Werkingsprincipe van centrale verwarming

We bekijken het werkingsprincipe en de onderdelen van de centrale verwarming van dichtbij.

Onderdelen van de cv-installatie

De centrale verwarming bestaat uit:

 • Een ketel met een brander.
 • Een expansievat en circulatiepomp.
 • Een warmteafgiftesysteem met verwarmingselementen (radiatoren, convectoren...) of vloerverwarming met zijn leidingen.
 • Regelapparatuur en rookgasafvoer.
 • Trekonderbreker (enkel voor aardgas): om een te grote trek van de schoorsteen te verminderen.

Werking

Nadat het verwarmingswater in de ketel door de brander is verwarmd, stuurt de pomp het naar de verwarmingselementen. Die elementen geven warmte af in de kamers, waarna het afgekoelde water terug naar de ketel stroomt. Het expansievat vangt het extra volume op dat ontstaat doordat water bij het verwarmen uitzet. De regelapparatuur stemt de warmteproductie van de ketel zo goed mogelijk af op de warmtevraag.

Frequentiegestuurde circulatiepomp

Bij een frequentiegestuurde circulatiepomp (met Europees energielabel A) past het toerental van de pomp zich aan de warmtevraag aan. Bovendien voorkom je hiermee eventuele geluidsproblemen. Door radiatorkranen dicht te draaien of thermostatische kranen te gebruiken, kan er immers een overcapaciteit van de pomp ontstaan. Die verhoogde druk in de installatie veroorzaakt geluid.

Eén- en tweepijpsystemen

Bij centrale verwarming heb je de keuze tussen eenpijp- en tweepijpsystemen. In een woning kunnen beide systemen gecombineerd voorkomen.

1. Tweepijpsysteem

Er zijn aparte leidingen voor het warme water dat naar de radiatoren gevoerd wordt en voor de terugvoer van het water naar de ketel. Een tweepijpsysteem is qua plaatsing iets duurder, maar ligt toch het best in de markt.

2. Eenpijpsysteem

Radiatoren worden in serie geschakeld op één ringleiding. De laatste radiator van de schakel geeft daardoor minder warmte af dan de eerste. Om dit te compenseren moeten de radiatoren verhoudingsgewijs groter zijn naarmate ze verder verwijderd zijn van de ketel.

Overeenkomst met de installateur

Vraag aan meerdere installateurs een offerte. Hiervoor heeft de installateur jouw plan nodig, moet hij weten welke warmtegeneratoren en afgiftesystemen je verkiest en zou hij de nodige gegevens moeten hebben over de isolatiewaarde van de verschillende vertrekken. Baseer je niet enkel op de laagste prijs. De kwaliteit van de materialen en de installatie zijn zeker zo belangrijk. Zorg dat volgende aspecten in je offerte staan:

 • Gewaarborgde temperatuur per kamer. Kijk goed na welke buitentemperatuur de installateur als referentiepunt neemt. Dat kan bijvoorbeeld -8°C zijn, maar evengoed -12°C.
 • Plaatsing: wat houdt die wel/niet in?
 • Volledige gegevens over de warmtegeneratoren: bv. merk, type, vermogen, rendement, … van een ketel.
 • Gegevens over de warmteafgiftesystemen: verwarmingslichamen of vloerverwarming, merk, type, vermogen, kleur, formaat, …
 • Regelapparatuur: type kranen, kamerthermostaat, weersafhankelijke regeling, …
 • Opslag van stookolie of propaangas: welke tank, grootte, materiaal, ….
 • Leidingen: materiaal, eenpijp- of tweepijpsysteem, lengte van buizen, buisisolatie, …
 • Toebehoren: beveiligingsapparatuur, pomp, expansievat, bevestigingsmaterialen, …

Als je beslist hebt wie je cv-installatie mag plaatsen, maak dan duidelijke afspraken, met onder meer vermelding van de betalingsmodaliteiten, de begin- en einddatum van de werkzaamheden, een boeteclausule bij laattijdige oplevering, de garantie, …

Vraag ook een plan met aanduiding van de plaats en het formaat van de verwarmingslichamen of -elementen. Ook de loop, de diameter en de doorgangen van de leidingen moeten zwart op wit staan, evenals de gewenste temperatuur per kamer. Dit plan moet je als bouwheer officieel goedkeuren voor de aanvang van de werken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media