Ventilatiesysteem installeren: heb je recht op een premie?

Een goed geventileerde woning is belangrijker dan ooit. Ventilatie komt de luchtkwaliteit en dus je gezondheid ten goede, maar ook in de strijd tegen corona is het een absoluut pluspunt. Kan je een ventilatiesysteem integreren in een bestaande woning? En op welke premies heb je recht? Wij zochten het uit.

De Wereldgezondheidsorganisatie benoemt ventilatie als belangrijke factor om te voorkomen dat het coronavirus zich binnen verspreidt. In nieuwbouwwoningen is het verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien. In vergelijking met oudere huizen is er in goed geïsoleerde gebouwen namelijk een pak minder sprake van natuurlijke verluchting.

Dat zit zo: in oudere woningen komt er verse lucht binnen via kieren of spleten, die zorgen voor frisse lucht. Hoe beter de isolatie en luchtdichtheid, hoe minder dat het geval is. Een ventilatiesysteem is daarom cruciaal om de binnenlucht gezond te houden. Zonder ventilatie hangt al snel een vuile, vochtige lucht in huis die voor veel ongemakken en problemen zorgt.

Het verschil tussen ventileren en verluchten

Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten gaat en verse buitenlucht naar binnen komt. Verluchten is een intensieve vorm van ventilatie waarbij je een korte periode de ramen of een buitendeur openzet. Verluchten gebeurt tijdelijk en is daardoor eerder een aanvulling op ventileren.

Soorten ventilatiesystemen

Wie opteert voor ventilatie, heeft keuze  uit systemen A,B,C en D. Welk systeem je kiest, is afhankelijk van diverse factoren. Algemeen kan je stellen dat hoe meer je investeert in isolatie en luchtdichtheid, hoe meer het de moeite loont om te investeren in een duurder ventilatiesysteem.

Systeem C (kostprijs rond de 3.250 euro) zorgt voor een toevoer van verse lucht via natuurlijke toevoerroosters in vensters of muren. De doorstroming van lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren. De afvoer van vervuilde lucht, in natte ruimten, gebeurt mechanisch via elektrische ventilatoren.

Verkies je een volledige mechanische ventilatie voor je nieuwbouw? Dan is ventilatiesysteem D geschikt. Een groot deel van de warmte van de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd en hergebruikt om de (koude) toevoerlucht voor te verwarmen. Zo kan je gecontroleerd ventileren met 70 à 90% minder energieverlies. Het systeem werkt met luchtfilters, waardoor er geen stuifmeel, pollen of stof de woning binnenkomen. Je betaalt wel een stuk meer. Reken al snel op een prijs tussen 5.500 en 7.000 euro.

Premie

Voor de installatie van een ventilatiesysteem bestaat geen afzonderlijke premie. De investering telt wel mee voor de Totaalrenovatiebonus. Wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking. Hoe meer investeringen je combineert, hoe hoger je bonus wordt. Die kan oplopen tot 4.750 euro. De aanmelding is enkel geldig voor nieuw aangekochte en geplaatste ventilatiesystemen met warmterecuperatie en/of vraaggestuurde ventilatie en moet gebruikt worden voor de volledige woning. Het aanmeldingsformulier moet maximaal 24 maanden na de eindfactuurdatum bij netbeheerder Fluvius aankomen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media