Eisen voor een goede schoorsteen

Aan welke eisen moet een goede schoorsteen voldoen? We overlopen achtereenvolgens de diameter, het traject, de isolatie, de uitmonding en de plaatsing.

Juiste diameter

De diameter wordt bepaald in overleg met architect op basis van de gebruikte brandstof, het warmtevermogen van het toestel en de hoogte van de schoorsteen. Als er meerdere toestellen op de schoorsteen aangesloten worden, moet diameter uiteraard groter zijn.

Als de diameter te klein is, is er te weinig onderdruk en trekt de schoorsteen niet met terugslag als gevolg. Als de diameter te groot is, koelen de verbrandingsgassen te fel af, wat kan resulteren in condensatie.

Traject van de schoorsteen

Het afvoerkanaal mag geen felle vernauwingen vertonen in stijgende zin. Het afvoerkanaal moet zo verticaal mogelijk geplaatst worden en moet zo weinig mogelijk bochten bevatten (bij voorkeur afgeronde bochten). Ronde kanalen zijn te verkiezen boven rechthoekige of vierkante.

Isolatie van schoorsteen

Een goede isolatie van de schoorsteen voorkomt dat rookgassen te zeer afkoelen en gaan condenseren. Het zorgt ervoor dat gassen hun hoge snelheid behouden. Dat is nodig voor een goede trek. Je schoorsteen isoleren is zeker interessant wanneer het kanaal door onverwarmde wanden of buitenwanden loopt.

Kies voor onbrandbaar isolatiemateriaal zoals minerale wollen of basaltisolatie. Soms is er ventilatie van isolatie nodig met behulp van een luchtspouw. Dit kan bijkomende bescherming bieden tegen condensatie.

Uitmonding van schoorsteen

 • Slecht: kans op rookgasterugslag:
  • De schoorsteen is te laag ten opzichte van de nok van het dak.
  • De schoorsteen is te laag ten opzichte van een hindernis in de buurt.
  • De doorsnede van de uitmonding is te klein.
 • Goed:
  • De schoorsteen is voldoende hoog en ver genoeg verwijderd van hindernissen.
  • De doorsnede van de uitmonding is voldoende.

Juiste plaatsing

Een vaak gemaakte fout? Schoorsteenpotten die ondersteboven in elkaar geplaatst worden. Dit kan condensatie in de hand werken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media