livios logo

Geen verwarming meer op gas of stookolie tegen 2050? 8 gemeenten willen ambitieus Vlaams warmtebeleid

Acht pioniersgemeenten ondertekenen een pleidooi voor een ambitieus Vlaams warmtebeleid. Beersel, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende en Turnhout engageren zich hiermee om hun gemeente tegen 2050 met hernieuwbare warmte te verwarmen. Initiatiefnemer Bond Beter Leefmilieu (BBL) roept Vlaanderen op om het voorbeeld van deze gemeenten te volgen. “Enkel dan wordt afscheid nemen van stookolie en aardgas haalbaar voor iedereen”, zegt Benjamin Clarysse, beleids- en projectcoördinator bij BBL.

CO2-neutraal in 2050

Momenteel verwarmt zo’n 90% van de woningen in Vlaanderen op aardgas of stookolie. Dat is goed voor 40% van onze CO2-uitstoot. Tegen 2050 mogen we geen CO2 meer uitstoten als we aan de klimaatdoelstellingen willen voldoen. Om dit te bereiken moeten jaarlijks 100.000 gezinnen overschakelen op hernieuwbare energie zoals warmtepompen of warmtenetten. De acht gemeenten die pleiten voor een ambitieus Vlaams warmtebeleid doen nu al inspanningen rond duurzame verwarming.

Ambitieus Vlaams warmtebeleid nodig

De acht gemeenten vrezen dat het niet snel genoeg gaat en andere steden niet weten hoe ze deze omschakeling moeten aanpakken. Daarom pleiten ze er samen met BBL voor dat de Vlaamse overheid de lasten van elektriciteit naar aardgas en stookolie verschuift. Op die manier worden warmtepompen en warmtenetten aantrekkelijker. Ook moet de Vlaamse overheid dringend meer duidelijkheid bieden over hoe we in de toekomst zonder aardgas en stookolie zullen verwarmen. En er zijn meer middelen en ondersteuning nodig om aardgas en stookolie vaarwel te kunnen zeggen.

huis warmtepomp buitenunit

Volgens BBL zijn er momenteel nog een aantal obstakels om over te schakelen op groene warmte. “Elektriciteit is op dit moment te duur in vergelijking met aardgas en stookolie.”

Foto Remeha
  

warmtenet

Om meer en meer te verwarmen via warmtenetten zijn er infrastructuurwerken nodig.


© SWM  

Lastenverschuiving 

Volgens BBL zijn er momenteel nog een aantal obstakels om over te schakelen op groene warmte. “Elektriciteit is op dit moment te duur in vergelijking met aardgas en stookolie. Dat komt voornamelijk door de samenstelling van de elektriciteitsfactuur waar naast de werkelijke kosten ook allerlei lasten aan worden toegevoegd”, legt Benjamin Clarysse uit.

Meer warmtenetten

Om meer en meer te verwarmen via warmtenetten zijn er infrastructuurwerken en dus ook planning en coördinatie nodig. “Daarom moet de Vlaamse overheid met een duidelijke strategie komen en het beheer en de uitvoering ervan bij de gemeenten leggen. Dat zal ervoor zorgen dat meer steden en gemeenten een warmtebeleid zullen uitrollen op hun grondgebied.”

Financiële steun

Niet iedereen kan zomaar afstappen van stookolie en aardgas en overschakelen op een warmtepomp of een warmtenet. “Daarom zijn er sociaal-begeleidende maatregelen nodig”, vindt BBL. “Ook bedrijven en lokale besturen hebben nood aan financiële steun om warmtenetten in hun gemeente aan te leggen.”

13 dingen die je moet weten over centrale verwarming

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/verwarming-en-koeling/centrale-verwarming/59987/geen-verwarming-meer-op-gas-of-stookolie-tegen-2050-8-gemeenten-willen-ambitieus-vlaams-warmtebeleid/