livios logo

C-ventilatiesysteem: welke dampkap?

Vraag

Ik heb in mijn nieuwbouwwoning een C-ventilatiesysteem. Ik overweeg een dampkap met plasmafilter, maar weet niet of dit een goed idee is. Het gaat me niet over de geur, wel over de eventuele koudebrug bij een gewone dampkap. Maar daarentegen heb ik ook gehoord dat er meer lawaai is bij een recirculatiedampkap?

Door op alle forums te lezen, ben ik niet wijzer geworden. Wat zijn de voor- en/of nadelen in combinatie met mijn systeem?

 

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan Julie Cottyn van Novy.

Een ventilatiesysteem C is een ventilatiesysteem waarbij de luchttoevoer plaats zal vinden op basis van onderdruk. Het systeem blaast lucht naar buiten (via badkamer, toilet en keuken) en middels roosters in het raam komt de verse luchttoevoer weer de woning binnen.

Daar dit bij dit systeem zo gaat, is het mogelijk om zowel een recirculatiekap als ook een dampkap met afvoer naar buiten te plaatsen. Indien je kiest voor het laatste, is het belangrijk dat de kap een eigen afvoer naar buiten krijgt. Dus niet aansluiten op het systeem. De luchttoevoer voor de kap vindt dan tijdens het kookmoment plaats via de roosters in het raam.

Nadeel van deze toepassing is dat je via de kap de warme lucht van binnen naar buiten blaast en dat de verse lucht in de winter verwarmd moet worden via de verwarming. Voordeel is dat geur en vocht direct naar buiten worden geblazen.  

Andere mogelijkheid is om te kiezen voor een recirculatiedampkap. Die is voorzien van een geurfilter. Deze filter zorgt ervoor dat de kookgeuren opgeslagen worden in de filter en dat vervolgens de gefilterde en gezuiverde lucht weer de keuken in wordt geblazen. Voordeel is dat er geen warmteverliezen zijn. Belangrijk is dat het vocht (wat altijd tijdens het kookproces ontstaat) middels het ventilatiesysteem wordt afgevoerd. Nadeel  is dat de geurfilter ook onderhouden moet worden. Hoe je dat doet, verschilt per merk.

Novy heeft specifieke recirculatiedampkappen, maar ook nagenoeg alle kappen die geschikt zijn voor afvoer naar buiten kunnen optioneel uitgevoerd worden met een recirculatiefilter. Wij werken met de monoblockfilter. Deze filter heeft een geurefficiëntie van 94%, wat heel hoog is. De dampkap geeft na 200 uur een seintje dat de filter geregenereerd moet worden. Oftewel 1 uur op 120 graden in een oven steken. Vervolgens weer terug plaatsen. Dit kan zo’n 8 à 10 keer. 200 uur komt nagenoeg overeen met een half jaar koken. Na 8 à 10 keer regenereren moet je de filter vervangen. 

Plasmafilter is ook een vorm van recirculatie. Novy past dit niet toe, omdat wij ervan overtuigd zijn dat de monoblockfilter efficiënter, gebruiksvriendelijker en goedkoper is qua gebruik en vervanging.

Beantwoord door: Julie Cottyn, Novy

Novy is dé Belgische specialist in dampkappen, die daarnaast ook stijlvolle inductiekookplaten aanbiedt. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Ventilatiesystemen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/vraag/34252/c-ventilatiesysteem-welke-dampkap/