livios logo

Wat is intensieve nachtventilatie?

Heb jij al van intensieve nachtventilatie of nachtkoeling gehoord? Door ’s nachts intensief te ventileren, voer je de warmte die zich op warme zomerse dagen in huis opstapelt naar buiten af. Nachtkoeling zorgt dus voor een aangenaam binnenklimaat zonder dat je energie hoeft te verbruiken. Hoe werkt het precies?

3 ventilatieprincipes

Verticale trek door het schoorsteeneffect

Dit systeem is met voorsprong het meest efficiënt, aangezien warme lucht van nature stijgt. Koele lucht komt binnen door openstaande ramen in de gevel. De lucht baant zich een weg in huis via openstaande binnendeuren en de trap. De opgewarmde lucht wordt afgevoerd door openstaande dakramen.

Horizontale ventilatie of dwarsventilatie

Dit is het beste alternatief wanneer er geen dakramen zijn. In een ingesloten appartement bijvoorbeeld. Koele lucht komt binnen door openstaande ramen in één gevel. De lucht baant zich een weg in huis via openstaande binnendeuren. De opgewarmde lucht wordt afgevoerd door openstaande ramen in de tegenoverliggende gevel.

Kringventilatie

Dit is het minst efficiënte systeem (beperkt debiet), maar je kan er een afgesloten ruimte (voorzien van ramen boven en onder, bijvoorbeeld in een vide) toch mee afkoelen. Koele lucht komt binnen door een openstaand raam onderin de gevel. De opgewarmde lucht wordt afgevoerd door een openstaand raam bovenin dezelfde gevel.

nachtkoeling

Foto Renson
  

Nachtkoeling intensieve ventilatie

Foto Ik ga bouwen
  

Nachtkoeling intensieve ventilatie

Foto Ik ga bouwen
  

Nachtkoeling intensieve ventilatie

Foto Ik ga bouwen
  

5 aandachtspunten voor een efficiënte nachtventilatie

  1. De oppervlakte van de volledig openstaande ramen (dus niet in kiepstand) moet minstens 2% van de vloeroppervlakte van de af te koelen ruimtes bedragen.
  2. Elke ruimte die aan een vrije gevel grenst, moet minstens één raam hebben dat open kan.
  3. Alle openingen die van buitenaf toegankelijk zijn (op het gelijkvloers of via het dakterras) moeten beveiligd zijn tegen inbraak (bijvoorbeeld met een rooster).
  4. Je kan alle openingen combineren met horren om insecten, bladeren, stof… buiten te houden.
  5. Met een regensensor sluiten dakramen automatisch bij een regenbui.

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/60178/wat-is-intensieve-nachtventilatie/