livios logo

Anti-coronatips: zo hou je het thuis veilig, comfortabel en gezond

Nu de dagen korten en het buiten weer kouder wordt, blijven we massaal binnen. Maar de kans op een coronabesmetting is binnen net groter dan buiten. Bovendien werken we ook nog massaal thuis. Hoe hou je je woning en vooral jezelf gezond? Met deze drie tips zorg je deze winter voor een veilige en virusvrije omgeving!

1. Geniet zoveel mogelijk buiten

In de winter zijn de aantal uren zon beperkt. Maar vergeet niet dat de zon een enorm effect heeft op je mentale gezondheid. Omdat we massaal thuis werken en minder buiten komen, is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen en even naar buiten te gaan. Zo haal je een frisse neus en doe je wat vitamine D op om je daarna weer beter te kunnen concentreren.

Ga minstens een half uur tot een uur per dag naar buiten. Daarvoor hoef je niet ver te gaan. Hiervoor kan je zelfs in je achtertuin terecht. Houden koude winterdagen of regen je tegen? Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Met een overdekt terras of een terrasoverkapping hoef je geen rekening te houden met de weersomstandigheden en kan je op elk moment buiten vertoeven. Met een terrasverwarmer of een schuifwand die de wind tegen houdt, maak je het nog aangenamer en kan je je knuffelcontact ook buiten ontvangen. Want onthoud: de besmettingskans buiten is minder groot dan binnen.

buitenschrijnwerk raam ramen nieuwbouw overdekt terras 1109.schoten11

Met een overdekt terras of een terrasoverkapping hoef je geen rekening te houden met de weersomstandigheden.

Foto Schüco Belgium NV
  

terrasoverkapping terras tuin

Met een terrasverwarmer of een schuifwand die de wind tegen houdt, maak je het nog aangenamer.

Foto Brustor
  

2. Ventileer voldoende

Met veel mensen in een kleine, slecht geventileerde ruimte zitten is een slecht idee. De concentratie van kleine druppeltjes met het virus stapelen zich hier op en blijven bij slechte ventilatie langer in de lucht hangen. Nieuwe of gerenoveerde huizen of appartementen zijn gelukkig vaak uitgerust met een ventilatiesysteem. Zo’n systeem helpt je om het virus buiten te houden.

Vermijd wel ventilatiesystemen met recirculatie. Het is net belangrijk dat er verse lucht van buiten wordt aangevoerd en je de afgevoerde lucht niet opnieuw door je huis laat circuleren. Je laat je ventilatiesysteem best zoveel mogelijk draaien. ’s Nachts kan je het eventueel op een lager niveau instellen. Ook een regelmatig onderhoud van je ventilatie is belangrijk voor een goede werking.

open raam ventileren binnnelucht

Heb je geen ventilatiesysteem? Verlucht dan je woning voldoende. Verlucht alle kamers 10 à 15 minuten en dit twee keer per dag.


© Getty Images  

Renson Sense kleur

Er bestaan toestellen die de lucht in je woning monitoren. Ze geven aan wanneer de luchtkwaliteit achteruit gaat en je de ramen moet openen.

Foto Renson
  

3. Verlucht je huis dagelijks

Heb je geen ventilatiesysteem? Verlucht dan je woning voldoende. Verlucht alle kamers 10 à 15 minuten en dit twee keer per dag. Zo ververs je de lucht, beperk je een te hoge luchtvochtigheid in huis en maak je je woning vrij van schadelijke stoffen. Dankzij voldoende verse lucht geraak je ook minder snel vermoeid en kan je je beter concentreren: een must voor wie thuis werkt.

Zet wel niet zomaar één raam open, maar zorg ervoor dat de lucht kan circuleren. Dit doe je door ook een raam of deur aan de andere kant van de kamer of op de bovenverdieping open te zetten. Zo komt er verse lucht naar binnen en kan de vervuilde lucht weer naar buiten. Denk eraan om ook even te verluchten na het poetsen, klussen of koken.

Tip: Je merkt niet meteen of de lucht in huis gezond of vervuild is. Daarom bestaan er toestellen die de lucht in je woning monitoren. Ze geven aan wanneer de luchtkwaliteit achteruit gaat en je je ramen of deuren even moet open zetten.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/anti-coronatips-zo-hou-je-het-thuis-veilig-comfortabel-en-gezond/