Energiezuinige ketels: wat en waarom?

Waarom kiezen voor een energiezuinige cv-ketel? De nieuwe generatie ketels halen een veel hoger rendement dan hun voorgangers. Daardoor verbruiken ze veel minder energie en zijn ze minder vervuilend. Behalve de energiezuinige ketels op stookolie of aardgas zijn er ook cv-ketels die werken op biomassa zoals pellets, een soort korrels gemaakt van houtafval.

Let zeker ook op de labels van de ketels. Voor stookolieketels met een hoog rendement, is er het Optimaz-label. Optimaz Elite is enkel weggelegd voor condensatieketels op stookolie. Voor aardgasketels is er het HR+-label en voor condensatieketels op gas het HR TOP-label.

Waarom investeren in een zuinige ketel?

De prestaties van een cv-ketel verminderen al na 15 jaar. Installaties van 20 jaar en ouder zijn ware energievreters. Dankzij het hoog rendement heb je minder energie nodig om je woning op temperatuur te brengen. Er komen ook minder rookgassen vrij, wat het milieu ten goede komt. Je hebt lagere stookkosten en geniet van een snelle terugverdientijd.

Prijs

Voor een gemiddelde condensatieketel schommelt de prijs van 2.500 tot 5.000 euro. Een cv-ketel op pellets kost ongeveer 7.500 euro. Ter vergelijking: een gewone stookketel kost ongeveer 1.000 euro.

Netbeheerders geven in Vlaanderen een premie voor beschermde klanten (leefloon, gewaarborgd inkomen voor bejaarden, blijvende arbeidsongeschiktheid). Sommige netbeheerders en gemeenten geven een premie voor condenserende aardgas- en stookolieketels. Raadpleeg de Livios Premielinker voor meer subsidies en premies voor de plaatsing van een energiezuinige cv-ketel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media