livios logo

Decentrale balansventilatie: iets voor jou?

Renoveren en ventileren: het blijft een uitdaging. In welke kamers ga je ventileren? Vervang je het buitenschrijnwerk om luchtroosters te installeren? Maar ook: ga je voor een centrale ventilatie-unit of voor een decentraal systeem, waarbij je ruimte per ruimte ventileert?

Renoveren en ventileren: het blijft een uitdaging. In welke kamers ga je ventileren? Vervang je het buitenschrijnwerk om luchtroosters te installeren?

Foto Xella-Multipor
  

Voor bestaande woningen biedt decentraal ventileren heel wat mogelijkheden. Je hoeft geen luchtkanalen weg te werken. En het kan ook in kleinere renovaties, waarbij je de woning niet helemaal stript, om makkelijk ventilatie integreren.

Foto Thermad Climate Systems
  

Zorg voor een damp- en luchtdichte overgang tussen isolatie en buitenmuur. Hiervoor bestaan speciale montagekits.

Foto Ventilair Group
  

Is je buitenschrijnwerk aan vervanging toe? Voorzie dan in raamroosters als je voor C gaat.

Foto Renson - Ventilatie
  

Voor bestaande woningen biedt decentraal ventileren heel wat mogelijkheden. Je hoeft geen luchtkanalen weg te werken. En je hoeft je woning niet te strippen om makkelijk ventilatie te integreren.

Zelfs decentrale balansventilatie met warmteterugwinning (bekend als systeem D) behoort tot de mogelijkheden. Steven Braekeveldt, productmanager bij Ventilair, legt uit hoe dat werkt.

Renovatiemarkt boomt

"Renovatie wordt een heel grote markt voor ventilatie", volgens Braekeveldt. "Ten eerste is ventileren verplicht voor energetische renovaties. En geldt er sinds dit jaar zelfs een minimum E-peil voor verbouwingen."

"Ten tweede vormt ventilatie een speerpunt van het Vlaamse Renovatiepact. Dat gaat ervan uit dat wie isoleert altijd moet ventileren."

"Dat is ook de enige verstandige keuze: om condensatie ter hoogte van koudebruggen te vermijden en ongezonde binnenlucht af te drijven."

C of D?

Ventileren in een bestaande woning kan op twee manieren: met systeem C (natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer) of systeem D (volledig mechanisch). De eerste oplossing is om praktische redenen (geen luchttoevoerkanalen) dikwijls het meest aangewezen. Tenminste: áls je ook de ramen vervangt (vanwege de noodzakelijke luchtroosters) … én werkt met een centrale ventilatie-unit.

Waarom D?

Neem je een decentraal systeem, dan biedt systeem D met warmterecuperatie volgens Steven Braekeveldt vier belangrijke troeven:

  1. Comfort: "Omdat de toevoerlucht altijd voorverwarmd met een temperatuur van minstens 16 graden de woning binnenkomt."
  2. Akoestiek: "Een gecontroleerde toevoer maakt het mogelijk om geluiden van buitenaf te dempen. Niet onbelangrijk langs een drukke weg."
  3. Gezondheid: "Buitenlucht is niet altijd gezonde lucht. Een D-systeem filtert vervuilende stoffen uit de lucht."
  4. Energie: "Door de recuperatie blijft de warmte behouden. Je wint 20 tot 25 E-peilpunten."

Hoe werkt het?

Ventilair biedt drie verschillende mogelijkheden voor decentrale balansventilatie. Steven Braekeveldt legt uit:

1. Platte ventilatie-unit in vals plafond

"Dit is eigenlijk een klein centraal systeem, waarmee je eventueel meerdere ruimtes kan ventileren."

Wanneer is deze oplossing interessant? "Als je voldoende hoogte hebt voor een vals plafond en meer dan één ruimte wil ventileren. Bijvoorbeeld keuken en berging. Of een living en een bureau."

2. Ventilatie-unit op de muur

"Het principe is hetzelfde als hierboven, maar de ventilatie-unit bevindt zich tegen of in de muur. De aan- en afvoer gaan rechtstreeks naar buiten. Voor de lucht naar binnen heb je twee opties: of je ventileert via het frontrooster, of via luchtkanalen."

Wanneer? "Denk aan open keukens, lofts of bureauruimtes die je met één ventilatie-unit wil ventileren. Ook esthetisch biedt het voordelen. Je kan het toestel discreet wegwerken en kleine raamprofielen gebruiken. Zo blijft je raamoppervlak volledig behouden."

3. Ventilatie-unit op de muur met gecombineerde toe- en afvoer

"Dit toestel heeft slechts één muurdoorvoer en wisselt om de 72 seconden tussen toe- en afvoer. Wel opgelet als je woning aan de ventilatie-eisen moet voldoen: in België is gelijktijdige toe- en afvoer verplicht. Je hebt minstens twee toestellen nodig. Bijvoorbeeld één in de keuken, één in je bureau, die afwisselend toe-en afvoeren en via accumulatie warmte uitwisselen."

Welke oplossing heb jij nodig?

Bouwconstructie en ruimte

Braekeveldt: "Kijk naar de bouwconstructie. Wat zijn de mogelijkheden? Is er voldoende ruimte voor eender welk systeem? Of ben je beperkt?"

Aantal kamers

"Kijk ook naar het gewenste debiet. En naar het aantal ruimtes dat je wil ventileren. Gaat het om een totaalrenovatie waarbij je naast de benedenverdieping ook de badkamer moet ventileren? Dan is centraal ventileren logisch. Ventileer je alleen de keuken en living? Ga dan voor decentraal."

Vermijd problemen bij muurdoorvoer

Welke techniek of systeem je ook kiest, zorg voor lucht- en dampdichte muurdoorvoeren. Braekeveldt: "Bij renovaties loop je anders het risico op condens ter hoogte van de doorvoer. Zeker als je isoleert langs binnen."

Dit moet je absoluut vermijden. "Daarom is het cruciaal dat de overgang tussen isolatie en buitenmuur volledig luchtdicht afgewerkt wordt – hiervoor bestaan speciale montagekits – en dat je werkt met geïsoleerde luchtkanalen."

En het kostenplaatje?

"Reken op 500 tot 1.500 euro als je kiest voor een zuiver decentraal systeem. Voor een plafondunit moet je eerder uitgaan van 2.000 à 2.500 euro per installatie."

Conclusie

  • Ga je (deels) renoveren, weet dan dat er naast de klassieke centrale ventilatiesystemen C en D ook decentrale oplossingen zijn, inclusief balansventilatie met warmteterugwinning.
  • Deze bieden voordelen op het vlak van plaatsingsgemak, energieverbruik, comfort en luchtkwaliteit.
  • Bij een uitgebreide, vergunningsplichtige renovatie, is een belangrijke rol weggelegd voor je architect en EPB-verslaggever. Bespreek samen met hen de opties.

Wel opgelet: "Architecten kennen vaak niet alle mogelijkheden. En weten soms niet dat je in een renovatie ook met een D-systeem kan werken", besluit Braekeveldt.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/decentrale-balansventilatie-iets-voor-jou/