Wat is en hoe werkt een brandstofcel?

Heb jij al gehoord van de brandstofcel? Het is een nog vrij onbekende technologie op de residentiële markt. De volledige installatie bestaat uit twee verschillende toestellen: een hoogrendementsketel op gas en de eigenlijke brandstofcel. Samen zorgen ze voor zowel verwarming, warm water als elektriciteit.

Een brandstofcel wordt gekoppeld aan een condensatieketel. Je hebt modellen met een ingebouwde gascondensatieketel, maar je kan een brandstofcel ook aansluiten op je bestaande ketel. De plaats waar je de brandstofcel zet, moet voldoende ruim en hoog zijn, want een brandstofcel heeft ongeveer dezelfde grootte als een koelkast. Een exemplaar met geïntegreerde ketel en boiler neemt het dubbele van de plaats in.

Werking

De brandstofcel krijgt aardgas binnen via de ketel en splitst het gas op in onder andere waterstof en CO2. Hierbij gaat waterstof met zuurstof reageren. Op die manier wek je elektriciteit en warmte op. Je wekt dus je eigen stroom op en de warmte die vrijkomt dient om je woning en sanitair water op te warmen. Hoe gebeurt dit? De brandstofcel en gasketel zijn verbonden door een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de restwarmte van de brandstofcel in het buffervat van je ketel terecht komt.

Altijd elektriciteit

De elektriciteit die je opwekt, kan je benutten voor eigen verbruik. Het voordeel: een brandstofcel produceert in vergelijking met pv-panelen ook elektriciteit op minder zonnige dagen of zelfs ’s nachts. Zo ben je niet afhankelijk van de zon en produceer je elektriciteit op momenten dat je effectief thuis bent en ook in de winter.

Energiezuinig?

Een brandstofcel heeft een duurzaam karakter omdat er geen verbranding plaatsvindt, en stoot ook minder CO2 uit dan een klassieke verwarmingsinstallatie. Het wordt wel niet als hernieuwbare energie beschouwd bij de EPB-berekening, omdat je wel nog fossiele brandstof nodig hebt.

Vanaf 15.000 euro

Een brandstofcel is een forse investering: reken op zo’n 15.000 à 20.000 euro. Tot eind 2019 kon je nog een Europese premie van 8.000 euro krijgen, maar momenteel heb je in Vlaanderen enkel nog recht op een premie van 1.485 euro van het Vlaams Energieagentschap. Een brandstofcel gaat zo’n 10 tot 20 jaar mee en is enkel interessant voor gezinnen die een hoge elektriciteitsbehoefte hebben. Wie meer dan 3.500 kWh à 4.000 kWh elektriciteit per jaar nodig heeft, kan een brandstofcel overwegen. Denk maar aan grote gezinnen of gezinnen met een verwarmd zwembad of elektrische wagen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media