livios logo

BIS 2010 nieuwigheden: Ventilatie en isolatie

Renson - Innovatieplatform

Een gezond binnenklimaat met de Healthbox

Renson zet op de Bis de Healthbox in the picture. De Healthbox heeft een krachtige motor met regelmodules, die steeds in staat is om elke vochtige ruimte correct te ventileren. Een vocht- en temperatuursensor in iedere regelmodule meet 24 uur per dag de afvoerlucht uit en communiceert met de centrale processor. De regelmodule beperkt het afvoerdebiet per ruimte wanneer mogelijk en laat ook de motor op een lager toerental draaien. In de badkamer garandeert een bijkomende aanwezigheidssensor een nog groter comfort. De Healthbox optimaliseert hierdoor de ventilatiebehoeften en realiseert een warmtebesparing en een besparing op het elektriciteitsverbruik.

De montage van de Healthbox gebeurt op zolder of in een technische ruimte. In de keuken, de badkamer, het toilet en andere natte ruimtes ziet de gebruiker enkel de design afvoermonden uit aluminium die zowel in opbouw als inbouw monteerbaar zijn. De Healthbox vormt de basis van het nieuwste energiebesparende ventilatiesysteem van Renson, Systeem C+®EVO. Dit is een gecontroleerd, continu ventilatiesysteem op basis van aanvoer van verse buitenlucht, doorvoer en gecontroleerde afvoer van vervuilde lucht. Het zorgt voor een goede luchtkwaliteit in de woning en een maximale energiebesparing tot 15 E-peilpunten.
Renson - Ventilatie

Isofinish - Innovatieplatform

Isolatie- en afwerkingsconcept voor buitengevels

Foto Isofinish
  

Geen energieverslindende woningen meer in het Vlaanderen van 2020. Dat is de ambitieuze doelstelling van de Vlaamse overheid via het Energierenovatieprogramma 2020. Een van de maatregelen is een betere isolatie. Vooral de isolatie van buitengevels wordt al eens uit het oog verloren terwijl je met een efficiënte buitenmuurisolatie tot 25% energie kunt besparen. Bovendien recupereer je door de vele premies en belastingvoordelen meteen een groot deel van je investeringskost.

Maak op het Innovatieplatform zeker kennis met Isofinish, een nieuw en innovatief isolatieconcept voor buitengevels, ondersteund door Recticel Insulation, Borgh, Deceuninck, Eternit, VMZINC en Wienerberger. Kenmerkend voor Isofinish is het doorlopend, ultradun en brandveilig isolatieschild met uitstekende thermische prestaties dat geschikt is voor zowel nieuwbouw als renovatie. Met de regelbare gevelschroeven van Borgh is de draagstructuur tot op de millimeter uitgelijnd, met een rechte gevelafwerking als resultaat. Het Isofinish-concept geeft je de keuze uit verschillende esthetische gevelafwerkingen als sidings, steenstrips, leien, kleidakpannen en zink.

Zehnder Group Belgium - Stand 6.000 G

Zehnder Comfosystems: energiebesparende technologie voor een comfortabel binnenklimaat

Foto Zehnder Group Belgium - ventilatie
  

Naar aanleiding van BIS stelt Zehnder Group Belgium het mechanische woonhuisventilatiesysteem 'Zehnder Comfosystems' voor. Dit systeem zorgt voor een comfortabel binnenklimaat dankzij een hygiënische en efficiënte luchtverversing waarbij tot 95 % van de warmte van de gebruikte lucht wordt teruggewonnen.

De Comfosystems-balansventilatiesystemen zijn de ideale oplossing om woningen op een energiebesparende manier te ventileren, door permanent gezuiverde lucht aan te voeren, voorverwarmd in de winter, afgekoeld in de zomer. Comfosystems omvat niet alleen de balansventilatie-unit maar ook een ingenieus luchtverdeelsysteem.

Het Comfotube luchtverdeelsysteem bestaat uit ronde of ovale flexibele luchtkanalen uit hoogwaardig PEHD, met dubbele wand. De gladde 'Clinside' binnenwand van de ventilatiekanalen is gepatenteerd en staat garant voor een hygiënische ventilatie. Clinside verhindert niet alleen stofophoping, maar vereenvoudigt ook het reinigen. Naast de balansventilatie-unit en het luchtverdeelsysteem omvat Comfosystems ventilatieroosters die aangepast kunnen worden aan elk interieurdesign. De Zehnder Comfosystems bestaan in een ruim assortiment geschikt voor nieuwbouw en voor renovaties.
Zehnder Group Belgium - ventilatie

Foamglas - Innovatieplatform

Onverslijtbaar isolatiemateriaal

Foto Foamglas
  

Foamglas is isolatiemateriaal dat even lang meegaat als het gebouw waarin het wordt aangebracht. Op het Innovatieplatform kan je het van dichtbij komen bekijken. Bovendien is het product totaal onbrandbaar, waterdicht en ook nog eens volstrekt waterdampdicht. Daardoor wordt het niet vochtig en behoudt het decennialang zijn oorspronkelijke eigenschappen.

Foamglas onderscheidt zich ook door zijn ecologische eigenschappen. Het bestaat voor 66 % uit gerecycleerd glas afkomstig van kapotte vensterruiten en bevat geen middelen die het broeikaseffect bevorderen. Na afbraak van een gebouw is het opnieuw bruikbaar als bijvoorbeeld vulmateriaal. Dit isolatiemateriaal staat synoniem voor een lange levensduur en is op-en-top milieuvriendelijk.

In Gent zet Foamglas drie toepassingen in de kijker: binnenwandisolatie, ondergrondse muren en koudebruggen. Voor binnenwandisolatie heeft het bedrijf T4+ en WALL BOARD: twee platen die rechtstreeks op gevels worden gelijmd. Zo ontstaat een doorlopend isolerend schild, zonder mechanische bevestigingen en dus ook zonder energieverlies. READY BOARD is een uitstekende isolatieoplossing voor ondergrondse muren: deze platen zijn ongevoelig voor ongedierte, knaagdieren, micro-organismen en grondwater. PERINSUL-blokken worden in het metselwerk en in de funderingen verwerkt precies zoals bakstenen. Ze vormen een absolute thermische onderbreking die koudebruggen volstrekt onmogelijk maakt.

Dierickx Ventilatie - Stand 3.160

Zelfbouwpakketten voor balansventilatie met warmteterugwinning: systeem D

Foto Dierickx Ventilatie
  

Ook dit jaar is Dierickx Ventilatie van de partij op BIS. Het bedrijf is gespecialiseerd in zelfbouwpakketten voor balansventilatie met warmteterugwinning of het zogenaamde systeem D. Ventileren is een noodzaak, want een slechte luchtkwaliteit is nefast voor de gezondheid. Daar bovenop komt een bijkomende vochtoverlast, want een gemiddeld gezin produceert dagelijks ongeveer 10 liter waterdamp bij het douchen, koken, wassen ... Dit is niet alleen slech voor de gezondheid, maar ook voor je woning.

"Een balansventilatie garandeert een perfect evenwicht tussen verwarming, isolatie en verluchting. Het systeem zorgt voor een mechanische toevoer van verse lucht in de slaapkamers en de woonkamer. Daarnaast voert het de geuren en dampen uit de keuken, badkamer, toilet en wasplaats naar buiten af," verduidelijkt Lindsay Albrecht van Dierickx Ventilatie.

"Waar wij veel belang aan hechten is onze persoonlijke aanpak. Elke woning is uniek. Het zelfbouwpakket stellen we samen op maat van de nieuwbouw of verbouwing. Omdat wij niet merkgebonden wekren, behouden wij de flexibiliteit die bij elk project past. Wie naar BIS komt adviseren we om zeker hun plan mee te brengen voor gericht advies", besluit Albrecht.
Nog dit: Dierickx Ventilatie is vanaf november terug te vinden in de nieuwe bedrijfsgebouwen op kmo-zone Heihoek in Sint-Niklaas.
Dierickx Ventilatie

All-Vac Technology - Stand 258

"Een duo voor gezonde lucht in huis"

Lode Van Lathem

Foto All-Vac Technology nv
  

"Het is onze missie om te zorgen voor een gezonde lucht in huis", zegt Lode Van Lathem van All-Vac Technology. Het bedrijf is gespecialiseerd in de installatie van ventilatietechnieken. "Wij plaatsen zowel het D- als het C+-systeem. Ons doel is om de mensen zeer gericht advies te geven en te kijken welk systeem het beste bij hun situatie past."

"Onze systemen blinken uit in duurzaamheid. Ze zijn niet alleen energiezuinig, maar het eenvoudige onderhoud is eveneens één van de grote troeven", aldus Van Lathem. All-Vac Technology focst niet alleen op ventilatie, maar ook op centrale stofzuigersystemen. Een keuze die meer voor de hand ligt dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

"Een traditionele stofzuiger blaast de opgezogen lucht met de vele kleine stofdeeltjes weer de woonkamer in, wat de gezondheid niet ten goede komt. Een centraal stofzuigersysteem voert de opgezogen lucht af naar een centrale vergaarbak. Doordat de overtollige lucht naar buiten verdwijnt, wordt de lucht in de woning zuiverder dan met een traditionele stofzuiger. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het ventilatiesysteem minder belast wordt wat de levensduur verlengt en de onderhoudskosten verlaagt. Wij bieden met andere woorden een duo voor gezonde lucht in huis aan."

Pluimers Isolatie - Stand 3.157

Isoleren met pur-schuim

Stephane, Luc, Wouter en Reno van Pluimers Isolatie.

Foto Pluimers Isolatie
  

Op de stand van Pluimers Isolatie maak je kennis met polyurethaan, beter bekend als pur. Pluimers is gespecialiseerd in het inspuiten van pur-schuim in spouwmuren, vloeren en daken. Het voordeel van pur is dat het een zeer goede isolator is en dat het materiaal niet alleen voor nieuwbouw, maar ook (en vooral) voor bestaande woningen zeer geschikt is om het isolatiepeil naar een hoger niveau te tillen.
Pluimers isolatie

Recticel Insulation - Stand 6.000

Isolatie-advies

Bruno Verbeke in de Advieshal

Foto Recticel Insulation
  

Wil je een woning die zonder meer beantwoordt aan de huidige EPB-regelgeving? Of wens je een lage-energiewoning waarin je nog minder energie gebruikt? Of kies je voor een extreem energiezuinige woning, dus voor passiefhuis? Wat je ook kiest: zorg ervoor dat je ineens goed isoleert.

Hoe beter je isoleert, hoe meer je bespaart op je energiefactuur. Bovendien heb je recht op heel wat premies en een belastingvermindering. Daardoor is je investering in isolatie op korte termijn terugverdiend. Bij de keuze voor een goede isolatie spelen heel wat factoren een rol: een hoge isolatiewaarde, een erkende topkwaliteit, een levenslange duurzaamheid, een kort terugverdientijd ... Recticel Insulation geeft je graag alle info in de advieshal, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.
Recticel Insulation

Isotrie - Stand 1.126

"Na-isolatie zit in de lift"

Philip Schaut.

Foto Isotrie, Isolatie & Constructie
  

Isotrie heeft een kwarteeuw ervaring in isoleren met pur. In al die jaren is de isolatiedikte zeer sterk toegenomen. "Vandaag isoleren we gemiddeld rond de 8 à 10 cm", zegt sales representative Philip Schaut. "Maar voor passiefprojecten bereiken we zelfs diktes tot 26 cm. Wat we de laatste tijd vaststellen is bovendien dat vloerisolatie zeer populair is geworden, net als het na-isoleren van spouwmuren. Het is voor de consument ook de goedkoopste investering die er is, als je rekening houdt met alle financiële steunmaatregelen. Voor na-isolatie betaal je bij ons tussen de 20 en de 23 euro/m², maar de uiteindelijke kostprijs is stukken lager."

Isolatiechape-Royaux - Stand 3.165

Dekvloer als totaalpakket

Bram François.

Foto Isolatiechape-royaux.be
  

Isolatiechape-Royaux stelt op de Bisbeurs zijn totaalpakket voor. Dat wil zeggen een chape of dekvloer die tegelijk ook instaat voor de vloerisolatie. "Onze chape bevat geen traditionele wapening", zegt Bram François. "Wij werken met een 2-componenten hars of compound waarin glasvezels verwerkt zitten. De grootste voordelen zijn dat de volledige dikte van de chape gewapend is, dat de additieven voor vloerverwarming al aanwezig zijn en dat de slijtvastheid en de druksterkte groter zijn. Onze oplossing is interessant voor mensen die kiezen voor vloerverwarming, maar ook voor wie een gietvloer wil leggen omdat er geen uitstekende vezels in onze chape zitten, die het werk bemoeilijken. Ook als je keramische tegels wil plaatsen, biedt onze isolatiechape voordelen."

Thiers-Horizon - Stand 5.404

Specialist in na-isolatie

De stand van Thiers-Horizon op BIS 2010.

Foto Pirobouw NV
  

Thiers-Horizon is al 50 jaar actief. Het bedrijf is gespecialiseerd in het na-isoleren van spouwmuren. Eerst doet de firma een nazicht van de muren, om de toestand van de spouw te beoordelen. Vervolgens spuiten ze er minerale glaswol (lambda-waarde: 0,045) in. Het voordeel van dit materiaal is dat de muur blijft ademen en dat het voor 80 % gerecycleerd materiaal is. Het na-isoleren van spouwmuren moet bovendien helemaal niet duur te zijn. De behandeling van een muur van 120 m² en een spouw van 6 cm kost rond de 2.500 euro. Hiervan betaal je nog amper de helft na tussenkomst van je netbeheerder en de 40 % fiscale aftrek. De investering heb je dus vrij snel terugverdiend.
Meer info op www.thiers-horizon.be.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/bis-2010-nieuwigheden-ventilatie-en-isolatie/