livios logo

Verwarming bij renovatie: welke verwarmingsmethode kies jij?

Een oude verwarmingsketel is een grote energieverslinder. Een nieuwe ketel is milieuvriendelijker en biedt meer comfort. Er zijn heel wat alternatieven op de markt die je stookkosten drastisch kunnen terugdringen. Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Welke energiebron?

De eerste keuze die je moet maken, is met welke energiebron je wil verwarmen. Stookolie, aardgas, propaan, elektriciteit of pellets? Of een combinatie hiervan? Wij helpen je met je keuze. 

Condensatieketel

Een verwarmingsketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Is je ketel aan vervanging toe? Dan kan je die eenvoudig vervangen door een nieuwe condensatieketel op stookolie of aardgas. Dit type ketel kan in tegenstelling tot lagetemperatuurketels meer warmte vrijmaken, waardoor je minder brandstof nodig hebt en bespaart op je energiefactuur. Opgelet: voor een condensatieketel heb je een aangepaste rookafvoer nodig: een dubbelwandige buis die voldoet aan de NBN B 61-002-norm.

Pellet- of biomassaketel

Een ander alternatief is een pellet- of biomassaketel. Een pelletketel verwarmt op pellets. Een biomassaketel is vergelijkbaar: als brandstof kan je niet enkel pellets gebruiken, maar ook houtblokken of houtsnippers. Een cv-ketel op biomassa of pellets werkt op dezelfde manier als een standaardverwarmingsinstallatie, maar het gebruik van organische brandstoffen maakt het verschil. Je sluit een pellet- of biomassaketel makkelijk aan op je bestaand cv-net. Dit systeem haalt een hoog rendement en is ecologisch verantwoord. De nadelen zijn de hoge investeringskost en het feit dat je een grote opslagruimte nodig hebt. Je investeert ook meer tijd met het bijvullen. 

verwarming gasketel condensatieketel gascondensatieketel Calenta stookruimte

Is je ketel aan vervanging toe? Dan kan je die eenvoudig vervangen door een nieuwe condensatieketel op stookolie of aardgas.

Foto Remeha
  

Pelletketel Viessmann

Een ander alternatief is een pellet- of biomassaketel.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Warmtepomp

Een warmtepomp is ook een duurzaam alternatief als je het combineert met PV-panelen. Je hebt elektriciteit nodig om de compressor aan te drijven. Met PV-panelen op je dak wek je zelf de elektriciteit voor je warmtepomp op. Voor de rest maakt een warmtepomp gebruik van de warmte uit water, de bodem of lucht. Er bestaan dus verschillende soorten:

  • Lucht-luchtwarmtepomp: de prijsvriendelijkste oplossing
  • Lucht-waterwarmtepomp: deze behaalt al een hoger rendement
  • Grond-waterwarmtepomp (geothermisch): het meest efficiënt, maar ook het duurst

Wist je dat er ook gaswarmtepompen bestaan? Deze wordt aangestuurd door een gasbrander. Een warmtepomp heeft enkel zin in een degelijk geïsoleerde woning. Combineer het met een afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloer- of wandverwarming of met overgedimensioneerde radiatoren of convectoren.

Hybride-installatie

Wil je nog niet volledig overstappen op een warmtepomp? Of is je woning (nog) niet voldoende geïsoleerd? Dan kan je kiezen voor een hybride-opstelling: een condensatieketel in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp. De twee systemen zorgen samen voor het verwarmen van je woning en het sanitaire water: kan de warmtepomp niet voldoende warmte halen uit de buitenlucht, dan springt je ketel bij. Je kan ook verwarmen op de energiebron die op dat moment het goedkoopst is. Is gas goedkoper dan elektriciteit dan zal je condensatieketel het overnemen.

Atlantic warmtepomp

Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig en maakt gebruik van de warmte uit water, de bodem of lucht.

Foto ATLANTIC BELGIUM
  

DE_DIETRICH- Alezio G Hybride- hybride warmtepomp

Je kan ook kiezen voor een hybride-opstelling: een condensatieketel in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp.

Foto De Dietrich
  

Aansluiten op een warmtenet

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding die aangesloten is op een warmtebron. Denk maar aan een warmtecentrale of een grote fabriek met veel restwarmte. Woningen of appartementen kunnen hierop aansluiten voor verwarming én warm water. Kan je in de buurt of in de toekomst aansluiten op een warmtenet? Dan geniet je van duurzame energie en heb je geen klassieke verwarmingsketel meer nodig.

Combineer

Je kan meerdere technieken combineren. Denk maar aan een cv-ketel in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp. Of PV-panelen in combinatie met een warmtepomp. Heb je niet voldoende budget voor een dubbele investering? Dan kan je bijvoorbeeld eerst PV-panelen plaatsen en achteraf nog overschakelen van een condensatieketel naar een warmtepomp.

Je beschikbaar budget en je comfortwensen zullen een grote rol spelen in je keuze. Ook het onderhoud en gebruiksgemak bepalen mee je keuze. Denk niet alleen aan de kostprijs van de installatie, maar hou ook rekening met de onderhoudskosten en de prijs van de energiebron zelf.

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/54708/verwarming-bij-renovatie-welke-verwarmingsmethode-kies-jij/