livios logo

C of D?

Aangezien het aandeel van systeem A steeds verder daalt, is het ventilatievraagstuk herleid tot de keuze tussen C of D. Een dilemma waar elke nieuwbouwer voor staat, maar ook een knoop die je moet doorhakken bij een doorgedreven (energetische) renovatie. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en binnen C zijn er dan nog eens verschillende varianten op de markt. Dat maakt de keuze er niet makkelijker op. Daarom vroegen wij raad aan Mike Sack van Sack Zelfbouw, Joris Dierickx van Dierickx Ventilatie, Steven Decorte van Selfmatic, Patrick Van Beeck van Vasco en Steven Braekeveldt van Ventilair.

"Foute redenering over prijsverschil"

uniflexplus ventilatiebuizen

"Als je kijkt naar het energetische verhaal is D de logische keuze. Maar het is een afweging die elke bouwheer voor zich moet maken", nuanceert Steven Decorte van Selfmatic.

Foto Easykit
  

D is duurder dan C. Logisch, want bij dat eerste systeem heb je al het dubbele aan kanalen nodig en een grotere, intelligentere unit. Fout geredeneerd, vindt Steven Decorte van Selfmatic, dat beide systemen aanbiedt. "Voor zelfbouwers liggen de prijskaartjes van een vraaggestuurde C met zelfregelende raamroosters klasse P3 of P4 en een systeem D dicht bij mekaar. Heel wat bouwheren vergeten dat de raamroosters ook geld kosten. Per lopende meter ben je toch al snel 100 euro kwijt."

"Vraag raad aan je EPB-verslaggever"

Ventilatie

Mike Sack: "Wij bieden geen D meer aan. Heel veel klanten vonden dat dit type ventilatie te veel onderhoud met zich meebracht."

Foto Sack Zelfbouw
  

Is D dan de logische keuze? "Als je kijkt naar het energetische verhaal, wel. Maar het is een afweging die elke bouwheer voor zich moet maken. Vraag raad aan je architect én je EPB-verslaggever. Die laatste moet meer zijn dan iemand die louter een rapport opstelt. Hij of zij moet je voldoende informeren over wat de verschillen precies zijn en wat voor jouw project het meest aangewezen is", besluit Decorte.

"Klanten schakelen hun D uit"

Ventilatie

"Voor een beter E-peil hoef je ook niet per se een D te kiezen, een C+ levert ook heel wat E-punten op", vindt Sack.

Foto Sack Zelfbouw
  

Bij Sack trekken ze volop de kaart van C+, de vraaggestuurde variant van het systeem C. 'Vraaggestuurd' betekent dat elke sensor volledig automatisch bepaalt welke hoeveelheid lucht hij afvoert. "Vroeger boden we ook D aan, maar daar zijn we van af gestapt. In de praktijk bleek dat vier op vijf van onze klanten hun systeem D na verloop van tijd gewoon uitschakelden", vertelt Mike Sack.

"C is pak onderhoudsvriendelijker"

"Als we polsten naar waarom ze dat deden, kregen we altijd dezelfde antwoorden: te veel lawaai, reukhinder of een hoog elektrisch verbruik. In theorie is D een heel knap systeem, maar zonder een regelmatig onderhoud loopt het mis: zelf de filters poetsen en vervangen, een afspraak vastleggen om het kanalennet te reinigen,... Dat kost je niet alleen tijd, maar ook geld. En als je net een bouw of verbouwing achter de rug hebt, wil je die zorgen en kosten niet meer. Voor een beter E-peil hoef je niet per se een D te kiezen, een C+ levert ook heel wat E-punten op", besluit Sack.

"D is enige logische keuze"

dierickx ventilatie product in de kijker

Als je investeert in een doorgedreven isolatie is enkel en alleen een systeem D met warmteterugwinning een logische volgende stap volgens Joris Dierickx.

Foto Dierickx Ventilatie
  

Joris Dierickx van Dierickx Ventilatie ziet dat anders. "Als je investeert in een doorgedreven isolatie is enkel en alleen een systeem D met warmteterugwinning een logische volgende stap. Ok, bij verbouwingen is een balansventilatie niet altijd mogelijk, en is C het enige alternatief. Maar waarom zou je voor C kiezen als D kan? Wat is de logica van superisolerende ramen, centimeters en centimeters isolatie,... als je daarna kiest voor raamroosters waarlangs de koudere buitenlucht zo naar binnen kan?"

"Niet onderhoudsintensief"

ventilatie systeem ventilatiesysteem C en D

"Onze C-unit scoort vooral goed op de renovatie- en vervangingsmarkt", vertelt Patrick Van Beeck van fabrikant Vasco.

Foto Vasco Ventilation Concepts
  

Dat het hogere elektrische verbruik van een D een struikelblok is, weerlegt Dierickx. "Over welk bedrag praten we dan? Jaarlijks zo'n 50 euro voor een D tegen 25 euro voor een C! Maar daar staat dankzij de warmteterugwinning wel een besparing van zo’n 300 euro op je stookfactuur tegenover. Er is in tegenstelling tot raamroosters ook geen risico op tocht en lawaai van buiten. Het is inderdaad zo dat je je systeem regelmatig moet onderhouden. Maar je moet dat ook niet dramatiseren: als je je filters goed onderhoudt, blijft je ventilatie proper en gezond én minimaliseer je de onderhoudskosten. Het is een klusje als een ander - in je waterontharder moet je toch ook zout doen?"

"Lagere verwarmingsfactuur"

ventilatie ventilatie-unit

Van Beeck: "Ja een D verbruikt meer elektriciteit dan een C, maar dat weegt niet op tegen de lagere verwarmingsfactuur."

Foto Vasco Ventilation Concepts
  

Eenzelfde geluid bij Patrick Van Beeck van fabrikant Vasco. "Onze C-unit scoort vooral goed op de renovatie- en vervangingsmarkt. Voor nieuwbouw is D de meest logische keuze als je alle voordelen op een rijtje zet. De stijgende verkoopcijfers weerspiegelen dat. Met het principe van warmteterugwinning beperk je de ventilatieverliezen tot een minimum. En ja, in een D zitten twee motoren, en ja die verbruiken meer dan dezelfde motor in een C, maar dat weegt niet op tegen de lagere verwarmingsfactuur."

"Ook C vergt onderhoud"

roosters ventielen

"We bouwen steeds energiezuiniger, dus als je die warmte kan recupereren, is dat een serieuze troef", aldus Steven Braekeveldt van Ventilair.

Foto Ventilair Group
  

Van Beeck gaat zelfs een stap verder. "De onderhoudskosten voor D zijn hoger dan C, wordt beweerd. Ik ben het daar niet mee eens. Als je de filter aan de toevoerzijde regelmatig reinigt en vervangt, blijven je toevoerkanalen proper. Wij adviseren om het kanalennet een eerste keer te laten nakijken - dat betekent niet automatisch reinigen - na acht jaar. Daarvoor heeft het echt geen zin. Trouwens, het is vooral de afvoerzijde die vuil wordt, maar dat is zeker bij een C het geval. Dat betekent geen comfortverlies, maar je rendement zal dalen. Zeker bij een C, want bij een D zit nog een filter die de ventilator beschermt. Het is dus niet juist om te stellen dat C geen onderhoud nodig heeft. De ventilator aan de afvoerzijde wordt vuil en als je niet ingrijpt boet je systeem aan rendement in."

"Gezond binnenklimaat"

Steven Braekeveldt en Ventilair zetten volop in op D. "Wat is het doel van ventileren? Een gezond en aangenaam binnenklimaat. En een systeem D is daar de beste garantie voor. In tegenstelling tot een C filter je de lucht die binnenkomt en hou je zo fijn stof en andere ongewenste deeltjes buiten. Dat impliceert inderdaad dat je die filters regelmatig moet poetsen en vervangen. Bij een C is dat niet nodig, maar dat betekent wel dat alles gewoon je woning inblaast."

"Bepaalde systemen moeten afhaken"

"Maar hét belangrijkste argument is toch de factor warmteterugwinning. We bouwen steeds energiezuiniger, dus als je die warmte kan recupereren, is dat een serieuze troef. Aangezien de eisen alsmaar strenger worden, denk ik dat systemen zonder warmteterugwinning en/of vraagsturing op een bepaald moment zullen moeten afhaken", besluit Braekeveldt.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/c-of-d/