Richtprijs: op aanvraag

Meer info: www.airplussolutions.com

Hangende gashaard

De hangende en draaiende haard Gyrofocus van Focus is een icoon. Tientallen jaren geleden werd met dit model de haard namelijk voor het eerst naar het midden van de leefruimte verplaatst. Om aan huidige behoeften te voldoen, is de haard vanaf nu ook in een gasversie verkrijgbaar. Om dat te kunnen doen werken, wordt het gas van bovenaf, via een plaat aan het plafond en een luchtdicht kanaal, naar de haard gevoerd. Op die manier kan de haard ook in deze uitvoering blijven draaien. Ook de organische vormgeving is ongewijzigd, terwijl de keramieken blokken en dansende vlammen voor een perfecte imitatie van het gekende houtvuur moeten zorgen.

De nieuwe gashaard heeft een vermogen van 13 kW. Dat, en het feit dat het vuur geen spatvonken produceert, maakt dat je hem boven elke soort vloerbekleding kan hangen, zonder dat er een beschermingsplaat nodig is. Bovendien biedt de nieuwe Gyrofocus de gekende gemakken van moderne gashaarden: een eenvoudige en volledige controle via afstandsbediening, reukloze werking en voeding op aardgas of propaan.

Richtprijs: 12.060 euro excl. btw voor de zwarte uitvoering, 13.869 euro excl. btw voor de witte uitvoering

Meer info: www.focus-fireplaces.com

batibouw 2021 focus haard


© Focus  

Veelzijdige gebouwautomatisering

KNX staat bekend als de Europese en wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Die standaard zorgt ervoor dat je heel wat gebouwfuncties eenvoudig en centraal kan aansturen, ook wanneer de producten (verlichting, zonwering, verwarming, ventilatie, energiemeters…) van verschillende fabrikanten zijn.

Onlangs trad ook Sony toe tot de KNX-gemeenschap, waardoor de standaard vandaag maar liefst 500 bedrijven tot zijn leden telt en er wereldwijd zo’n 8.000 KNX-gecertificeerde producten beschikbaar zijn. Een uitbreiding van het KNX-ecosysteem die ook voor de gebruiker nieuwe mogelijkheden creëert.

Meer info: www.knx.nl

Perfecte continuïteit van toestel tot kanaal

Een hoogwaardige rookgasafvoer is bij houtkachels en -haarden essentieel. Om hiervoor niet alleen een uitstekende maar ook een esthetische oplossing te bieden, vervolledigt Poujoulat zijn gamma geïsoleerde dubbelwandige THERMINOX-kanalen met een gepatenteerd tussenstuk. Déco’START, zoals het accessoire genoemd werd, wordt aan de basis van het rookkanaal geplaatst en verbindt het verwarmingstoestel met het THERMINOX-rookgasafvoerkanaal. Dankzij het speciale design en de vele afwerkingsmogelijkheden, inclusief alle RAL-kleuren en roestvrij staal, gebeurt dat op een esthetische manier, volledig afgestemd op het interieur.

Déco’START is compatibel met elk type rookafvoerbuis, ingebouwd of niet, en beschikbaar in alle diameters voor residentiële installaties, met name 80, 100, 130, 150, 180 en 200 millimeter.

Richtprijs: vanaf 89 euro excl. btw

Meer info: www.poujoulat.be

All-in-onepakket voor hellende daken

Recticel Insulation komt met een nieuwe isolatieplaat voor het isoleren van hellende daken van buitenaf. De Euroroof sarkingplaten zijn geschikt voor alle hellende daken en werden ontwikkeld met het oog op een vlotte installatie. Zo zijn de isolatieplaten niet alleen voorzien van een tand-en-groefsysteem, waardoor de platen mooi op elkaar aansluiten, maar komen ze eveneens in een handig en compleet installatiepakket, inclusief Rectivent onderdakfolie en Rectifix bevestigingsschroeven.

De platen komen in twee handige afmetingen (1.200 x 1.200 mm en 2.400 x 1.200 mm), wat snijafval op de werf moet beperken, en zijn beschikbaar in diktes van 100, 120 en 140 millimeter. Door een zeer goede warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda-waarde) van 0,022 W/mK, volstaat een dikte van 10 centimeter om aanspraak te maken op een dakisolatiepremie bij renovatie.

Richtprijs: op aanvraag

Meer info: www.recticelinsulation.com

batibouw 2021 stuv kachel haard


© Stûv  

Klein, maar groots

De Stûv 6-H is de nieuwste en kleinste telg in het Stûv 6 kachelgamma, speciaal ontworpen als een betaalbare optie voor kleine ruimtes en energiezuinige woningen. De houtkachel met energie-efficiëntieklasse A is beschikbaar in drie formaten (60x65, 70x73 en 80x80) en vermogensklassen (4 tot 9 kW, 4,5 tot 11 kW en 5 tot 13 kW respectievelijk), met een rookgasafvoer achteraan of bovenaan het toestel. De verbranding loopt dankzij het efficiënte ontwerp van de verbrandingskamer optimaal, waardoor je met een minimum aan hout toch een hoog rendement behaalt en dus voldoende warmte genereert. Ook de uitstoot van kooldioxide en fijn stof beperkt zich tot een minimum.

Visueel laat de Stûv 6-H zich kenmerken door een eigentijds en gestroomlijnd design met ellipsvormige poten en een grote glazen ruit voor een breder zicht op het vuur. Met een knipoog naar de tijd van weleer kan je de bovenkant van de kachel eventueel laten uitrusten met een kookplaat, terwijl de plaatstalen vloerplaat – eveneens optioneel – je vloer beschermt tegen gensters.

Richtprijs: vanaf 2.450 euro excl. btw en plaatsing

Meer info: www.stuv.com

Koelen en verwarmen

De Japanse warmtepompfabrikant General lanceert een nieuwe reeks High Wall AircoHeaters. Deze lucht-luchtwarmtepompen van de nieuwste generatie verwarmen je woning in de winter en helpen het binnen koel te houden in de zomer, en dat aan een zeer hoog rendement. Dankzij een uiterst efficiënte warmtewisselaar, een grote dwarsstroomventilator en het koelmiddel R32, halen de toestellen een energielabel A+ voor verwarming en A++ voor koeling.

De nieuwe reeks AircoHeaters is beschikbaar in twee kleuren (wit en donkergrijs) en vier vermogens, en kan ofwel als split ofwel als multisplit toegepast worden. In het eerste geval staat de unit in voor verwarming en koeling van één ruimte; in het tweede geval kan je de temperatuur regelen in twee tot acht ruimtes.

Via een centrale wandbediening, aparte infraroodbedieningen of je smartphone kan je de temperatuur in je woning volledig naar je hand zetten. De units zijn daarnaast ook voorzien van een aanwezigheidssensor. Wanneer die geen beweging detecteert in de ruimte, zal de capaciteit van het toestel automatisch verlagen. Komt er opnieuw iemand binnen, dan schakelt het systeem terug naar de laatste stand.

Richtprijs: vanaf 958 euro excl. btw voor een split set ASDW (parelwit); vanaf 1.001 euro excl. btw voor een split set ASDG (donkergrijs)

Meer info: www.general.be

batibouw 2021 warmtepomp general


© General  

batibouw 2021 Wilo-RAIN1 regenwater recupereren

Foto WILO
  

Betrouwbaar regenwaterhergebruik

Het hergebruik van regenwater wint gestaag aan belang. We gebruiken het al eens vaker om de planten water te geven, de toiletten te spoelen of voor de wasmachine. Een goed en hygiënisch gebruik van regenwater vereist weliswaar een geschikte infrastructuur, inclusief een betrouwbaar systeem om het regenwater in huis te verdelen. Dat is waar Wilo al jaren op inzet met zijn RAIN-systemen. Dankzij hun geavanceerde regeltechnologie en eenvoudige plug-and-playaansluitingen zijn ze een flexibele en gebruiksvriendelijke oplossing voor zowel nieuwe regenwaterinstallaties als vervangingen van oudere pompsystemen.

Nieuw in de reeks is de Wilo-RAIN1, en volgt daarmee de Wilo-RainSystem AF-Basic op. Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt om het regenwater uit de tank naar het toiletreservoir te sturen of naar een buitenkraan voor het sproeien van de tuin.

De RAIN-systemen van Wilo zijn dankzij het overzichtelijke touchscreen eenvoudig te bedienen en beschikken ook over een aantal intelligente functies, zoals een geïntegreerd zelfbeschermingsmechanisme, een droogloopbeveiliging en automatische waterverversing.

Richtprijs: vanaf 1.695 euro excl. btw (RAIN1)

Meer info: www.wilo.be

Geconnecteerde warmtepomp

Atlantic introduceerde onlangs zijn nieuwe generatie Alféa AI R32 lucht-waterwarmtepompen. Het nieuwe assortiment, met toestellen voor enkel en alleen verwarming of voor verwarming én sanitair warm water, maakt gebruik van het koelmiddel R32. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, de hoeveelheid koelmiddel die nodig is voor een goede werking van de warmtepomp ligt ook beduidend lager. De nieuwe lijn kreeg een energielabel A+++ voor verwarming (bij lagetemperatuurverwarming op 35°C), met een prestatiecoëfficiënt (COP) en een seizoensfactor (SPF) rond 4,5.

Het gamma telt drie warmtepompen van 5 tot 8 kW – al dan niet gecombineerd met een opslagvat (geïntegreerd (190 liter) of extern (300 liter)) – waardoor ze vooral bedoeld zijn voor nieuwbouw. Deze kunnen twee verschillende verwarmingszones bedienen en ze kunnen worden gecombineerd met verschillende warmteafgiftesystemen op lage temperatuur. Verder trekt de fabrikant ook voor deze reeks de gekende connectiviteit door. Zo kan je met de Cozytouch-app vanop afstand de temperatuur instellen, de programmering wijzigen, een vakantie-instelling invoeren… alsook het verbruik per dag, week of maand opvragen.

Richtprijs: vanaf 3.858 euro voor de Solo-oplossing 5 kW (warmtepomp uitsluitend voor verwarming) tot 6.237 euro voor de Combi-oplossing 8 kW (verwarming + productie sanitair warm water via extern buffervat van 300 liter). Prijzen zijn excl. btw, accessoires en plaatsing

Meer info: www.atlantic.be

warmtepomp lucht-waterwarmtepomp Vica 8 AW E

Foto Vasco
  

Dubbele wateropslag

Vica 8 AW E (voor ‘Air Water Extern’), zo heet de nieuwe monobloc warmtepomp die de firma Vasco ontwikkelde. De warmtepomp heeft een vermogen van 8 kW en kan de warmwaterproductie voor verwarming en sanitair warm water afzonderlijk regelen volgens de behoeften van het moment. Als je ze aansluit op fotovoltaïsche zonnepanelen, past de warmteproductie zich automatisch aan volgens de hoeveelheid beschikbare zonne-energie dankzij de power to heat-module.

De warmtepomp wordt gekoppeld aan het Vica Combi Collect-buffervat, dat twee wateropslagvolumes combineert: een van 127 liter voor de verwarming van de woning en een tweede van 231 liter voor het sanitair warm water. Zo is het mogelijk om water aan verschillende temperaturen op te slaan, afhankelijk van het gebruik. Tot slot kan de tank door middel van een extra warmtewisselaar (op een later tijdstip) worden aangesloten op thermische zonnepanelen of een andere energiebron.

Richtprijs: 17.043,75 euro excl. btw. voor de complete set (warmtepomp Vica 8 AW E + Vica Controller-bedieningspaneel + Vica Combi Collect-buffertank + montageaccessoires)

Meer info: www.vasco.be

 

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/59671/welke-energiebronnen-kiezen-dit-zijn-de-nieuwigheden/