livios logo

Verkeerde afvoer ventilatiesysteem: eigenaar wil niets ondernemen

Vraag

Mijn initiële vraag:

De afvoerbuis voor de vuile, vochtige lucht werd onder de dakpannen geplaatst en zorgt voor schimmelvorming op de niet-geïsoleerde zolderverdieping. Kunnen we iets ondernemen? De plaatser van het systeem deed dit in opdracht van de architect (Kleine Landeigendom). 26 nieuwbouwwoningen kampen nu al bijna twee jaar met schimmelvorming op trappen en spullen. Sinds het moment dat ik de schimmelvorming bij de buren zag, staat mijn ventilatiesysteem af. Zelf kan ik niet op mijn zolderruimte om te kijken omdat er in mijn huis geen toegang tot deze ruimte is. Wat kunnen we doen?

Het antwoord indertijd:

Een onvoldoende of verkeerde afvoer van vochtige lucht is een serieuze fout. Eerst zal je moeten achterhalen bij wie de fout ligt. Is het een fout van de architect of van de plaatser? Zijn er nog andere elementen die het probleem veroorzaken? Verzamel voldoende bewijs samen met de andere getroffenen. Samen sta je sterker. Desnoods kan je een onafhankelijk expert aanstellen die een officieel verslag opmaakt van de vaststellingen. Dit kan je gebruiken bij een eventuele ingebrekestelling of om verdere stappen te zetten.

De recente ontwikkelingen:

Een expert van het VEA is langs geweest en heeft de vaststellingen gedaan. Indien de Kleine Landeigendom dit zo niet aan hen heeft doorgegeven, zullen ze beboet worden. Zij raadden ons aan met de verzoeningscommissie contact op te nemen, maar het probleem is  dat de directeur van de Kleine Landeigendom ontkent dat er een probleem is en er niks aan wil doen. Hij heeft ons in het verleden telkens afgewimpeld.

Welke stappen zetten we best om ervoor te zorgen dat alles wordt opgelost? De expert van het VEA zei dat we anders binnen 10 jaar allemaal (26 huizen) met een rot dak zitten. Er is nu reeds drie jaar geen afvoer naar buiten en schimmel.

Antwoord

In dit geval vrezen we - gezien de bevestiging die je ook kreeg van het VEA - dat je verdere stappen dient te ondernemen (ingebrekestelling, gerechtelijke procedure) om jullie gelijk te halen. Informeer je alvast eens bij een gespecialiseerd advocaat over je opties. 

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Ventilatiesystemen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/vraag/34150/verkeerde-afvoer-ventilatiesysteem-eigenaar-wil-niets-ondernemen/