livios logo

Mechanisch ventileren via je ramen

De voordelen van centrale en decentrale ventilatie, zonder de nadelen van beide systemen: ramenfabrikant Profel stelt de Provent D-Luxe voor. Dat is - haal even diep adem - een decentraal ventilatiesysteem met mechanisch gecontroleerde toe- en afvoer mét warmterecuperatie. Wat betekent dat precies? En belangrijker: wat zijn voor jou de voordelen?

Buitenaanzicht.

Foto Profel
  

Elk raam functioneert als een ventilatie-unit op zich. Buitenlucht (blauwe pijl) wordt aangezogen en opgewarmd met de afgevoerde binnenlucht (onderste rode pijl).

Foto Profel
  

Decentraal

Dat bekent zoveel als aparte units in elke te ventileren ruimte. De montage gebeurt boven je Profel-ramen of deuren. Aan de binnenkant vertaalt zich dat in een dikker bovenprofiel, aan de buitenkant is er enkel een kleine opening zichtbaar.
Elke unit functioneert apart. Dat betekent dat er geen ventilatiebuizen aan te pas komen, geen kanalennet zoals bij een ventilatiesysteem C of D. En dat is een hele troef bij renovaties. Want kanalen betekenen doorboringen, kap- en breekwerk, omkastingen en plaatsverlies.

Mechanisch gecontroleerd

Zowel de aan- als afvoer is machinaal geregeld. Tot nu een combinatie typisch gelinkt aan het dubbele kanalennet van een systeem D. Het debiet regel je in met een afstandsbediening. In de toekomst kan dat automatisch met vocht- en CO2 sensoren.

Warmterecuperatie

In elke unit zit een aparte kruisstroom warmtewisselaar. Die zuigt verse lucht aan, terwijl tegelijkertijd muffe lucht, vocht en geurtjes naar buiten worden gezogen. Bij het kruisen geeft de buitengaande luchtstroom zijn warmte af aan de binnenkomende. Het systeem recupereert op die manier tot 70 % van warmte die anders verloren gaat.

Zeven tot acht units

In een doorsnee woning volstaan zeven tot achts units. Provent D-Luxe bestaat uit een thermisch onderbroken aluminium behuizing. Per eenheid zijn er twee filters: één voor de afvoer, één voor de toevoer. Een lichtsignaal geeft aan wanneer er onderhoud nodig is.

Meer info op Profel.be

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/mechanisch-ventileren-via-je-ramen/