livios logo

Slim ventileren: enkel als én waar het nodig is

Bij nieuwbouw en energetische renovaties is een ventilatiesysteem verplicht volgens de EPB-richtlijnen. Dat er verschillende systemen bestaan, wist je waarschijnlijk al wel, maar ken je ook het principe van intelligent ventileren? We maken je wegwijs.

We brengen maar liefst 90 procent van onze tijd binnen door: thuis, op ons werk, op school… De nood aan frisse lucht is dus groter dan ooit. Zeker als je weet dat binnenlucht meer vervuild is dan buitenlucht. Daarom is het voor je comfort, zeker in huis, een must om een goed evenwicht te vinden tussen frisse lucht, daglicht en de ideale temperatuur. Dat kan met slimme ventilatie-oplossingen.

Per ruimte ventileren

Je kan lucht niet zien, en hebt dus ook geen idee van hoe (on)gezond die bij jou in huis is. Om er zeker van te zijn dat je op elk moment van de dag geniet van frisse lucht, zijn er vandaag intelligente vraaggestuurde ventilatiesystemen die uitgerust zijn met ingebouwde sensoren die de luchtkwaliteit continu in de gaten houden en automatisch bijsturen. Denk maar aan overtollig vocht na het douchen, vieze geurtjes in het toilet en het CO2-peil. Zo zal het ventilatiesysteem per ruimte in huis net zoveel ventileren als nodig is om de binnenluchtkwaliteit te garanderen.

gezonde binnenlucht ventilatie gezin familie DUCO AT HOME 52756_LowRes

Slimme ventilatie-oplossingen passen zich aan jouw leefgewoontes aan en meten de luchtkwaliteit in huis.

Foto Duco Ventilation & Sun Control
  

renson waves app

Bij sommige systemen kan je zelfs via een app de luchtkwaliteit in huis opvolgen.

Foto Renson
  

ventilair badkamerventilator

Met vraaggestuurde ventilatie kan je tot wel 50% besparen op je energieverbruik.

Foto Ventilair Group
  

Lager energieverbruik

Maar dat is nog niet alles. Slimme ventilatie-oplossingen passen zich ook aan jouw leefgewoontes aan, meten de luchtkwaliteit in huis en houden rekening met hoe vaak de ruimtes in huis gebruikt worden. In elke ruimte wordt de ventilatiegraad automatisch aangepast om er de beste luchtkwaliteit te verzekeren. Dus enkel als de binnenluchtkwaliteit te wensen over laat, zal de ventilatie-unit meer gaan werken om de kwaliteit weer op peil te krijgen. Anders werkt die unit enkel aan het minimumdebiet, waardoor die ook minder verbruikt. Zo kan je tot wel 50% besparen op je energieverbruik, ten opzichte van een basic ventilatiesysteem.

Minder verwarmen

Doordat de motor van je ventilatiesysteem niet constant op volle toren draait, bespaar je dus flink op je elektriciteitsverbruik. Maar dit heeft nog een bijkomend voordeel: je zal minder moeten verwarmen. Warme lucht blijft langer aanwezig in je woning en dus hoef je, zeker in de koude wintermaanden, minder te verwarmen.

Lees ook

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/slim-ventileren-enkel-als-en-waar-het-nodig-is/