Verwarming renoveren? Let op deze aandachtspunten

Een oude woning wordt vaak verwarmd op stookolie of met een open haard of kachel. Stap je over naar een hedendaagse verwarmingsinstallatie? Dan zijn er enkele zaken waar je op moet letten.

Reservoir buiten gebruik stellen

Heeft je woning nog een stookoliereservoir dat je niet meer gebruikt of dat niet te herstellen valt? Dan moet je het definitief buiten gebruik stellen.

Een ondergronds reservoir moet je indien technisch mogelijk laten verwijderen. Is het niet haalbaar? Dan mag je de tank laten opvullen met een inert materiaal zoals zand of schuim. Een bovengronds reservoir kan je laten verwijderen of neutraliseren. Wordt er vervuiling geconstateerd? Dan moet de vervuilde grond gesaneerd worden.

Tip: lees hier alles over het buiten gebruik stellen van een oud reservoir.

Bestaande schouw afbreken of behouden

Oude huizen worden vaak verwarmd met open haarden of kachels. Centrale verwarming vervangt die nood. Ga je de schouw nu behouden of afbreken?

Ondanks het feit dat een oude schouw een mooie blikvanger kan zijn, vergroot het weghalen ervan de ruimte enorm. Breek je de schouw af? Dan moet je wel een aantal zaken controleren. Ook bij het hergebruik van een bestaande schouw moet een aantal aandachtspunten in je achterhoofd houden. We sommen ze hier voor je op.

Problemen schoorsteen oplossen

Heb je problemen met je bestaande schoorsteen? Dan zijn er enkele aanpassingen die je kan uitvoeren. Met een schoorsteenvoering, een metalen buis die in je schoorsteen wordt geplaatst, los je problemen vaak al op. Een trekregelaar, een rooster dat je bovenaan in de schoorsteen plaatst, kan de trek van de schoorsteen bevorderen. Terugslag vermijden? Dat doe je met een anti-terugslagklep die aan de uitgang van het rookkanaal wordt gemonteerd.

Bij ketels op hoge temperatuur kan je een bijkomende luchtaanvoer toepassen. Die zit in de eerste meters van de schoorsteen, kort bij de ketel, om de kans op condensatie te verminderen door bijkomende ventilatie.

Tip: lees hier meer over aanpassingen voor je schoorsteen.

Vervang je je oude verwarminsinstallatie door een nieuwe ketel? Maak deze fouten niet!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media