livios logo

Kwaliteit binnenlucht door tapijt?

Vraag

We hebben vorig jaar tijdens onze renovatie tapijt laten plaatsen in de kinderslaapkamers. Ons leek het knus en gezellig, maar na 1 jaar blijft de chemische geur nog altijd hangen. Gezien het tapijt niet zo positief in het nieuws komt vanwege de schadelijke stoffen die het tapijt en de lijm bevatten, denk ik dat we niet de juiste keuze hebben gemaakt. Omdat ik de veiligheid van onze kindjes niet in het gedrang wil brengen, wil ik graag weten hoe we de schadelijke invloed ervan zoveel mogelijk kunnen beperken.

In de kamers zelf zijn geen ventilatieroosters/ventilatiesysteem (dit zit enkel in de toiletten en badkamer). Ook boven de (nieuwe) ramen zit geen verluchtingsrooster. Het meest drastische is het tapijt terug verwijderen, maar dit zou nogal een dure aangelegenheid zijn. De ramen staan iedere dag open, maar 's avonds gaan die dicht. Tegen ‘s morgens is die vieze (ongezonde) lucht er weer. Hebben jullie tips? Ik ga eerstdaags met een stooomreiniger aan de slag maar weet niet of dit ons probleem zal verhelpen. 

Antwoord

Heb je al eens geïnformeerd bij de fabrikant van het tapijt? Het lijkt ons best dat je het probleem bij de bron aanpakt. Zeker indien het een echt schadelijk tapijt betreft. Informeer je ook eens bij lotgenoten die hetzelfde tapijt hebben gekocht, hoe zij het hebben aangepakt. Het zou zonde zijn om je hele ventilatie in huis aan te pakken, zonder dat de schadelijke bron wordt geneutraliseerd.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Ventilatiesystemen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/vraag/33873/kwaliteit-binnenlucht-door-tapijt/