livios logo

Het ene C-systeem is het andere niet

Natuurlijke toevoer, mechanische afvoer. Tot daar systeem C in theorie. Maar in de praktijk duiken er allerlei varianten op binnen deze categorie. Voor jou als (ver)bouwer betekent dat meer keuzemogelijkheden. Een beknopt overzicht van de speciallekes.

De basiswerking van een C: toevoer via raamroosters, mechanische afvoer in de natte ruimtes.


  

Hier zit de sensor (1) in de unit zelf. Op basis van de luchtkwaliteit wordt de afvoerklep (2) gestuurd.

Foto Renson - Ventilatie
  

Een strip in de toevoerroosters warmt de lucht op.

Foto Duco Ventilation & Sun Control
  

Van klassiek...

Een standaard C is niet in staat om zelf te bepalen hoeveel het moet ventileren. Of je nu wel of niet staat te douchen in je badkamer: de hoeveelheid afgevoerde lucht is hetzelfde. Of er nu was in je berging hangt te drogen of niet: een klassieke C past zijn debiet niet aan.

... tot vraaggestuurd

Een vraaggestuurde ventilatie heeft die intelligentie wel: die stuurt bij in functie van de vraag. Even terug naar het badkamervoorbeeld. Je ventilatie draait op een laag pitje tot je doucht. Pas als er damplucht vrijkomt, schakelt je systeem een versnelling hoger.

Meten is weten... en bijsturen

Hoe dat kan? Op verschillende manieren. Met een aanwezigheidsdetector in het toilet, bijvoorbeeld. En/of vochtigheidssensoren voor keuken en badkamer. Een CO²-sensor in de regelmodule. Bij sommige fabrikanten zit die intelligentie in het afvoerrooster, bij andere in de ventilatie-unit. Elk merk heeft ook zijn eigen idee over welke mix van detectoren en sensoren optimaal is.

Lagere energiefactuur en E-peil

Het voordeel? Een ventilatiesysteem dat enkel werkt als het nodig is. Minder opgewarmde lucht die verloren gaat. En dus een lagere energiefactuur en lager E-peil in vergelijking met een klassieke C.

Van onverwarmd...

Een groot nadeel van C ten opzichte van D? Er komt onverwarmde lucht binnen via roosters in of boven je schrijnwerk. Bij een D brengt de afgevoerde lucht de toegevoerde op temperatuur.

... naar voorverwarmd

Het antwoord van fabrikant Duco? Een elektrisch warmte-element in de toevoerroosters van je C. Verwacht geen lucht op kamertemperatuur, maar in de wintermaanden krijg je niet langer ijskoude lucht binnen. Al staat daar natuurlijk wel een elektrische meerkost tegenover.

Van verloren warmte...

Afgevoerde lucht is op kamertemperatuur. Een D-systeem herbruikt die energie met een warmteterugwinapparaat.

... naar warmterecuperatie

Maar warmterecuperatie heeft ook zijn weg naar de C-systemen gevonden. Om het water in een buffervat op te warmen, bijvoorbeeld. Zo koppelt Renson zijn vraaggestuurde ventilatie aan een warmtepomp die instaat voor de centrale verwarming en de productie van sanitair warm water.

Conclusie?

Als je voor C gaat in je renovatie of nieuwbouw, weeg dan de voor- en nadelen van de verschillende merken en systemen tegen mekaar af. Dit beknopte overzicht toont aan dat de ene C-ventilatie de andere niet is. Je architect en/of EPB-verslaggever begeleidt je in je keuze.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/het-ene-c-systeem-is-het-andere-niet/