livios logo

Ventilatie en airco: goede raad van specialisten

Een goed binnenklimaat door een performant ventilatiesysteem is van cruciaal belang voor je gezondheid. Waar ventilatie de lucht zuivert, doet airco de lucht afkoelen. Met het tropische weekend net achter de rug, is gebleken dat airco geen overbodige luxe is. Wij vroegen aan enkele specialisten raad over de belangrijke aandachtspunten.

Dierickx Ventilatie

Wanneer kies je bij woningventilatie voor een systeem C en wanneer voor een systeem D?

Foto Dierickx Ventilatie
  

"Hoe beter een woning geïsoleerd wordt, hoe belangrijker het is deze ook goed te ventileren. Het grote verschil tussen een ventilatiesysteem C en D is de warmterecuperatie."

"Bij een ventilatiesysteem D wordt een groot deel van de warmte gerecupereerd terwijl deze bij een systeem C verloren gaat. Mensen die streven naar een goed geïsoleerde, luchtdichte en energiezuinige woning, kiezen best voor een systeem D. Hou reeds bij het ontwerp van de woning rekening met de kanalen."

"Bij een verbouwing is het niet altijd haalbaar om al deze kanalen weg te werken terwijl een systeem C wel mogelijk is."
Dierickx Ventilatie

Zehnder Group

Wat houdt vraaggestuurde ventilatie precies in?

Balansventilatie-unit met warmterecuperatie.

Foto Zehnder Group Belgium
  

"Vraaggestuurde ventilatie is een van de jongste hypes binnen de ventilatiewereld en is wellicht de toekomst voor een duurzaam ventilatietijdperk."
"Vraaggestuurde ventilatie duidt op ‘intelligente’ systemen die automatisch reageren op de ventilatiebehoefte in huis of op de werkplek. Vraaggestuurde ventilatie speelt in op de noden en de bezetting van de ruimte. Dat kan bijvoorbeeld door sensoren die de CO2-concentratie meten en in functie daarvan ventileren, wat resulteert in een beperktere aan- en afvoer van lucht, zonder afbreuk te doen aan een goede luchtkwaliteit."

"Met behulp van een of meerdere sensoren in de woningen (CO2, relatieve vochtigheid) met vooraf ingestelde limietwaarden, past het ventilatiedebiet zich aan in functie van het leefpatroon van het huishouden. Op deze manier wordt overventilatie vermeden. Voor systemen zonder warmterecuperatie (natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer) kan vraagsturing de warmteverliezen, door aanvoer van koude lucht, beter onder controle houden. Bij balansventilatiesystemen met warmterecuperatie wordt de aanvoerlucht sowieso altijd voorverwarmd de kamer ingeblazen, dus weinig of geen warmteverliezen. Door toepassing van vraagsturing bij balansventilatiesystemen wordt de verhouding tussen luchtkwaliteit en energieverbruik nog geoptimaliseerd, m.a.w. energiezuiniger."

"Vraaggestuurde systemen zorgen voor extra comfort en een verminderde energiefactuur. De gebruiker heeft nauwelijks omkijken naar het systeem en is altijd verzekerd van de beste luchtkwaliteit."
Zehnder Group Belgium - verwarming

Daikin

Hoe staan jullie tegenover de perceptie van ‘energieverslinder’ die airco bij veel mensen nog heeft?

"De perceptie van 'airco als energieverslinder ' is meestal gebaseerd op technieken van meer dan 15 jaar oud. Mensen denken bij het woord airco meestal aan een 'enkel koelen'-toestel waarbij veel energie verbruikt wordt om ruimtes af te koelen.

Sinds meer dan 5 jaar produceert Daikin bijna uitsluitend invertergestuurde warmtepompen, die gebruik maken van nieuwe technieken waarbij het energieverbruik drastisch verminderd wordt. Warmtepompen (= de aircotoestellen van vandaag) zorgen voor een volledige luchtbehandeling, namelijk koelen, verwarmen, het filteren en zuiveren van de lucht tot zelfs de productie van sanitair water.

Deze complete systemen garanderen zowel in de zomer als in de winter de ideale temperatuur en comfort. Bovendien staan ze bekend voor hun maximale energiebesparing. Dankzij de warmtepomptechnologie zijn ze zelfs energiezuiniger dan de traditionele verwarmingstoestellen. Bovendien is de nieuwste generatie warmtepompen uitgerust met oplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie. Zo bestaan er systemen die een bestaande verwarmingsinstallatie kunnen vervangen met behoud van de bestaande radiatoren."
Daikin Airconditioning Belgium

Ventilair

Waarom kiezen voor een mechanische ventilatiesysteem type D met warmteterugwinning?

"Het belangrijkste is het gezondheidsaspect. Zonder luchtverversing in de woning kunnen er klachten ontstaan aan de luchtwegen, concentratiemoeilijkheden, allergieën, astma... Dubbele filters houden stof en vuil uit de binnenkomende lucht tegen. Ook is de bestrijding van vocht een belangrijke factor. Schimmels en vervelende geuren krijgen geen kans. Bovendien heb je doordat raamroosters overbodig zijn geen last van een koude luchtstroom of lawaai.

Een ventilatiesysteem type D is een investering voor de toekomst die je later bij een eventuele verkoop zeker ter sprake moet brengen. Zeker nu de wetgeving strenger, energie schaarser en wonen duurder wordt. De aanwezigheid van een ventilatiesysteem type D met warmteterugwinning geeft je huis een uiterst laag E-peil wat resulteert in een gunstige beoordeling op het energieprestatiecertificaat. Dat certicficaat is verplicht bij verkoop en verhuur van een woning en dé maatstaf bij het bepalen van de verkoop- of huurprijs.

Ander aspect is dat het positief is voor je portemonnee. Er is een besparing op de raamfuncties: raamroosters zijn niet nodig en sommige ramen kan je volledig vast bestellen (dit kan tot de helft van de aankoopprijs schelen!). Met een ventilatiesysteem type D met 90 % of meer warmteterugwinning kan je tussen de 20 en 25 E-peilpunten winnen en geeft je recht op premies. Nog belangrijk is dat je jaarlijks meer dan 400 euro bespaart op de energiefactuur. Daarnaast is er nog de korting op onroerende voorheffing gedurende 10 jaar bij lage energiewoningen: 20 % bij E60, 40 % bij E40!"
Ventilair Group


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/ventilatie-en-airco-goede-raad-van-specialisten/