Bestaande schouw afbreken of behouden?

Oude huizen worden vaak verwarmd met open haarden of kachels. Centrale verwarming vervangt die nood. Ga je de schouw nu behouden of afbreken?

Schouw afbreken

De meeste oude huizen werden gebouwd met open haarden of kachels om elke kamer te verwarmen. Ondanks het feit dat een oude schouw een mooie blikvanger kan zijn, vergroot het weghalen ervan de ruimte enorm.

Bij het afbreken van een bestaande schouw moet je een aantal zaken controleren:

 • De vloeren en muren van de bovenverdiepingen en soms ook het dak worden deels ondersteund door de binnenmuren van het gelijkvloers. Het verwijderen van een schouw, zonder geschikte steunbalken te voorzien om de structuur te ondersteunen, zou kunnen resulteren in structurele problemen of zelfs instortingsgevaar.
 • Vooraleer je zelf begint aan het afbreken van een schouw, raadpleeg je dus best eerst een architect of aannemer. Zij zullen nagaan of het weghalen van de schouw mogelijk is, en welke veiligheidsvoorzieningen je zal moeten treffen om instorting of andere schade te voorkomen.
 • Een veel voorkomend probleem bij het afbreken van een oude schouw is het aanwezige roet. Als je de muren opnieuw bepleistert, zal het roet voor verkleuring en geurhinder zorgen.
 • Verwijder daarom de oude roetaanslag grondig. Er mogen geen roetresten meer te zien zijn. Behandel deze plaats met een voorstrijkmiddel. Een alternatief is een voorzetwand uit gipskartonplaten (eventueel gekleefd op de muur voor minimaal plaatsverlies).

Is er twijfel over de staat van de schouw, dan is een voering altijd aan te raden. Bij een gerenoveerde woning waar nieuwe ramen en isolatie werd geplaatst, moet er een luchttoevoeropening komen. Anders zal er niet voldoende lucht voor de kachel zijn, zeker niet als er nog een dampkap of een droogkast in de buurt staat

Bestaande schouw gebruiken

Bij het hergebruik van een bestaande schouw moet je volgende aandachtspunten in het achterhoofd houden:

 • Is de schouw in goede staat? Zijn er geen loszittende stenen of afdekplaten?
 • Zijn er geen vochtplekken geweest of nog steeds aanwezig?
 • Heeft de schouw altijd goed gewerkt? Was er geen terugslag?
 • Laat de schouw altijd vegen vooraleer je ze opnieuw gebruikt.
 • Je moet de schouw gebruiken waar ze oorspronkelijk voor ontworpen was. Sluit dus geen condenserende of lage temperatuurtoestellen aan op een oude schouw. Plaats ook geen kleine kachels op een te grote schouw. In dit geval voorzie je beter in een schouwvoering.
 • Is de uitmonding van de schouw wettelijk? Mondt de schoorsteen voldoende hoog boven het dak uit en ver genoeg van nabijgelegen hogere gebouwen, bomen en andere hindernissen?
 • Is er twijfel over de staat van de schouw, dan is een voering altijd aan te raden.
 • Bij een gerenoveerde woning waar nieuwe ramen en isolatie werd geplaatst, moet er een luchttoevoeropening komen. Anders zal er niet voldoende lucht voor de kachel zijn, zeker niet als er nog een dampkap of een droogkast in de buurt staat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media