livios logo

Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen?

Kies je voor een ventilatiesysteem A, C of D? Weet dat dé ideale keuze niet bestaat. Er zijn heel wat criteria die je keuze kunnen beïnvloeden. Bepaalde punten zullen afhankelijk van jouw concrete woonsituatie bij jou harder doorwegen dan bij andere bouwheren.

Isolatie en luchtdichtheid bepalend

Algemeen kan je stellen dat hoe meer je investeert in de isolatie en luchtdichtheid van je woning, hoe meer het de moeite loont om ook extra te investeren in een duurder ventilatiesysteem.

ventilatie healthbox 3.0 ventilatie-unit

Foto Renson
  

ventilatie ventilatiesysteem berging wasplaats

Foto Ventilair Group
  

Alles op een rijtje

Maar welke criteria zijn er nu om voor een bepaald systeem te kiezen? Wij lijsten de belangrijkste op per systeem. Aan jou en je architect om de juiste keuze te maken naargelang jouw ontwerp, wensen en beschikbaar budget.

 Systeem ASysteem CSysteem D
  Volledig natuurlijk Mechanische afvoer Volledig mechanisch
Luchtkwaliteit- en debieten +/- ++ +++
Temperatuurcomfort Risico op tocht Risico op tocht Goed
Lawaai van buiten - - +
Installatielawaai Geen +/- -
Mogelijke warmterecuperatie Neen Warmtepompboiler WTW
Invloed op E-peil +/- + +++
Onderhoud €€ €€€
Investering €€ €€€

Luchtkwaliteit en temperatuurcomfort

Omdat systeem D mechanisch werkt en daarom volledig regelbaar is, haalt het de hoogste score qua luchtkwaliteit en temperatuurcomfort. 

Vraaggestuurde C-systemen ventileren enkel wanneer nodig en beperken bijgevolg de aanvoer van koude verse lucht en de hiermee gepaard gaande warmteverliezen. Vandaar dat vraaggestuurde C-systemen een grotere invloed op het E-peil hebben dan de klassieke C-systemen. 

Bij systeem C en vooral bij systeem A is de kans groter dat je de luchtcirculatie ervaart als tocht. Ook al zijn de RTO’s regelbaar, toch heb je de luchttoevoer niet 100% onder controle, wat zijn gevolgen heeft voor de debietregeling en het temperatuurcomfort.

ventilatie DX ventilatie-unit

Foto Vasco Ventilation Concepts
  

Lawaai van binnen…

Wat in het nadeel speelt van systeem D, is het gevaar dat de installatie lawaaihinder veroorzaakt. De mechanische componenten produceren door hun werking immers geluid, dat zich dan via het kanalennet kan verspreiden. Bij C is dat risico minder groot aangezien er maar één kanalennet is, terwijl er bij een systeem A geen mechanische componenten of een kanalennet is.

… en van buiten

Het omgevingslawaai kan bij systemen A en C dan weer een struikelblok vormen. Deze types werken immers met verschillende RTO’s in muren, ramen of dak, waarlangs extern lawaai de woning kan binnendringen. Daarom is het aangeraden om deze openingen zo ver mogelijk weg te houden van lawaaibronnen én voor akoestisch dempende roosters te kiezen. 

Bij systeem D is er slechts één TO en AO, die in de meeste gevallen op dakniveau worden weggewerkt. Er zijn dus minder doorbrekingen van de bouwschil en er is bijgevolg minder kans op geluidshinder van buitenaf. Daarnaast treedt de zolder ook op als een geluidsbuffer. 

Meer weten over hoe je geluidshinder tot een minimum beperkt? Klik dan door naar het artikel 'Verhinder geluidshinder bij ventilatie'.

ventilatiesysteem C C+ ventilatie

Foto Renson
  

ventilatie ventilatiesysteem badkamer luchtkwaliteit smartphone

Foto Ventilair Group
  

ventilatiesysteem C en D

Foto Vasco Ventilation Concepts
  

Verbruik?

Aangezien systeem D de meeste mechanische componenten bevat, is het logisch dat het elektriciteitsverbruik ervan hoger ligt dan bij de andere systemen. Om het energieverbruik laag te houden, zijn een goede dimensionering van de ventilatiedebieten belangrijk. Ook hier speelt het ontwerp van het kanalennet een belangrijke rol, net zoals de keuze van de ventilatoren zelf.

Onderhoud en prijs

Op het gebied van onderhoudskosten en het prijskaartje moet systeem D het afleggen tegen zijn twee alternatieven. Vooral bij D is dit een aandachtspunt. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er immers vervuilde lucht je woning binnen. Daarom is het belangrijk dat de onderdelen regelmatig gepoetst of zelfs vervangen worden. 

Tip: meer over het onderhoud van een ventilatiesysteem vind je in het gidsartikel 'Onderhoud van je ventilatie'.

Meer weten? Lees de 10 ventilatiegeboden!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/ventilatie/ventilatiesystemen/welk-ventilatiesysteem-moet-ik-kiezen/