livios logo

Decentrale ventilatie: het overwegen waard?

Ventileren komt in de praktijk veelal neer op de keuze tussen systeem C of D en hun verschillende varianten. Maar er zijn ook decentrale alternatieven beschikbaar, waarmee je kamer per kamer kan ventileren. Zo levert Thermad-Brink de Sonair voor renovatieprojecten, een geruisloze luchttoevoerunit. Raam- en deurfabrikant Profel bracht Provent D-luxe op de markt. Dat is een decentraal alternatief voor systeem D en dus geschikt voor nieuwbouw. Wouter de Beukelaar (Thermad-Brink) en Jacky Umans (Profel) lichten beide systemen toe.

Sonair van Thermad-Brink: een decentrale luchttoevoerunit voor bestaande woningen.

Foto Thermad Climate Systems
  

Nog te weinig verbouwers maken de link tussen renovatie en ventilatie.

Foto Thermad Climate Systems
  

Sonair: "Verse lucht voor bestaande woningen"

Voor renovaties

De Sonair-unit monteer je aan de binnenzijde van een buitenmuur. Technisch gezien gaat het om een ventilatie van het type B: mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer. Via een buis in de gevel zuigt de unit buitenlucht aan. Het systeem mikt op de renovatiemarkt. Daar is ventileren niet verplicht, maar toch raadt Wouter de Beukelaar het ten zeerste aan. "Als bewoner bij jij een grote van CO2 en dikwijls ook medeverantwoordelijk voor vocht en schimmels in huis. Die problemen vermijd je met goede ventilatie." Meer weten over het waarom van ventilatie bij renovatie?

Als systeem D niet mogelijk is

"Voor ons geniet een centraal systeem D altijd de voorkeur", zegt De Beukelaar. "Decentraal ventileren raden we aan bij renovatieprojecten waar dit niet mogelijk is. Of in geval van zware geluidshinder. Sonair is bijvoorbeeld interessant nabij autosnelwegen, in steden of in de buurt van luchthavens. De unit dempt tot 56 decibel. Een groot voordeel ten opzichte van klassieke raamroosters. Omdat we voorrang geven aan een stille werking, is er geen warmteterugwinning."

Welke kamers?

"Waar verse lucht nodig is. Maar de slaapkamer krijgt de hoogste prioriteit. We slapen gemiddeld acht uur, terwijl het CO2-gehalte zonder ventilatie al na één à twee uur boven het tolereerbare niveau zit. Dat probleem stelt zich minder in andere ruimtes met meer natuurlijke luchtcirculatie. Eén unit kost ongeveer 550 euro, inclusief btw", besluit De Beukelaar.

Provent D-Luxe: "Decentraal alternatief voor D"

Provent D-Luxe van Profel: een geïntegreerde unit met warmterecuperatie. Een decentraal alternatief voor systeem D.

Foto Profel
  

In een nieuwbouwwoning volstaan zes tot acht units om aan de EPB-eisen te voldoen.

Foto Profel
  

Nieuwbouw en renovatie

Raam- en deurfabrikant Profel ontwikkelde in samenwerking met Airria, een spin-off van de Universiteit van Luik, Provent D-Luxe. Dat is een decentraal systeem dat zorgt voor aan- en afvoer van lucht, mét warmteterugwinning. De units worden bovenop het raam of deurkader gemonteerd in de fabriek, kant-en-klaar. "Een logische stap", vindt Jacky Umans. "Het klassieke ventilatiesysteem D is eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouw, terwijl 70 % van onze ramen en deuren naar renovatieprojecten gaan."

Geen ventilatiekanalen

Waarom zou je decentraal ventileren in een nieuwbouw? "Je hoeft geen ventilatiekanalen weg te werken", vertelt Umans. "Dat betekent minder opbouwhoogte. Daardoor spaar je niet alleen chapekosten uit, maar ook stenen. Bovendien is het onderhoud eenvoudiger en dus goedkoper. De filters reinig en vervang je makkelijk zelf."
"Nog een voordeel: minder drukverlies. Onze units hebben een gegarandeerd debiet van 75 m³ per uur. Als je daarentegen een klassieke centrale ventilatie-unit op zolder installeert, gaat er veel druk verloren via het leidingnet."

1.000 euro per unit

Eén unit kost zo’n 1.000 euro. In een renovatie maak je de investering zo duur als je zelf wil. "Je kan op maat werken, bijvoorbeeld alleen ventileren in de woonkamer. En omdat je zowel lucht aan als af kan voeren, is het systeem ook geschikt in natte ruimtes zoals de keuken of badkamer."

Conform de EPB-regelgeving

Bij nieuwbouw moet je in alle droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau …) lucht aanvoeren en lucht afvoeren in alle natte ruimtes (badkamer, toilet, keuken …). Enkel in de hal, garage, kelder, zolder of dressing is ventileren niet verplicht. "Zes tot acht units volstaan om aan de EPB-eisen te voldoen. Dat komt neer op een investering van ongeveer 7.000 euro. Evenveel als systeem D, maar dan zonder meerkosten voor chape, ventilatiekanalen en onderhoud/reinigen. Het elektriciteitsverbruik ligt wel iets hoger, maar blijft met 0,2 watt per unit verwaarloosbaar klein", weet Umans.

Opletten voor geluidshinder

Je kan Provent D-luxe niet uitzetten. "Anders zouden we niet aan de ventilatienorm voldoen", zegt Umans. "Daarom moet je goed nadenken over waar je units plaatst. In de slaapkamer kan je gebruikmaken van de sleep-functie. Daardoor gaat de unit een tweetal uren in een heel rustige stand werken tot je slaapt."

Conclusies

  • Decentrale ventilatie is vooral handig voor renovaties, maar het kan ook in nieuwbouwwoningen.
  • Omdat er in bestaande woningen geen renovatie-eisen gelden, kan je dankzij decentrale systemen op maat ventileren en lucht aan- en/of afvoeren waar je wil.
  • Een unit zoals de Sonair van Thermad-Brink is in dat geval erg flexibel en snel te installeren (ongeveer twee tot drie uur, als er een elektrische voeding voorhanden is).
  • Een oplossing zoals de Provent D-Luxe van Profel is complexer, maar ook geschikt voor nieuwbouw. Het systeem vormt dan ook een volwaardig alternatief voor een ventilatiesysteem D. Bovendien gaat het om een geïntegreerde oplossing. De investering komt bovenop de aankoop van je buitenschrijnwerk.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/decentrale-ventilatie-het-overwegen-waard/