livios logo

Dit toestel maakt komaf met allergieën en bacteriën in je woning

De actie CurieuzeNeuzen, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en De Standaard, zette het thema ‘luchtverontreiniging’ de afgelopen weken letterlijk op de kaart. Naast een gezonde buitenlucht is de luchtkwaliteit in elke woning minstens even belangrijk voor de volksgezondheid. Het Belgische bedrijf Polvo introduceert twee ionisatoren die je woning permanent zuiveren: een inbouw- en een wandmodel.

Polvo brengt twee ionisatoren op de Belgische markt die je woning permanent reinigen: de Plasma Induct en de Novaerus. Wat is het verschil met een ventilatiesysteem? “Bestaande ventilatiesystemen filteren enkel de lucht”, legt Christophe Fonteyne van Polvo uit. “Een ionisator verrijkt de lucht permanent met werkende ionen die ook de binnenlucht zuiveren. Het toestel elimineert niet enkel bacteriën, virussen, VOS (vluchtige organische stoffen), fijn stof en schimmels, het vermindert aanzienlijk de kans op astma-aanvallen en allergieën.”

Plasma Induct is een inionisator die je eenvoudig in een ventilatiesysteem D inbouwt.

Foto Polvo
  

Polvo biedt ook een ionisator aan in de vorm van een wandunit : de Novaerus.

Foto Polvo
  

Om in te bouwen in je ventilatie D-systeem…

Plasma Induct is een inionisator die je eenvoudig in een ventilatiesysteem D inbouwt. “Je brengt het toestel aan in het pulsiekanaal van je ventilatiesysteem zodat de aangevoerde lucht ioniseert”, weet Christophe Fonteyne. “De Plasma Induct heeft één, twee, drie of vier naaldpunten die de lucht ioniseren. Voor een standaardwoning is het basismodel met één naald al voldoende. Toch raden wij vaak een toestel aan met twee naalden. Zeker als je in een extreem vervuilde omgeving woont. Dan kan een naald sneller verstopt geraken door stof en minder optimaal werken. Met twee naalden speel je op zeker.”

… of als wandmodel

Naast de Plasma Induct biedt Polvo ook een ionisator aan in de vorm van een wandunit. De Novaerus is geschikt in combinatie met een ventilatiesysteem C of als je geen ventilatie hebt. Christophe Fonteyne: “Deze wandunit steek je gewoon in een stopcontact. Het toestel zuigt de lucht aan, voegt werkende ionen toe en verspreidt de geïoniseerde lucht terug in de kamer.”

Tweejaarlijks onderhoud

Hoe de toestellen onderhouden? “Voor een optimale werking, moet je de ionisatienaalden tweejaarlijks vervangen. Dit is heel eenvoudig: met een pincet haal je de oude naalden eruit en plaats je de nieuwe. Om de twee jaar betaal je zo’n 80 euro om de ionisator te onderhouden”, zegt Christophe Fonteyne.

Richtprijs Plasma Induct: vanaf 1.570 euro exclusief btw
Richtprijs wandmodel: vanaf 2.750 euro exclusief btw

Verkrijgbaar bij een HVAC-specialist of via www.polvo.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/dit-toestel-maakt-komaf-met-allergieen-en-bacterien-in-je-woning/