Herstellingen en onderhoud van je verwarmingsinstallatie

Voorkomen is beter dan genezen: een regelmatige controle en onderhoud van je verwarmingsinstallatie is nodig voor de veiligheid. Je kan zo ook zware herstellingskosten vermijden.

Verplicht onderhoud

Voor centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, ...) is een jaarlijks onderhoud verplicht. Voor gastoestellen geldt een tweejaarlijkse verplichting.

Is je cv-ketel ouder dan vijf jaar? Dan is een verwarmingsaudit verplicht. Dit is een grondig onderzoek van je verwarmingsinstallatie, waarbij gekeken wordt naar het rendement ervan. Ook wordt onderzocht of de grootte van de ketel past bij de verwarmingsbehoeften van je woning. Deze audit is niet verplicht voor afzonderlijke toestellen zoals kachels, haarden, droostroomketels, elektrische toestellen, ...

Tip: laat het onderhoud uitvoeren door een erkende technicus. Het Cerga-label geeft je de garantie dat je gasinstallateur volgens de regels van de kunst werkt, zodat je een veilige gasinstallatie krijgt.

Wat doet een technicus?

Een onderhoudsbeurt van je cv-installatie neemt al snel één tot twee uur tijd in beslag. Wat houdt zo'n onderhoud in en welke werken voert de technicus uit?

  • Controle van de algemene staat.
  • Controle van de verluchting van het stooklokaal.
  • Controle van de verbranding en de aanvoer van verbrandingslucht.
  • Reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer.

Ook belangrijk

Naast een periodiek onderhoud zijn ook volgende punten belangrijk voor een goede werking van je verwarming:

  • Ontluchten van de leidingen.
  • Verwarmingselementen (radiatoren, convectoren, …) regelmatig proper maken. Stof kan rendement verlagen.
  • Op tijd stookolietank laten bijvullen.
  • Proper maken van eventuele filters (vb. luchtverwarming).

Onderhoudscontract met energieleverancier

Voor een vast maandelijks bedrag wordt de verwarmingsinstallatie automatisch onderhouden door een erkend vakman. Zo'n onderhoudscontract omvat ook een snelle interventie in geval van noodhulp, ook tijdens weekends en feestdagen. De leverancier stuurt na een telefoontje van jou een erkend vakman uit de buurt naar je huis. Het omvat een bepaald aantal herstellingen binnen een bepaalde periode. Extra onderdelen en bijkomende werkuren worden apart aangerekend aan vooraf vastgelegde prijzen.

Herstellingen: brander vervangen of volledige ketel?

Het rendement van oude ketels ligt veel lager dan de huidige condensatieketels. Toch is het niet altijd noodzakelijk om de hele ketel te vervangen. Alleen de brander kan volstaan, als de ketel nog in goede staat is. Belangrijk is dat je controleert of de nieuwe brander compatibel is met de oude ketel. De verbetering van het verbrandingsrendement met de nieuwe gasbrander levert een besparing op van zo'n 2%. Er is ook een energiewinst door de warmteverliezen te beperken gedurende het voorspoelen van de brander.

Enkel de brander vervangen, is geen goed idee als de ketel ook verouderd of in slechte staat is. Voor een ketel van meer dan 15 jaar oud, is de vervanging van de brander alleen niet aanbevolen. Bij aanschaf van een nieuwe ketel en regeling kan je een energiewinst halen van 30 à 40%.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media