Wat kost een gascondensatieketel?

Je oude verwarmingsinstallatie vervangen door een gascondensatieketel loont. Je bespaart jaarlijks tot 40 % op je energiefactuur. Door een nieuwe Europese richtlijn komen er vanaf september 2015 trouwens nog enkel condensatieketels op de markt. Maar wat kost zo’n toestel?

  • gasketel ketel gascondensatieketel
    Foto Buderus - NIET GEBRUIKEN = BOSCH THERMOTECHNOLOGY
  • vaillant gasketel vloer
    Foto Vaillant
  • Calenta in garage - Condenserende wandketel - Remeha
    Foto Remeha

Tussen 1.500 en 3.900 euro

Volgens de aardgasfederatie betaal je voor een gascondensatieketel op aardgas tussen 1.500 en 3.900 euro. De prijs wordt onder andere bepaald door je warmwaterverbruik en de verwarmingsbehoefte van je woning. Laat je adviseren door een installateur. Die stemt het type ketel perfect af op jouw wensen.

Instapmodel vanaf 1.500 euro

Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig en hebben vaak niet veel verwarming nodig. Daar vormt warm water de grootste energieslokop. Arnaud Quinet van Buderus legt uit: “Een gaswandketel van 24 kW met ingebouwde doorstromer heb je al voor zo’n 1.500 euro, exclusief installatie en btw. Het water warmt pas op als je de kraan opendraait. Dit instapmodel is normaal gezien voldoende voor het verwarmingsverbruik van een gezin met één badkamer.”

Meer comfort met een boiler erbij

Wil je met meerdere personen tegelijk van warm water genieten? Dan kan je kiezen tussen een ketel met een ingebouwde of aparte boiler. Quinet verduidelijkt: “Voor een wandketel van 24 kW met een ingebouwde boiler van 135 liter betaal je zo’n 2.750 euro. Dat is voldoende voor een gezin van drie tot vijf personen. Tel voor een wandketel van 24 kW met aparte boiler van 135 liter op zo’n 3.900 euro”.

Vloerketel vaker bij renovatie

Heb je weinig plaats voor een ketel, ga dan zeker voor een wandmodel. Heb je een groter vermogen nodig of gaat het om een verbouwing van je woning? Overweeg dan een vloerketel. “Een vloerketel krijgt vaker de voorkeur bij renovatie, omdat je verder niets moet aanpassen als je de oude ketel vervangt. Een vloerketel van 24kW en aparte boiler van 135 liter kost je zo’n 4.200 euro”, weet Quinet.

Extra kosten

Volgens de aardgasfederatie bedraagt de gemiddelde installatiekost 950 euro, de aansluitingskost 250 euro. In Vlaanderen moet je de ketel om de twee jaar laten onderhouden door een erkend technicus. In Wallonië en Brussel om de drie jaar. Dat kost 100 euro. Om de vijf jaar moet je trouwens een verwarmingsaudit laten uitvoeren op je toestel om te zien of het nog efficiënt werkt.

Vergeet de premies niet!

Als je je oude verwarmingsketel vervangt of een nieuwe plaatst, krijg je mogelijk van de overheid en/of netbeheerder een premie en belastingvermindering. En check zeker ook eens of jouw gemeente hier een premie voor geeft.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media